Vegan
Een eetpatroon vinden dat bij jou past. Dat is het allerbelangrijkste als je lekker in je vel wilt zitten en fit en energiek door het leven wilt gaan. Op deze pagina vind je inspiratie en recepten voor een vegan oftewel veganistisch eetpatroon. In een vegan eetpatroon wordt uitgegaan van drie basisregels. Kort door de bocht: eet meer plantaardige producten, eet minder dierlijke producten, eet je voedsel zoals de natuur het ons geeft: minimaal of onbewerkt. Dit betekent dus dat je voornamelijk groente, fruit, volkoren granen, peulvruchten, noten, zaden, paddenstoelen en superfoods eet, en zo weinig mogelijk (het liefst geen) vlees, vis, melkproducten en eieren. Daarbij vermijd je geraffineerde suiker, witmeel, producten uit fabrieken met meer dan vijf ingrediënten, producten met chemische toevoegingen en producten die mensen honderd jaar geleden niet als voedsel hadden erkend. Kunnen we als mens dan helemaal zonder dierlijke producten? Vegans geloven dat dierlijke producten meer nadelen dan voordelen hebben, bovendien kunnen de voedingsstoffen gemakkelijk vervangen worden. Zo bevatten dierlijke producten eiwitten die van belang zijn, maar deze kunnen makkelijk vervangen worden door bijvoorbeeld peulvruchten. Op deze pagina vind je genoeg vegan inspiratie en recepten, en we zijn er voor je om je te helpen waar nodig!
Avocadotoast met knoflook-balsamico paddenstoelen
Het is alweer veel te lang geleden dat wij een lunchrecept hebben gedeeld! Dit keer delen we een recept uit ons e-book ‘Volwaardig Vegan’. We kennen natuurlijk allemaal wel de avocadotoast, die tegenwoordig op elke kaart staat bij lunchplekjes. Wij zouden De Hippe Vegetariër niet zijn als we er een andere twist aan geven. Maak je smaakpapillen klaar voor een feestje op toast! Avocadotoast met verrukkelijke knoflook-balsamico paddenstoelen zijn als een funky dansfeest voor je mond!
Borrelplank met groenten en zelfgemaakte spreads
Een borrelplank vol met groenten? Dat is toch saai! Dat dachten wij in eerste instantie ook. Maar deze kleurrijke veggie borrelplank bracht ons toch op hele andere gedachten. Dat een borrelplank volgens ons onmisbaar is bij een goede borrel is wel duidelijk. Een borrelplank kan zoveel toevoegen op tafel en niks is leuker dan zo’n plank omtoveren tot een prachtige creatie. Breng met dit recept een regenboog op tafel met deze prachtige borrelplank met groenten. Zo wordt meer groente eten ineens een stuk leuker! En nog leuker: we maken de bieten hummus en linzenspread zelf!
Indonesische gado gado met een twist
Heb jij trek in een gezonde en lekkere maaltijd vanavond? We got you! Indonesische gado gado is een van onze favoriete gerechten. Met lekker veel verse groenten en pindasaus, kan dit gerecht voor elk moment. Deze gado gado is licht, gezond en súper lekker! Uiteraard vinden wij het leuk om onze recepten te maken met een twist. Daarom voegen wij vandaag de Emping Salted van Go-Tan toe als topping! Een heerlijke crunchy notenchips, waardoor jij jouw kommetje echt niet meer kunt weerstaan! Benieuwd geworden? Lees snel verder.
Plaatpizza met gegrilde groenten en haverfraîche
Woensdag is bij ons pizzadag! En laten we eerlijk zijn er is geen betere gelegenheid om dit heerlijke recept te maken. Deze kleurrijke plaatpizza met gegrilde groenten is niet alleen een lust voor het oog, maar ook voor je smaakpapillen. Daarnaast is het ook nog eens een perfecte manier om, op een leuke manier, extra veggies binnen te krijgen! Door gegrilde groenten uit potten en blikken te gebruiken, krijgt het een authentieke smaak die anders is als anders. En door de toevoeging van haverfraîche krijgt het ook nog de romige, frisse touch die het nodig heeft. Wij zouden deze pizza elke week wel kunnen eten! Maak jij deze plaatpizza met gegrilde groenten met ons mee?
Citrussalade met venkel en olijven
Een salade geïnspireerd op het Italiaanse eiland: Sicilië. Hier groeien de sappige citrusvruchten, knapperige pistachenoten en zongerijpte olijven op elke hoek van de straat op het Italiaanse eiland. Ze weten op dit eiland deze ingrediënten perfect te combineren. Dit recept voor een citrussalade komt uit het kookboek ‘Saladebijbel’ en zal je zintuigen prikkelen en je laten wegdromen naar de betoverende Mediterrane sfeer. Nu het eind van de zomer in zicht komt moeten we nog lang nagenieten en dat doe je perfect met deze zomerse citrussalade! Probeer het snel zelf.
