Eetpatroon

Vegan

Een eetpatroon vinden dat bij jou past. Dat is het allerbelangrijkste als je lekker in je vel wilt zitten en fit en energiek door het leven wilt gaan. Op deze pagina vind je inspiratie en recepten voor een vegan oftewel veganistisch eetpatroon. In een vegan eetpatroon wordt uitgegaan van drie basisregels. Kort door de bocht: eet meer plantaardige producten, eet minder dierlijke producten, eet je voedsel zoals de natuur het ons geeft: minimaal of onbewerkt. Dit betekent dus dat je voornamelijk groente, fruit, volkoren granen, peulvruchten, noten, zaden, paddenstoelen en superfoods eet, en zo weinig mogelijk (het liefst geen) vlees, vis, melkproducten en eieren. Daarbij vermijd je geraffineerde suiker, witmeel, producten uit fabrieken met meer dan vijf ingrediënten, producten met chemische toevoegingen en producten die mensen honderd jaar geleden niet als voedsel hadden erkend. Kunnen we als mens dan helemaal zonder dierlijke producten? Vegans geloven dat dierlijke producten meer nadelen dan voordelen hebben, bovendien kunnen de voedingsstoffen gemakkelijk vervangen worden. Zo bevatten dierlijke producten eiwitten die van belang zijn, maar deze kunnen makkelijk vervangen worden door bijvoorbeeld peulvruchten. Op deze pagina vind je genoeg vegan inspiratie en recepten, en we zijn er voor je om je te helpen waar nodig!

Vind je recept



Nachos met tempeh gehakt, zoete bataat en spinazie

Nachos met tempeh gehakt, zoete bataat en spinazie

Ken je de maaltijdbox Ekomenu al? Dit is een maaltijdbox die gespecialiseerd is in persoonlijke eetwensen en allergieën. Zij weten als geen ander hoe je een voedzame, verantwoorde vegetarische maaltijd op tafel tovert. Daarom delen wij een recept uit het vegetarische menu van Ekomenu! Vandaag nachos met tempeh gehakt, zoete bataat en spinazie.

Lees meer
Volkoren couscous met nectarine, venkel en rode biet-haverballetjes

Volkoren couscous met nectarine, venkel en rode biet-haverballetjes

Ken je de maaltijdbox Ekomenu al? Dit is een maaltijdbox gespecialiseerd in persoonlijke eetwensen en allergieën. Zij weten als geen ander hoe je een voedzame, verantwoorde vegetarische maaltijd op tafel tovert. Daarom delen wij vandaag een recept uit het vegetarische menu van Ekomenu: een couscoussalade met venkel. Rijk aan vitaminen, mineralen en vezels, met onder andere nectarine en rode biet!

Lees meer
Vegan shared dining bij Veganees in Amsterdam-West!

Vegan shared dining bij Veganees in Amsterdam-West!

Sinds begin september zit er een nieuwe veganistische hotspot in Amsterdam West! Veganees is een shared dining restaurant aan de Eerste Constatijn Huygensstraat waar Aziatisch street food wordt geserveerd. Twee jaar geleden bedachten Lennart en Jan dit concept en gedurende de coronatijd hebben zij dit idee tot werkelijkheid gebracht. Hun inspiratie is gebaseerd op restaurants in Berlijn en hun eigen gemaakte reizen naar Azië. Lennart en Jan wilden een duurzaam en uniek restaurant beginnen en daar was de geboorte van Veganees. Benieuwd geworden naar dit restaurant? Lees hier onze ervaring!

Lees meer
Restaurant Pof: Lokaal eten in Amsterdam-Noord

Restaurant Pof: Lokaal eten in Amsterdam-Noord

We werden uitgenodigd om te eten bij Restaurant Pof in Amsterdam-Noord. Het restaurant ligt midden in een stadslandbouwproject en pal naast een wijngaard en natuurspeeltuin. Het is daarom een unieke plek in de grote stad. Ook is het niet zomaar een restaurant, bij Pof draait alles om lokaal eten, van de groente tot de wijnen en de specerijen. Ben je benieuwd geworden naar onze ervaring? Lees dan snel verder!

