Eetpatroon

Vegan

Een eetpatroon vinden dat bij jou past. Dat is het allerbelangrijkste als je lekker in je vel wilt zitten en fit en energiek door het leven wilt gaan. Op deze pagina vind je inspiratie en recepten voor een vegan oftewel veganistisch eetpatroon. In een vegan eetpatroon wordt uitgegaan van drie basisregels. Kort door de bocht: eet meer plantaardige producten, eet minder dierlijke producten, eet je voedsel zoals de natuur het ons geeft: minimaal of onbewerkt. Dit betekent dus dat je voornamelijk groente, fruit, volkoren granen, peulvruchten, noten, zaden, paddenstoelen en superfoods eet, en zo weinig mogelijk (het liefst geen) vlees, vis, melkproducten en eieren. Daarbij vermijd je geraffineerde suiker, witmeel, producten uit fabrieken met meer dan vijf ingrediënten, producten met chemische toevoegingen en producten die mensen honderd jaar geleden niet als voedsel hadden erkend. Kunnen we als mens dan helemaal zonder dierlijke producten? Vegans geloven dat dierlijke producten meer nadelen dan voordelen hebben, bovendien kunnen de voedingsstoffen gemakkelijk vervangen worden. Zo bevatten dierlijke producten eiwitten die van belang zijn, maar deze kunnen makkelijk vervangen worden door bijvoorbeeld peulvruchten. Op deze pagina vind je genoeg vegan inspiratie en recepten, en we zijn er voor je om je te helpen waar nodig!


Vleesvervanger getest: Jumbo Lekker Veggie Lekkerbek

Vleesvervanger getest: Jumbo Lekker Veggie Lekkerbek

Het vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we Jumbo Lekker Veggie Lekkerbek!

Lees meer
REVIEW: Veganbijbel

REVIEW: Veganbijbel

Wauw, wat een indrukwekkend kookboek is de Veganbijbel! Dat kan ook niet anders als het een onderdeel is van de populaire ‘’kookbijbelreeksen’’. Tessa Moorman van The Green Happiness, die al ruim 5 (kook)boeken op haar naam heeft, heeft de Veganbijbel geschreven. Met meer dan 200 vegan recepten laat Tessa de oneindige mogelijkheden zien van de plantaardige keuken. We konden het natuurlijk niet laten om een kijkje te nemen in dit boek en jou te vertellen wat we ervan vonden!

Lees meer
Top 5: Vegan baksels

Top 5: Vegan baksels

Januari is een maand vol challenges, zo ook Veganuary! In veel zoetigheden in zitten helaas dierlijke producten zoals eieren of melkpoeder. Omdat het niet voor iedereen even makkelijk is om te bakken zonder eieren, melk en boter delen we graag wat vegan bakrecepten met je. Zo leer jij hoe je de lekkerste vegan taart, cupcakes en brownies maakt!

Lees meer
Vegan eten bestellen in Amsterdam? Hier doe je dat!

Vegan eten bestellen in Amsterdam? Hier doe je dat!

Begin het nieuwe jaar goed, gezond en vooral lekker door een maand lang geen dierlijke producten te eten of drinken! Veganuary komt oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk en moedigt mensen aan om een veganistische levensstijl te volgen gedurende de maand januari. Om iedereen een beetje op weg te helpen, tippen wij onze topadresjes in deze vegan guide. Enjoy!

Lees meer
Taste test: de vegan kant-en-klaar maaltijden van Plant B

Taste test: de vegan kant-en-klaar maaltijden van Plant B

Wow wat gaat de tijd toch snel! Het is alweer half januari. In deze tijd van het jaar is het vaak koud en grauw buiten, maar binnen kunnen we het onszelf behaaglijk maken. Hoe? Steek lekker een kaars aan, drink een kop warme chocomelk en geniet van een lekkere, voedzame maaltijd. Wil jij de komende maand jezelf uitdagen op het gebied van voeding? Doe dan mee aan Veganuary! Om deze challenge makkelijker te maken, presenteren wij: de diepvriesmaaltijden van Plant B. Deze zijn volledig plantaardig, bomvol smaak en je hoeft niet eens zelf te koken. Easy does it! Wij ontvingen én testten drie complete maaltijden van Plant B: de Taj Ma Dahl, de Italian Stalion en de Dan Dan Noodles. Benieuwd naar dit merk en wat er uit onze taste test kwam? Wij vertellen het je!

