Vegan

Een eetpatroon vinden dat bij jou past. Dat is het allerbelangrijkste als je lekker in je vel wilt zitten en fit en energiek door het leven wilt gaan. Op deze pagina vind je inspiratie en recepten voor een vegan oftewel veganistisch eetpatroon. In een vegan eetpatroon wordt uitgegaan van drie basisregels. Kort door de bocht: eet meer plantaardige producten, eet minder dierlijke producten, eet je voedsel zoals de natuur het ons geeft: minimaal of onbewerkt. Dit betekent dus dat je voornamelijk groente, fruit, volkoren granen, peulvruchten, noten, zaden, paddenstoelen en superfoods eet, en zo weinig mogelijk (het liefst geen) vlees, vis, melkproducten en eieren. Daarbij vermijd je geraffineerde suiker, witmeel, producten uit fabrieken met meer dan vijf ingrediënten, producten met chemische toevoegingen en producten die mensen honderd jaar geleden niet als voedsel hadden erkend. Kunnen we als mens dan helemaal zonder dierlijke producten? Vegans geloven dat dierlijke producten meer nadelen dan voordelen hebben, bovendien kunnen de voedingsstoffen gemakkelijk vervangen worden. Zo bevatten dierlijke producten eiwitten die van belang zijn, maar deze kunnen makkelijk vervangen worden door bijvoorbeeld peulvruchten. Op deze pagina vind je genoeg vegan inspiratie en recepten, en we zijn er voor je om je te helpen waar nodig!

Vind je recept



Vegan budget: gegrilde wrap met courgette, oranje paprika en Violife

Vegan budget: gegrilde wrap met courgette, oranje paprika en Violife

Net als vegetarisch koken, hoeft veganistisch koken echt niet duur of moeilijk te zijn. En dat laten we je graag zien in onze rubriek met vega en vegan budget recepten. Voor 4 personen koken onder de 10 euro met groenten in de hoofdrol, het kan! Vandaag delen wij een recept dat niet alleen heel geschikt is als makkelijk diner gerecht, maar ook als lunch: gegrilde wrap met courgette, oranje paprika en Violife!

Lees meer
Vegan budget: roti

Vegan budget: roti

Net als vegetarisch koken, hoeft veganistisch koken echt niet duur of moeilijk te zijn. En dat laten we je graag zien in onze rubriek met vega en vegan budget recepten. Voor 4 personen koken onder de 10 euro met groenten in de hoofdrol, het kan! Vandaag hebben wij een vegan roti voor jullie op het menu staan!

Lees meer
5 ingrediënten vegan: minestrone uit de voorraadkast

5 ingrediënten vegan: minestrone uit de voorraadkast

In haar nieuwste kookboek laat Katy Beskow zien dat veganistisch koken helemaal niet moeilijk, duur of tijdrovend hoeft te zijn. In dit boek deelt zij al haar favoriete budget gerechten die uit niet meer dan 5 ingrediënten bestaan! Vandaag delen wij uit het mega handige boek 5 ingrediënten vegan van Katy Beskow het recept voor: minestrone uit de voorraadkast!

Lees meer
Kookboek review: 5 ingrediënten vegan van Katy Beskow

Kookboek review: 5 ingrediënten vegan van Katy Beskow

In haar nieuwste kookboek laat Katy Beskow zien dat veganistisch koken helemaal niet moeilijk, duur of tijdrovend hoeft te zijn. In dit mooie boek deelt zij al haar favoriete, super simpele gerechten die uit niet meer dan 5 ingrediënten bestaan! Lees snel verder voor onze review van 5 ingrediënten vegan van Katy Beskow!

Lees meer
High protein: vegan Turkse pizza

High protein: vegan Turkse pizza

Genoeg eiwitten binnenkrijgen kan soms een hele opgave zijn. Gelukkig zijn er een heleboel manieren om deze voedingsstof in je voedingspatroon op te nemen. In het kookboek High protein laat Hannah Vreugdenhil zien dat dit ook nog eens hartstikke leuk en lekker kan zijn! Vandaag delen wij haar recept voor vegan Turkse pizza.

Lees meer
Broodje sticky tempeh

Broodje sticky tempeh

Als beginnende vegetariër, of wellicht veganist, kan de lunch nog wel eens een lastig eetmoment zijn. ‘Waar beleg ik mijn brood mee?’ is een vraag die wij vaak langs zien komen. Om jullie wat meer inspiratie te geven op dit gebied, delen wij vandaag een nieuw lunchrecept met jullie: een broodje sticky tempeh!