Lees meer
Gebak met groenten: Nutellabrownies met champignons

Gebak met groenten: Nutellabrownies met champignons

Gebak met groenten is het bakboek van Vegamuze waarin je wordt meegenomen in wereld van bakken met groenten. Tijdens het doorbladeren van het kookboek bleven wij hangen op een pagina met de meest heerlijk uitziende brownies.  Vegamuze combineert in dit recept ieders favoriet – Nutella – met een bijzonder ingrediënt: de champignon. Wij worden hier helemaal enthousiast van en delen dit recept daarom ook met jou! Benieuwd geworden naar deze smaakcombinatie? Lees hier hoe je ze zelf kunt maken!

Lees meer
Vegetarische lunch: couscoussalade met falafel en feta

Vegetarische lunch: couscoussalade met falafel en feta

De zomervakantie is alweer voorbij! Back to school dus, of naar kantoor. Wordt het weer gewoon bammetjes smeren voor de lunch? Nee hoor! Wij brengen je heerlijke broodtrommelinspiratie! Zo maak je heel gemakkelijk een lekkere vegetarische lunch waar je klasgenoten of collega’s jaloers van zullen worden 😉 Vandaag in de broodtrommel: couscoussalade met falafel en feta!

Lees meer
Linzenschotel met cashewnoten, zoete aardappel en spinazie

Linzenschotel met cashewnoten, zoete aardappel en spinazie

Ken je de maaltijdbox Ekomenu al? Dit is een maaltijdbox gespecialiseerd in persoonlijke eetwensen en allergieën. Zij weten als geen ander hoe je een voedzame, verantwoorde vegetarische maaltijd op tafel tovert. Daarom delen wij een linzenschotel! Rijk aan ijzer en vezels, met onder andere zoete aardappel, paprika, spinazie en cashewnoten.

Lees meer
3 x gezonde groente- en fruitsapjes

3 x gezonde groente- en fruitsapjes

De dagen worden korter, de zonnestralen laten zich steeds minder zien en de ‘R’ zit weer in de maand. Tijdens de koudere en donkerdere maanden worden we over het algemeen vaker ziek. Dit betekent dus dat we sneller aan een griepje kunnen komen en dat het extra belangrijk is om ons immuunsysteem te ondersteunen! De beste manier om dit te doen is door je algehele gezondheid te verbeteren. Denk hierbij aan een goede nachtrust, vermindering van stress, beweging, en natuurlijk veel fruit en groente te eten! Wat onze favoriete manier is om genoeg groente en fruit binnen te krijgen? Daar kom je in dit artikel achter!

Lees meer
Vegan Delight: Bugs Bunny Worteltaart

Vegan Delight: Bugs Bunny Worteltaart

Het kleurrijke kookboek Vegan Delight van Saskia Roeda bewijst dat een puur plantaardig dieet helemaal niet saai hoeft te zijn. Het boek staat vol met bourgondische recepten, grotendeels volgens de raw food-keuken, die kunnen helpen om je lichaam en geest te reinigen. Bovendien zijn alle gerechten vrij van tarwe, gluten, lactose en geraffineerde suiker: ideaal voor mensen met allergieën en intoleranties. Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke worteltaart.

Lees meer
Zomerse smoothiebowl: Mango met banaan, ananas en kurkuma

Zomerse smoothiebowl: Mango met banaan, ananas en kurkuma

Het is tijd voor fruitige zomerontbijtjes! Mango, banaan en ananas samen in één smoothie. Kan het nog tropischer? De kurkuma in deze breakfast bowl zorgt, zo lang je het bij een halve theelepel houdt, meer voor kleur dan voor smaak. Maar naast die prachtige gele kleur, werkt kurkuma ook nog eens ontstekingsremmend en helpt het de vetverbranding te stimuleren. Een superfood zou je het wel kunnen noemen.

Lees meer
Hollandse koolsalade met zeekraal

Hollandse koolsalade met zeekraal

We kunnen weer massaal gaan barbecuen in het park, op het balkon en in de tuin, want het is zomer! Wij laten de worstjes, filets en burgers achterwege en laten je zien dat groenten ook een prominente plek op de BBQ verdienen. Dit jaar wordt het jaar van de vegetarische barbecue. Wij delen heerlijke barbecuerecepten met groente in de hoofdrol! Vandaag: Hollandse koolsalade met zeekraal!