Zomersalade met perzik en walnoten
De perziken zijn in het seizoen en de salades met gegrilde perziken vliegen je om de oren. Wij konden dan ook niet achter blijven en toen wij het kookboek ‘Lots of vega’ doorbladerden werden wij ontzettend blij toen we dit recept vonden. Deze salade met perzik en walnoten vult goed door de toevoeging van quinoa en Le Puy-linzen, maar is ook fris door de citroen. Je kunt een vleugje zoetheid vinden van de agavesiroop en een knapperige textuur dankzij de walnoten en radijsjes. Kook jij mee?
Vegan roze koek
Ben jij fan van bakken? Dan hebben we hebben iets speciaals voor je – dit verrukkelijke recept voor een vegan roze koek! En waarom vegan? Omdat het goed is voor ons, de dieren en de planeet! Dit recept komt uit het kookboek ‘Heel Holland bakt vegan’ van Enzo Pérès-Labourdett, winnaar van Heel Holland Bakt 2022. Met elke hap van deze roze koek geniet je niet alleen van een heerlijke traktatie, maar draag je ook bij aan een blije, groenere wereld. Dus duik mee de keuken in en leer hoe je deze koek vegan maakt!
Vlaamse frites met abdijstoof van jackfruit en wortel
We sluiten onze roadtrip af bij ons buren in België. Eén van de dingen die wij het liefst eten in België is absoluut Vlaamse friet. Maar heb jij weleens Vlaamse friet met abdijstoofvlees gegeten? Dit is eigenlijk een patatje stoof, maar dan gemaakt met bier! Wij zouden onszelf niet zijn als we niet een gerecht ontwikkelen wat iedereen van ons kan proeven. Daarom maakten wij deze vegan variant met jackfruit en wortel! Dat wordt smullen!Wij eindigen onze roadtrip lekker dicht bij huis. Eén van de dingen die wij het liefst eten in België is absoluut Vlaamse friet. Maar heb jij weleens Vlaamse friet met abdijstoofvlees gegeten? Spoiler van onze Hippe Flexitariërs: het is zó lekker! Wij willen dat iedereen dat kan proeven! Daarom maakten wij deze vegan variant met jackfruit van dit heerlijke frietje.
Bloemenkoekjes
Bij ons op kantoor zijn we heuse koekjesliefhebbers! De koekjesdozen worden hier in een mum van tijd leeg gegeten! Maar we zijn vooral dol op versgebakken koekjes. En het wordt nóg leuker als we steeds nieuwe recepten kunnen uitproberen met verrassende smaken. Een bijzonder recept dat we graag met jullie willen delen, komt uit het kookboek ‘Zoet zonder suiker’: de bloemenkoekjes! Deze heerlijke koekjes worden gemaakt met lavendel. Hoewel dit misschien als een ongewoon ingrediënt klinkt, zul je aangenaam verrast zijn zodra je ze proeft. De verse bloemen geven de koekjes zelfs een feestelijke uitstraling. Ben je benieuwd geworden naar deze bloemige traktatie? Wacht dan niet langer en lees snel verder!
Hartige galette met groenten en vijgen
Inmiddels zijn wij vertrokken uit Spanje en aangekomen in het mooie Frankrijk. Bij onze eerste culinaire stop aten wij een galette, misschien ken je het wel. Vaak wordt een galette gevuld met zoet fruit. Bij het opsmikkelen van deze heerlijke Franse taart kwamen wij op het idee om een hartige variant te maken. De groenten in combinatie met de vijgen en tijm zijn zo lekker en krijgen in de oven een zoete ondertoon, heerlijk!
Een galette, misschien ken je het wel. Wij kennen het als een zoete, Franse taart. Vaak gevuld met fruit. Wij maakten deze hartige variant, gewoon, voor de afwisseling! De groenten in combinatie met de vijgen en tijm zijn zo lekker en krijgen in de oven een zoete ondertoon. Heerlijk!
Vegan zomertips voor als je op reis gaat
Het weer in Nederland laat het niet zien, maar het is hartje zomer. Dat betekent voor de meeste mensen dat de vakantieperiode is begonnen of bijna begint. Wellicht dat je al vakantie hebt of dat je vakantie eraan zit te komen. Als beginnende vegan kan het een uitdaging zijn om jezelf wegwijs te maken in landen binnen-, of buiten Europa. Met je handen in het haar merk je de eerste stress signalen op. Dit kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Vakantie staat immers voor ontspanning en opladen. In deze blog vind je een aantal vegan zomertips om zo ontspannend mogelijk op reis te gaan.