Lees meer
Vegan sushibowl burger

Vegan sushibowl burger

We vieren vandaag het bestaan van ’s werelds meest bekende comfort food: de hamburger. Ja dat horen jullie goed, het is vandaag International Hamburger Day! Om dit te vieren, hebben wij een hele speciale burger voor jullie gecreëerd: een sushibowl burger! Ga jij ‘m maken op deze bijzondere dag?

Lees meer
Vegan budget: broodje pulled mushroom

Vegan budget: broodje pulled mushroom

Na al onze vega budget recepten van het afgelopen jaar, vonden wij het tijd worden voor een upgrade. Tijd voor vegan budget! Net als vegetarisch koken, hoeft veganistisch koken echt niet duur of moeilijk te zijn. En dat laten we je graag zien in onze rubriek met vega en vegan budget recepten. Voor 4 personen koken onder de 10 euro met groenten in de hoofdrol, het kan! Vandaag: broodje pulled mushroom!

Lees meer
Kookboek review: BISH BASH BOSH!

Kookboek review: BISH BASH BOSH!

Door The Times worden ze ook wel de vegan Jamie Olivers genoemd en hun eerste veganistische kookboek BOSH! was een groot succes. Jonge Auteurs Henry Firth en Ian Teasby komen nu met nog een kookboek vol veganistische recepten. Aan comfort en smaak ontbreekt het niet, aan dierlijke producten wel. Henry en Ian willen met creatieve recepten laten zien dat dit heel goed mogelijk is in hun nieuwste kookboek: BISH BASH BOSH!

Lees meer
Sinner Saturday: chococups – 3 manieren

Sinner Saturday: chococups – 3 manieren

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb eens in de zoveel tijd zoete cravings! En dan ook echt van slagroom tot chocolade en toffee, in de vorm van koekjes, cupcakes, bites, cakes, taart en meer. Om aan deze cravings gehoor te geven, delen wij onze favoriete guilty pleasure recepten op Sinner Saturday. Vandaag duiken we de keuken in met een recept uit het kookboek Verrukkelijk vegan bakken: chococups in 3 verschillende smaken!

Lees meer
Kookboek review: Greenfeast – lente en zomer van Nigel Slater

Kookboek review: Greenfeast – lente en zomer van Nigel Slater

Na meerdere succesvolle kookboeken waaronder de Greanfeast herfst en winter editie, heeft voedingsjournalist Nigel Slater nu ook een boek uitgebracht voor de warmere maanden. En met die heerlijke zonnestralen de laatste weken leek dit ons het perfecte moment om hier een artikel aan te wijden. Greenfeast – lente en zomer staat vol met heerlijke groenterecepten voor zonnige dagen, wij hebben er zin in!

Lees meer
Plantaardige citroen-maanzaad cupcakes met botercrème

Plantaardige citroen-maanzaad cupcakes met botercrème

Dat bakken zonder boter niet moeilijk is, laten we je maar al te graag zien. Vandaag gaan wij de ultieme uitdaging aan en maken een botercrème zonder boter met Flora Plant. Wij grijpen iedere reden aan om te bakken, maar vandaag hebben we al helemaal een goed excuus. Isabel viert vandaag namelijk haar 30ste verjaardag en wie jarig is trakteert! Daarom delen wij vandaag het recept voor citroen-maanzaad cupcakes met plantaardige vanille botercrème.

Lees meer
Koningsdag gebakje: vegan sinaasappel kwarktaart

Koningsdag gebakje: vegan sinaasappel kwarktaart

Het is bijna Koningsdag! Een mooie dag die onze verbondenheid benadrukt, ook in deze tijd. Dit jaar is het feest iets anders dan normaal, maar een lekker gebakje in de zon is zeker een prima oplossing. We delen met jullie het recept voor een vegan sinaasappel kwarktaart! Het kost even wat tijd, maar dan heb je ook wat. Maak jij deze klassieker in een modern jasje?

Lees meer
Snelle plantaardige traybake met yoghurt-muntdressing

Snelle plantaardige traybake met yoghurt-muntdressing

Wist je dat de Airfryer ook heel geschikt is voor dagelijks gebruik? Gerechten maken in de Airfryer is namelijk niet alleen heel eenvoudig, maar vaak ook sneller dan bereiding in de oven. Dit recept voor een vegan traybake met frisse yoghurtdressing zet je dan ook binnen 15 minuten op tafel!