Lees meer
Veggie Hero: Interview met Martine van Haperen

Veggie Hero: Interview met Martine van Haperen

Wij stellen graag ‘Veggie Heroes’ aan je voor: mensen die vegetarisch en veganistisch eten écht op de kaart zetten. Vandaag in de spotlight: vegan kaasmaker en expert Martine van Haperen. Zij heeft onlangs het eerste Vegan Cheese Summer Camp georganiseerd met haar compagnon Anderson Santos. Dit is een online internationaal kaas evenement van 26 juli t/m 1 augustus waar je alles leert over vegan kaas! Wil je meer over haar weten of over dit internationale vegan kaas event? Lees dan snel verder!

Lees meer
Sesambagel met pittige witte bonen dip, groene kiwi en groentekiemen

Sesambagel met pittige witte bonen dip, groene kiwi en groentekiemen

Een belegde bagel kan heel simpel en lekker ontbijtje zijn. Maar wij vinden het leuk om het ontbijt nét wat verrassender te maken! Met dit recept beleg je een bagel met een zelfgemaakte, pittige witte bonen dip, stukjes Zespri kiwi en wat groentekiemen. Onwijs lekker van smaak en helemaal plantaardig! Een lekker zomerontbijt voor als je ‘s ochtends geen zee van tijd hebt. Deze heerlijke belegde bagel is namelijk zó gemaakt!

Lees meer
Gepofte zoete aardappel met tofu en pecannoten

Gepofte zoete aardappel met tofu en pecannoten

De zomer is hier en dat betekent dat we weer massaal kunnen gaan barbecueën in het park, op het balkon en in de tuin. Wij laten de worstjes, filets en burgers achterwege en laten je zien dat groenten ook een prominente plek op de BBQ verdienen. Wij roepen dit jaar uit tot het jaar van de vegetarische barbecue! Wij delen heerlijke barbecue recepten met groente in de hoofdrol! Vandaag: gepofte zoete aardappel met tofu en pecannoten!

Lees meer
Mini kiwi-lime breakfast cups met haverkorst

Mini kiwi-lime breakfast cups met haverkorst

Zin in een verrassend, vegan, fruitig ontbijtje? Wij hebben hét recept voor jou! Met dit recept maak je onwijs lekkere kiwi-lime breakfast cups met een haverkost. Het heeft een heerlijke fris-romige vulling van plantaardige kwark, limoen en Zespri kiwi’s. Dit maakt het vegan, verrukkelijk en vol vitamine C! Het fijne is, ze zijn zó gemaakt! Binnen no time zet je dit super feestelijke gerechtje op de ontbijttafel. Geniet ervan!

Lees meer
Tempeh ribs met zelfgemaakte barbecuesaus, gegrilde maïskolven en koolsla

Tempeh ribs met zelfgemaakte barbecuesaus, gegrilde maïskolven en koolsla

De zomer is in volle gang, dus het is tijd om lekker te gaan barbecueën! Vaak denk je als eerste aan ribs, worstjes en burgers bij een barbecue, maar je kan onwijs lekker vegetarisch, en ook plantaardig barbecueën. Wij hebben de meest heerlijke vegan ‘ribs’ gemaakt van tempeh! Deze grilde we op de elektrische barbecue van Weber, de Pulse 2000. Bij de tempeh ribs hebben we zelf een verrukkelijke barbecuesaus, gegrilde maïskolven en koolsla gemaakt. Hoe lekker klinkt dat? En het is ook nog eens duurzaam!