Vegan falafel bowl met hoemoes
Ben je een liefhebber van festivals, maar kan je dit jaar niet genieten van de feestelijke sfeer en heerlijke, vegetarische gerechten die ze bieden? Geen zorgen! Wij hebben een verrukkelijk recept voor jou: deze vegan falafel bowl met hoemoes van Maza. Deze smaakvolle bowl zit boordevol kleurrijke ingrediënten en biedt een feestelijke festival ervaring voor de thuisblijvers. Dus, haal de festivalsfeer naar je eigen keuken en geniet van deze heerlijke veganistische bowl met knapperige falafel, romige hoemoes en een smaakvolle combinatie van verse groenten en exotisch fruit.
Vegan Spaanse tortilla met spinazie en rode ui
Vorige week zijn we aangekomen in Spanje en aten wij al heerlijke traditionele Spaanse tapas! Tortilla is in Spanje een veel gegeten gerecht, meestal gemaakt van eieren. De ene Spanjaard zal je vertellen dat er aardappelen in horen, de ander zal je vierkant uitlachen wanneer je dit in je tortilla doet. Wij hebben er deze keer voor gekozen om er wel aardappel in te doen. Wij vinden het namelijk heel lekker en het maakt de tortilla ook nog eens lekker vullend. Ohja, en deze Spaanse tortilla is volledig vegan!
Wij beginnen deze roadtrip in Spanje! Tortilla is in Spanje een veel gegeten gerecht, meestal gemaakt van eieren. De ene Spanjaard zal je vertellen dat er aardappelen in horen, de ander zal je vierkant uitlachen wanneer je dit in je tortilla doet. Wij hebben er deze keer voor gekozen om er wel aardappel in te doen. Wij vinden het namelijk heel lekker erbij en het maakt de tortilla ook nog eens lekker vullend. Oh, en: deze tortilla is volledig vegan!
Burrito bowl met quinoa, verse guacamole en tortillachips
Waan je even in een Mexicaans oord met deze heerlijke burrito bowl met guacamole, quinoa en knapperige tortillachips. Deze kleurrijke en voedzame bowl zit boordevol smaken en texturen die je smaakpapillen zullen verrassen. Met een combinatie van verse ingrediënten, romige guacamole en hartige quinoa is dit gerecht een heus feestje. Niet alleen om te eten, maar ook om te maken! Dit recept van Ekomenu is namelijk ontzettend makkelijk te bereiden en past perfect bij de drukke levensstijl van tegenwoordig. Geniet van de vrolijke en gezellige sfeer terwijl je jezelf trakteert op een kom vol heerlijke smaken.
Mediterrane citroen amandelkoekjes
Heel Holland bakt-winnaar Enzo Pérès-Labourdette neemt jou mee in zijn bak wereld in het nieuwe kookboek ‘Heel Holland bakt vegan’. Je ontdekt stap voor stap recepten die de echte Franse vegan patisserie weergeven, waaronder Mediterrane citroen amandelkoekjes. Deze koekjes heten in het Marokkaans ghriba. Enzo zijn overgroot oma had, voordat ze naar Frankrijk verhuisde, een bakkerij in Algiers. In deze bakkerij maakte zij deze koekjes toen Enzo klein was. De hele keuken rook heerlijk naar citroen. Dit wilt iedereen toch? Wij delen daarom dit recept met jullie!
Baked veggies van de barbecue met plantaardige feta, agavesiroop en chili
De zomer is in volle gang en dat betekent dat het tijd is om de barbecue weer aan te steken en te genieten van het buitenleven. Niets roept de sfeer van gezelligheid op zoals het bereiden van smaakvolle gerechten op de grill. Met dit recept willen we je inspireren om groenten op een verrukkelijke manier te bereiden, waarbij de toevoeging van Violife Greek White een heerlijke, plantaardige twist geeft aan de klassieke gegrilde groenten. Dus, waar wacht je nog op? Stof je barbecue af, verzamel je vrienden en familie en maak je klaar om te genieten van deze heerlijke baked veggies van de barbecue met plantaardige feta, agavesiroop en chili. Het is tijd om de zomer te vieren en te genieten van het beste dat de plantaardige keuken te bieden heeft!