Lees meer
Vegan eten, hoe doe je dat?

Vegan eten, hoe doe je dat?

Veganuary is volop in gang! Doe jij ook mee? Het experimenteren met een nieuw dieet is niet altijd even makkelijk. We delen daarom graag wat tips over hoe je gezond én makkelijk veganistisch kunt eten. Zo houd jij een plantaardig voedingspatroon de hele maand moeiteloos vol (en misschien nog wel langer)!

Lees meer
Check jezelf: eet jij voldoende vitamines en mineralen?

Check jezelf: eet jij voldoende vitamines en mineralen?

Vitamines en mineralen. We weten allemaal dat het belangrijk is om er voldoende van binnen te krijgen. Maar wat is voldoende? Waar haal je ze uit? En hoeveel zit er dan precies in? Met name vlees, vis en zuivel zijn rijk aan vitamines en mineralen, maar hoe doe je dit dan als vegetariër of veganist? Met dit praktische artikel help ik je op weg!

Lees meer
Vegan Comfort: Koelkastrescue in sichuansaus

Vegan Comfort: Koelkastrescue in sichuansaus

Er zijn momenten in ons dagelijkse leven dat we de koelkast opentrekken en ontdekken dat die oude zak met spinazie nu toch wel echt aan zijn einde begint te raken. Normaal gooi je het misschien weg, maar Milou van der Will heeft voor haar nieuwste kookboek ‘Vegan Comfort’ een recept ontwikkeld om dit soort groenten te redden van de ondergang. Wij mogen vandaag het recept, koelkastrescue in sichuansaus, met jullie delen! Benieuwd geworden? Lees hier verder.

Lees meer
REVIEW: Vegan Comfort

REVIEW: Vegan Comfort

Wij mochten weer een nieuw kookboek reviewen, en wat voor één! Bij het uitpakken van de doos werden wij al verliefd op de omslag van het kookboek Vegan Comfort van Milou van der Will. Milou is een auteur die je misschien wel kent van thrillers, kookboeken of haar eigen blog. Een liefde voor schrijven heeft ze dus wel, maar Milou heeft zich ook vastgeklampt aan de Oosterse keuken. In dit kookboek brengt ze al haar liefdes samen tot Oosterse comfort recepten. Benieuwd geworden? Lees hier wat wij van dit kookboek vonden!

Lees meer
NIEUW GRATIS E-BOOK: Volwaardig Vegan

NIEUW GRATIS E-BOOK: Volwaardig Vegan

Het is Veganuary! Een goed moment om te experimenteren met de wereld van plantaardig eten. Veel mensen vragen zich af hoe ze plantaardig kunnen eten en tegelijkertijd alle voedingsstoffen binnen kunnen krijgen die ze nodig hebben. Daarom ontwikkelden wij het Volwaardig Vegan e-book van De Hippe Vegetariër! Een digitaal boek vol vegan inspiratie voor verschillende momenten van de dag. Hiermee laten we je zien hoe leuk, voedzaam én lekker plantaardig eten kan zijn! Op deze manier kom je easy peasy Veganuary door.

Lees meer
Veganuary, wat is het eigenlijk?

Veganuary, wat is het eigenlijk?

Misschien heb je er wel eens van gehoord, misschien is deze term compleet nieuw voor je. Veganuary is bedacht door een Britse non-profitorganisatie die ernaar streeft dat mensen een veganistische levensstijl aannemen voor de maand januari. Heb jij nou nog geen goede voornemens of ben je benieuwd geworden? Lees dan snel verder!

Lees meer
KERST: Een feestelijk dessert serveren

KERST: Een feestelijk dessert serveren

In aanloop naar de kerstdagen zijn de voorbereidingen op het kerstdiner in volle gang. Vorige weken behandelden we het voor- en hoofdgerecht, dus je raadt het al: nu is het tijd voor het dessert! Veel mensen vragen zich af hoe ze hun feestelijke diner met een knaller af kunnen sluiten. Wij hebben daarom de 4 belangrijkste aandachtspunten voor het dessert voor jou op een rijtje gezet.