Lees meer
Zomerse smoothie bowl: Frambozen met appel

Zomerse smoothie bowl: Frambozen met appel

Het is tijd voor fruitige zomerontbijtjes! Zo simpel, maar zó ongelofelijk lekker. Begin een warme zomerdag met deze frambozen en appel smoothie bowl. Heerlijk verfrissend! Voor de amandelmelk geldt: hoe meer je toevoegt, hoe vloeibaarder de smoothie wordt. Voeg je niet zo veel toe, dan zal je wat meer een sorbetijs structuur krijgen. Ook niet verkeerd als ontbijt, toch? 😉

Lees meer
Veggie Hero: Interview met Rukmini Iyer

Veggie Hero: Interview met Rukmini Iyer

Wij stellen graag ‘Veggie Heroes’ aan je voor: mannen en vrouwen die vegetarisch eten écht op de kaart zetten. Vandaag in de spotlight: bestsellerauteur Rukmini Iyer van het boek De groene bakplaat. Zij introduceert met haar nieuwste kookboek De groene barbecue de lekkerste en origineelste gerechten voor buiten op de barbecue of voor in de oven. Rukmini spreekt Engels, dus vandaar dat het interview ook in het Engels is!

Lees meer
Couscoussalade met linzen, avocado, Harissa-wortels en vegan za’atar yoghurt

Couscoussalade met linzen, avocado, Harissa-wortels en vegan za’atar yoghurt

Yoghurt is ontzettend veelzijdig en kan bij veel gerechten nét datgeen zijn wat jouw maaltijd een extra kick geeft. We zijn vandaag weer de keuken ingedoken om een heerlijke zomerse salade op tafel te zetten, en daarbij is yoghurt onmisbaar! Wij maakten een maaltijdsalade die perfect is voor het warme weer: fris, pittig en romig door de za’atar yoghurtsaus met de yog van Abbot Kinney’s. Dat maakt dat deze warme couscoussalade met linzen, avocado en harissa-wortels ook helemaal plantaardig is!

Lees meer
‘Nozarella’ voor tosti’s en pizza’s

‘Nozarella’ voor tosti’s en pizza’s

Vandaag delen we het recept voor ‘nozarella’, uit het kookboek 50 x vegan zuivel van Marleen Visser. Als je je afvraagt wat dat zou moeten zijn: nozarella is een vegan alternatief voor mozarella. Het is vrij eenvoudig te maken en vervolgens zo’n 3-4 dagen houdbaar. Als je zin hebt in een lekkere vegan tosti of pizza, is de nozarella perfect om erop te doen. Maak bijvoorbeeld een heerlijk krokante tosti met pesto, zongedroogde tomaat en jouw zelfgemaakte nozarella!

Lees meer
Flatbreads met vegan muntyoghurt, geroosterde aubergine en granaatappelpitjes

Flatbreads met vegan muntyoghurt, geroosterde aubergine en granaatappelpitjes

Wist je dat yoghurt niet alleen ideaal is voor het ontbijt? We zijn vandaag namelijk weer de keuken ingedoken om een heerlijk zomers gerecht op tafel te zetten, en daarbij is yoghurt onmisbaar! Wij maakten van onze lunch vandaag een feestmaaltijd: flatbreads met muntyoghurt, geroosterde aubergine en granaatappelpitjes. Dit gerecht is helemaal plantaardig door de vegan kokos yog van Abbot Kinney’s en daardoor kunnen we alleen nog maar meer genieten.

Lees meer
Vegan frozen ‘yoghurt’ breakfast bars met granola en rood fruit

Vegan frozen ‘yoghurt’ breakfast bars met granola en rood fruit

Ontbijt is een maaltijd waar we niet altijd de tijd voor kunnen nemen, maar toch is het een erg belangrijk eetmoment! Om ons ontbijtmomentje wat op te vrolijken, maakten wij het volgende recept: vegan frozen yoghurt breakfast bars met granola en rood fruit! Deze bars worden gemaakt met de kokos yog van Abbot Kinney’s en granola uit de pan. Dit gerecht is heerlijk zomers, en maakt dat jouw ontbijt als een toetje voelt. Omdat de breakfast bars bevroren zijn, kan je ze prima de dag van tevoren maken!

Lees meer
Noedelsoep met Thaise wokgroente en geroosterde pinda’s

Noedelsoep met Thaise wokgroente en geroosterde pinda’s

Koken met groente saai? Echt niet! Met een groentehack zet je snel een lekker en gezond gerecht op tafel. Kies je groente, geef deze smaak met kruiden en specerijen en je hebt een groentehack die je als basis kunt gebruiken voor verschillende recepten. Maak bijvoorbeeld een saus, spread, salade of soep van een groentehack. Wij kiezen als basis van dit gerecht voor de groentehack wokgroente en toveren dit om tot een verwarmend gerecht. Vandaag: Midden-Oosterse bloemkoolcouscous met ovengroente!