Vaderdag recept: Vegan zalm bagel
Volgende week is het Vaderdag en wat is er nou leuker dan je vader verrassen met een heerlijk ontbijtje? Liefde gaat immers door de maag (helemaal bij mannen ;-)) en met een zelfgemaakte maaltijd zit je altijd goed! Verras je vader daarom met deze heerlijke vegan zalm bagels. De zalm wordt gemaakt van tomaat en door de ui, kappertjes en kiemgroente krijgen deze bagels een lekkere pittige touch. Benieuwd naar het recept? Lees hier hoe je het zelf maakt!
Zelfgemaakte ijsthee van rabarber met tijm en citroen
In het seizoen van frisse smaken en verkoelende drankjes is er niets zo heerlijk als een verfrissende ijsthee. En wat is er beter dan een zelfgemaakte versie met de verrukkelijke combinatie van rabarber, tijm en citroen? Met rabarber die momenteel volop groeit, is het de perfecte tijd om deze fruitige thee te maken. De zoetzure smaak van rabarber wordt prachtig geaccentueerd door de toevoeging van verse tijm, terwijl het frisse vleugje citroen de thee een verkwikkende twist geeft. Bereid je voor op een verfrissende reis voor je smaakpapillen terwijl we je begeleiden bij het maken van deze onweerstaanbare zelfgemaakte ijsthee van rabarber met tijm en citroen. Geniet van een verkoelende traktatie en laat je verrassen!
Frisse koolrabisalade met appel, venkel en quinoa
Koken met ingrediënten uit de seizoenen is erg duurzaam, maar ook super leuk! Meestal vind je de seizoensgroenten bij je lokale markt voor een spotprijsje! Goed voor je portemonnee en voor het milieu. Geïnspireerd door ons artikel over vergeten groenten, waarin we koolrabi in de schijnwerpers zetten, hebben we een kleurrijke en voedzame salade gecreëerd. De knapperige koolrabi, sappige appel en verfrissende venkel worden gecombineerd met voedzame quinoa. Ontdek deze verrukkelijke salade die je zintuigen zal prikkelen met zijn levendige kleuren en texturen. Klaar om te genieten?
Vegan tonijnburger met yuzu mayonaise en shiitake
Het is vandaag de ‘Internationale dag van de hamburger’! Wij vieren deze dag maar al te graag op een plantaardige manier. Vorig jaar doopten wij deze dag om tot de dag van de vegaburger met dit recept. Dit jaar vieren we het met deze heerlijke vegan tonijnburgers. Deze plantaardige burger is een smaakvol alternatief voor traditionele tonijnburgers en laten je genieten van de zeevruchtensmaak zonder het milieu te schaden. De toevoeging van een verfrissende yuzu mayo brengt een citrusachtige kick die perfect samensmelt met de hartige smaken. Bereid je voor op een onweerstaanbare en voedzame burgerervaring!
Volkoren couscous met nectarine, venkel en rode biet-haverballetjes
Ken je de maaltijdbox Ekomenu al? Dit is een maaltijdbox gespecialiseerd in persoonlijke eetwensen en allergieën. Zij weten als geen ander hoe je een voedzame, verantwoorde vegetarische maaltijd op tafel tovert. Daarom delen wij vandaag een recept uit het vegetarische menu van Ekomenu: een couscoussalade met venkel. Rijk aan vitaminen, mineralen en vezels, met onder andere nectarine en rode biet!
Oesterzwam shoarma met ingelegde radijs en yoghurt-dillesaus
Ben je op zoek naar een eenvoudig recept om je weekend goed te beginnen? Dan is deze pita met oesterzwam shoarma echt iets voor jou! Oesterzwammen zijn een perfecte vleesvervanger vanwege hun vlezige textuur. Bovendien geven de ingelegde radijs en yoghurt-dillesaus een frisse touch waarmee je de lente goed kunt beginnen! Lees snel verder om te ontdekken hoe je gemakkelijk zelf een plantaardig alternatief voor shoarma kunt maken.
Vegan frozen ‘yoghurt’ breakfast bars met granola en rood fruit
Ontbijt is een maaltijd waar we niet altijd de tijd voor kunnen nemen, maar toch is het een erg belangrijk eetmoment! Om ons ontbijtmomentje wat op te vrolijken, maakten wij het volgende recept: vegan frozen yoghurt breakfast bars met granola en rood fruit! Deze bars worden gemaakt met de kokos yog van Abbot Kinney’s en granola uit de pan. Dit gerecht is heerlijk zomers, en maakt dat jouw ontbijt als een toetje voelt. Omdat de breakfast bars bevroren zijn, kan je ze prima de dag van tevoren maken!
Krokante tofu met bimi en rijst
Wist je dat brood één van de meest verspilde voedselproducten in Nederland is? Gelukkig kan je veel met oud brood, zoals deze krokante tofu maken! Wij serveren deze gepaneerde tofu met rijst, bimi, wortels en een lekker sausje. Lees snel verder hoe je dit verspillingsvrije recept zelf kunt maken!