Lees meer
KERST: Hoe maak ik een onvergetelijk hoofdgerecht?

KERST: Hoe maak ik een onvergetelijk hoofdgerecht?

Wij zijn ons al volop aan het voorbereiden op de mooiste tijd van het jaar: kerst! En wat is nou leuker dan een gezellig én lekker diner met vrienden of familie? In dit artikel gaan we ons focussen op de sterspeler van de avond: het hoofdgerecht. Het samenstellen van een hoofdgerecht kan best een uitdaging zijn. Niets om bang voor te zijn, want wij vertellen jou waar je rekening mee kan houden bij het serveren van een heerlijk hoofdgerecht!

Lees meer
Hoe krijg je als vegetariër alle essentiële voedingsstoffen binnen?

Hoe krijg je als vegetariër alle essentiële voedingsstoffen binnen?

Het is aangetoond dat een vegetarisch dieet zowel voedzaam is als preventief werkt tegen ziektes. Het is echter belangrijk om bewuste keuzes te maken bij het plannen van je vegetarische maaltijden. Je kan natuurlijk elke dag een kaaspizza eten en jezelf een vegetariër noemen, maar door simpelweg vlees (of elk dierlijk product) te vermijden en daar je dieet niet op aan te passen, heb je een hoger risico om voedingstekorten te ontwikkelen. Dit betekent: meer kans op maag- en darmproblemen en een verminderd immuunsysteem. Als je een gevarieerde voedingsinname waarborgt, kan een plantaardig dieet voor een compleet voedingspatroon zorgen, dat ook milieubewust en ziektepreventies is! Om je te helpen een goede balans te vinden zijn er vele middelen beschikbaar, die rekening houden met je voedingsvoorkeuren en ervoor zorgen dat je alle voedingsstoffen in je dieet opneemt voor een lang en gezond leven.

Lees meer
KERST: 4 tips voor een vliegende start(er) van jouw diner!

KERST: 4 tips voor een vliegende start(er) van jouw diner!

Het is bijna tijd voor de feestdagen en dat betekent dat het kerstdiner er weer aan staat te komen! Bij een diner is het hoofdgerecht vaak de sterspeler van de avond, maar dat maakt de rol van het voorgerecht zeker niet onbelangrijk! De eerste gang van de avond is namelijk niet alleen een introductie van het diner, maar ook de toonzetter. Daarom geven wij jou vier tips voor een perfect voorgerecht!

Lees meer
Top 5: Vegan Sinterklaas recepten

Top 5: Vegan Sinterklaas recepten

Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint… Hij is alweer een tijdje in ons land en vandaag vieren we de memorabele dag van deze goed heiligman. Wij hebben daarvoor speciaal voor jullie een top vijf van vegan Sinterklaas recepten gemaakt om vandaag lekker van te kunnen genieten. Let op: het laatste recept met kruidnoten is niet vegan, maar de roomboter en chocolade kunnen makkelijk vervangen worden door plantaardige producten. Lees snel verder!

Lees meer
Herfstige vegan perentaart

Herfstige vegan perentaart

Nu de peren net vers zijn geplukt van de bomen is het de ideale tijd voor een perentaart! Wij maakten een herfstige vegan perentaart met karamel en pecannoten om je vingers bij af te likken. Deze vegan perentaart is niet alleen heerlijk met een kopje thee tijdens de herfstige dagen, maar ook geweldig in combinatie met een bolletje vanille-ijs als dessert voor de feestdagen! Krijg jij al trek? Lees snel verder!

Lees meer
Belangrijke vitaminen en mineralen voor vegetariërs

Belangrijke vitaminen en mineralen voor vegetariërs

Ondanks het feit dat het gezonder is om minder tot geen vlees te eten, zijn er wel een aantal vitamines en mineralen waar je als vegetariër (of veganist) extra op moet letten. De één is gemakkelijk uit natuurlijke producten te halen, de ander zou je kunnen aanvullen door multivitamines en supplementen. Wij zochten voor je uit welke vitamines en mineralen extra belangrijk zijn voor vegetariërs en hoe je ze toch binnenkrijgt!