Lees meer
HOW TO: Instructievideo groentehack wokgroente

HOW TO: Instructievideo groentehack wokgroente

Heb jij als voornemen dit jaar om meer groente te eten? Maar blijf je het lastig vinden om groente op een lekkere manier klaar te maken? Wij hebben de oplossing: groentehacks! Met een groentehack maak je groente eenvoudig smaakvol door hier kruiden en specerijen aan toe te voegen. Deze groentehack kun je vervolgens gebruiken voor verschillende gerechten: van pastasaus tot curry en van salade tot soep. Vandaag delen wij onze groentehack voor wokgroente!

Lees meer
Vegan lavacakes met frambozencoulis

Vegan lavacakes met frambozencoulis

Valentijnsdag staat voor de deur, en daarom pakken wij uit! Verwen je partner, een vriend(in) of jezelf met dit luxe Valentijnsmenu. We beginnen het diner met een heerlijke venkel-uiensoep met pittige peterselieolie, vervolgens gaan we door met zelfgemaakte tagliatelle met een romige truffelsaus en we eindigen dit heerlijke Valentijnsmenu met een echte guilty pleasure: vegan lavacakes met frambozencoulis! Wie ga jij blij maken met dit diner voor twee?

Lees meer
Vegan zelfgemaakte tagliatelle met truffel-roomsaus en paddenstoelen

Vegan zelfgemaakte tagliatelle met truffel-roomsaus en paddenstoelen

Valentijnsdag nadert, en dat is een goede reden om uit te pakken. We kunnen helaas niet lekker uiteten, maar dat betekent niet dat we niet lekker kunnen eten! Verwen je partner, een vriend(in) of jezelf met dit luxe Valentijnsmenu. We begonnen het menu met een heerlijke venkel-uiensoep met pittige peterselieolie. Het hoofdgerecht is een zelfgemaakte tagliatelle met een romige truffelsaus, en dat is niet mis al zeggen we het zelf! We sluiten het menu af met vegan lavacakes met frambozencoulis. Eet smakelijk!

Lees meer
Vegan venkel-uiensoep met pittige peterselie olie en zelfgebakken witte bolletjes

Vegan venkel-uiensoep met pittige peterselie olie en zelfgebakken witte bolletjes

Het is alweer bijna zo ver, op 14 februari is het weer Valentijnsdag! En dat is natuurlijk het ideale excuus om lekker uit te pakken in de keuken. Heb jij zin om een geliefde (of jezelf!) lekker in de watten te leggen met een heerlijk driegangenmenu? Begin het diner met deze heerlijk romige venkel-uiensoep met zelfgebakken witte bolletjes!

Lees meer
Midden-Oosterse bloemkoolcouscous met ovengroente

Midden-Oosterse bloemkoolcouscous met ovengroente

Koken met groente saai? Echt niet! Met een groentehack zet je snel een lekker en gezond gerecht op tafel. Kies je groente, geef deze smaak met kruiden en specerijen en je hebt een groentehack die je als basis kunt gebruiken voor verschillende recepten. Maak bijvoorbeeld een saus, spread, salade of soep van een groentehack. Wij kiezen als basis van dit gerecht voor de groentehack ovengroente en toveren dit om tot een verwarmend gerecht. Vandaag: Midden-Oosterse bloemkoolcouscous met ovengroente!

Lees meer
HOW TO: Instructievideo groentehack ovengroente

HOW TO: Instructievideo groentehack ovengroente

Heb jij als voornemen dit jaar om meer groente te eten? Maar blijf je het lastig vinden om groente op een lekkere manier klaar te maken? Wij hebben de oplossing: groentehacks! Met een groentehack maak je groente eenvoudig smaakvol door hier kruiden en specerijen aan toe te voegen. Deze groentehack kun je vervolgens gebruiken voor verschillende gerechten: van pastasaus tot boterhamspread en van salade tot soep. Vandaag delen wij onze groentehack voor ovengroente!

Lees meer