Flatbreads met vegan muntyoghurt, geroosterde aubergine en granaatappelpitjes
Wist je dat yoghurt niet alleen ideaal is voor het ontbijt? We zijn vandaag namelijk weer de keuken ingedoken om een heerlijk zomers gerecht op tafel te zetten, en daarbij is yoghurt onmisbaar! Wij maakten van onze lunch vandaag een feestmaaltijd: flatbreads met muntyoghurt, geroosterde aubergine en granaatappelpitjes. Dit gerecht is helemaal plantaardig door de vegan kokos yog van Abbot Kinney’s en daardoor kunnen we alleen nog maar meer genieten.
Wortelsoep met gember en kokos
Soms is een eigengemaakte soep de ultieme verwennerij! Ons nieuwste recept biedt precies dat: een verrukkelijke wortelsoep met een vleugje verwarmende gember en romige kokosmelk. De harmonie tussen de zoete wortels, pittige gember en kokosmelk creëert een ontzettend smaakvolle soep. Door de toevoeging van een beetje koriander en een snufje chilivlokken wordt dit soepje toch ook nog een beetje pittig en hierdoor spannend! Geen fan van koriander? Laat het dan gewoon achterwege. Kook jij met ons mee?
Tempehwraps met tahin en augurken
Het recept voor deze lekker vullende, smaakvolle wrap, komt uit het kookboek ‘Plantaardig’. Doordat de tempeh in dit gerecht wordt gefrituurd krijgt het een knapperige bite. De wrap wordt afgemaakt met Israëlische ingrediënten en smaakcombinaties zoals tahin, rode ui en augurk. Dit zorgt voor een lekkere frisse tegenhanger van de tempeh. Het zal net zijn alsof je deze wrap bij een foodtruck in Tel Aviv hebt gehaald!
Couscoussalade met linzen, avocado, Harissa-wortels en vegan za’atar yoghurt
Yoghurt is ontzettend veelzijdig en kan bij veel gerechten nét datgeen zijn wat jouw maaltijd een extra kick geeft. We zijn vandaag weer de keuken ingedoken om een heerlijke zomerse salade op tafel te zetten, en daarbij is yoghurt onmisbaar! Wij maakten een maaltijdsalade die perfect is voor het warme weer: fris, pittig en romig door de za’atar yoghurtsaus met de yog van Abbot Kinney’s. Dat maakt dat deze warme couscoussalade met linzen, avocado en harissa-wortels ook helemaal plantaardig is!
Top 5: vegan budget recepten
Vegan eten heeft een beetje het stigma dat het prijziger is dan een eetpatroon met dierlijke producten. Dat is zonde, want dat hoeft helemaal niet zo te zijn! Met de boodschappen die steeds duurder worden is het fijn om toch plantaardig te kunnen blijven eten als je dat wil. Daarom delen wij vandaag onze top 5 vegan budget recepten!
Luxe genieten van het vegan tasting menu bij BlueBlood in Den Haag!
Waarschijnlijk denk je bij de maand januari aan het starten met goede voornemens en het afkicken van alle dinertjes rond de feestdagen. Zou jij, net als wij, het liefste de gezelligheid en het lekkere eten nog een maandje doortrekken, en is één van jouw goede voornemens om mee te doen aan Veganuary? Dan is het restaurant BlueBlood in Den Haag misschien wel wat voor jou! Lees snel verder!
Vegan pitabroodje met gyros
Zou je graag willen beginnen met meer plant-based koken? In ‘Young, wild & vegan’ deelt Steffi haar favoriete vegan recepten met je die je binnen een handomdraai op tafel zet. Dit pitabroodje is één van de vele smaakvolle recepten uit dit kookboek. Volgens Steffi maak je iedereen blij met dit broodje. Lees snel verder!
Top 5: vegan recepten
Veganuary is in volle gang! Misschien ben jij inmiddels door je receptinspiratie heen, of ben je op zoek naar nieuwe vegan recepten. Vandaar dat wij vandaag onze top 5 vegan recepten met jullie delen. Welke ga jij binnenkort koken?
Vegan rijst bowl met shredded tofu
Wellicht heb jij het al voorbij zien komen, maar er is een nieuwe bereidingswijze voor tofu! In plaats van het snijden of kruimelen, zijn we tegenwoordig massaal ons blok tofu aan het raspen. Wij konden natuurlijk niet achter blijven en delen vandaag het recept voor een rijst bowl met shredded tofu. Ga jij dit proberen?