Lees meer
De Californische keuken: bowl met gebraden pompoen

De Californische keuken: bowl met gebraden pompoen

Regelmatig bespreken we verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken, gericht op een specifieke keuken. We laten hiermee zien wat die wereldkeuken precies inhoudt en we delen de lekkerste recepten! Vandaag is het de beurt aan de Californische keuken. Uit het boek California Dreamin’ van Vivian Lui delen we met jullie een heerlijk recept voor een vegan bowl met gebraden pompoen!

Lees meer
Zelf pompoenpittenmelk maken

Zelf pompoenpittenmelk maken

Aan de hand van het kookboek Vegan zuivel leren wij van Emelie Holm hoe je zelf plantaardige zuivelproducten kan maken! Natuurlijk staan de winkels inmiddels vol met dit soort producten, maar het blijft nou eenmaal leuker en voordeliger om ze zelf te maken. Vandaag delen wij met jullie het recept voor pompoenpittenmelk!

Lees meer
Vegan budget: sushibowl met knapperige tofu en nori

Vegan budget: sushibowl met knapperige tofu en nori

Na al onze vega budget recepten van het afgelopen jaar, vonden wij het tijd worden voor een upgrade. Tijd voor vegan budget! Net als vegetarisch koken, hoeft veganistisch koken echt niet duur of moeilijk te zijn. En dat laten we je graag zien in onze rubriek met vega en vegan budget recepten. Voor 4 personen koken onder de 10 euro met groenten in de hoofdrol, het kan! Vandaag: een sushibowl met knapperige tofu en nori!

Lees meer
Zelf vanille-kokosroom maken

Zelf vanille-kokosroom maken

Aan de hand van het kookboek Vegan zuivel van Emelie Holm leren wij hoe je zelf plantaardige zuivelproducten kunt maken! Natuurlijk staan de winkels inmiddels vol met deze producten, maar het blijft nou eenmaal leuker en voordeliger om ze zelf te maken. Vandaag delen wij met jullie het recept voor een vanille-kokosroom!

Lees meer
Marokkaanse groentestoof met kikkererwten

Marokkaanse groentestoof met kikkererwten

Ken je de maaltijdbox van Ekomenu al? Dit is een maaltijdbox gespecialiseerd in persoonlijke eetwensen en allergieën. Hierdoor staat voordat je het weet een voedzame, verantwoorde vegetarische maaltijd op tafel. Dat is waarom wij de komende tijd weer een aantal recepten uit het vegetarische menu van Ekomenu met jullie zullen delen! Vandaag: Marokkaanse groentestoof met kikkererwten!

Lees meer
Zelf vegan parmezaan maken

Zelf vegan parmezaan maken

Aan de hand van het kookboek Vegan zuivel van Emelie Holm leren wij hoe je zelf plantaardige zuivelproducten kunt maken! Natuurlijk staan de winkels inmiddels vol met deze producten, maar het blijft nou eenmaal leuker en voordeliger om ze zelf te maken. Vandaag delen wij met jullie het recept voor vegan parmezaan!

Lees meer
VEGAN Kerstmenu: wildragout in bladerdeegbakje met gegrilde groente

VEGAN Kerstmenu: wildragout in bladerdeegbakje met gegrilde groente

Het is weer zover, de mooiste tijd van het jaar is aangebroken en dat betekent dat het tijd is om na te denken over het kerstmenu! Met de feestdagen in het vooruitzicht hopen we jullie te inspireren met een compleet veganistisch 5-gangen kerstmenu (afgestemd op vier personen). Vandaag het hoofdgerecht: vegan wildragout in een bladerdeegbakje met gegrilde groente!

Lees meer
VEGAN Kerstmenu: gevulde avocado met vegan ‘tonijnsalade’

VEGAN Kerstmenu: gevulde avocado met vegan ‘tonijnsalade’

Het is weer zover, de mooiste tijd van het jaar is aangebroken en dat betekent dat het tijd is om na te denken over het kerstmenu! Met de feestdagen in het vooruitzicht hopen we jullie te inspireren met een compleet veganistisch 5-gangen kerstmenu (afgestemd op vier personen). Vandaag het tussengerecht: gevulde avocado met vegan ‘tonijnsalade’!

Lees meer

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!