Lees meer
Marokkaanse groentestoof met kikkererwten

Marokkaanse groentestoof met kikkererwten

Ken je de maaltijdbox van Ekomenu al? Dit is een maaltijdbox gespecialiseerd in persoonlijke eetwensen en allergieën. Zo staat voordat je het weet een voedzame, verantwoorde vegetarische maaltijd op tafel. Dat is waarom wij de komende tijd weer een aantal recepten uit het vegetarische menu van Ekomenu met jullie zullen delen! Vandaag staat er een heerlijk geurende groentestoof op het menu.

Lees meer
Indonesische stamppot met gekruide quinoaballetjes en geroosterde kokosrasp

Indonesische stamppot met gekruide quinoaballetjes en geroosterde kokosrasp

In Nederland zijn we dol op stamppot, wie weet dat nou niet? Het hoeft al lang niet meer alleen maar op de traditionele manier gemaakt te worden, zoals met boerenkool, worst en spekjes. Er zijn zo veel andere varianten om uit te proberen! Zo maakten wij een stamppot met een Indonesische twist, namelijk met de Indonesische quinoaballetjes van Biovecci, paksoi en geroosterde kokosrasp! Wil jij dit originele gerecht ook maken? Lees dan snel verder!

Lees meer
Vegan nasi goreng met gerookte tofu

Vegan nasi goreng met gerookte tofu

Ken je de maaltijdbox Ekomenu al? Dit is een maaltijdbox gespecialiseerd in persoonlijke eetwensen en allergieën. Zij weten als geen ander hoe je een voedzame, verantwoorde vegetarische maaltijd op tafel tovert. Daarom delen wij een recept uit het vegetarische menu van Ekomenu. Vandaag een gerecht dat iedereen wel kent: nasi goreng. In Indonesië wordt dit gerecht vaak gegeten als ontbijt, gemaakt met restjes van de vorige dag.

Lees meer
Hoe vervang je vlees of vis?

Hoe vervang je vlees of vis?

Toen ik als ‘vegetarische consultant’ op de Libelle Zomerweek stond, mocht ik, in opdracht van vleesvervanger-merk Vivera, vragen beantwoorden over vegetarisch eten en vegetariër worden. In die gesprekken kwam naar voren dat veel mensen een concreet en praktisch advies missen hoe ze een stukje vlees of vis kunnen vervangen. Daar ben ik in gedoken samen met voedingsdeskundige Patricia Ploeger en dit is ons antwoord!

Lees meer
Top 5: Vegan ovenschotel

Top 5: Vegan ovenschotel

Nu de herfst steeds meer zijn gezicht laat zien, stijgt onze behoefte aan warmere gerechten. De donkere dagen kunnen er voor zorgen dat we lager in onze energie zitten en dan is er niks beters dan: een heerlijke ovenschotel! Alle ingrediënten bij elkaar doen en huppakee de oven in. Precies wat we nu nodig hebben! Vandaag zetten wij voor jou onze top 5 vegan ovenschotels op een rij.

Lees meer
Handleiding voor vegetariërs

Handleiding voor vegetariërs

Ann Welvaert van het Belgische blog ‘De Luie Vegetariër’ schreef een prachtige to-eat-handleiding voor vegetariërs die wij mochten delen. Een ideale lijst wanneer je net begint met vegetarisch eten en bang bent voedingsstoffen mis te lopen. Geloof ons: met een gezond gevarieerd eetpatroon met lekker veel groenten, granen en peulvruchten hoef je nergens bang voor te zijn. Met deze lijst erbij komt het zeker goed!

Lees meer
Nachos met tempeh gehakt, zoete bataat en spinazie

Nachos met tempeh gehakt, zoete bataat en spinazie

Ken je de maaltijdbox Ekomenu al? Dit is een maaltijdbox die gespecialiseerd is in persoonlijke eetwensen en allergieën. Zij weten als geen ander hoe je een voedzame, verantwoorde vegetarische maaltijd op tafel tovert. Daarom delen wij een recept uit het vegetarische menu van Ekomenu! Vandaag nachos met tempeh gehakt, zoete bataat en spinazie.

Lees meer