
Vegan
Een eetpatroon vinden dat bij jou past. Dat is het allerbelangrijkste als je lekker in je vel wilt zitten en fit en energiek door het leven wilt gaan. Op deze pagina vind je inspiratie en recepten voor een vegan oftewel veganistisch eetpatroon. In een vegan eetpatroon wordt uitgegaan van drie basisregels. Kort door de bocht: eet meer plantaardige producten, eet minder dierlijke producten, eet je voedsel zoals de natuur het ons geeft: minimaal of onbewerkt. Dit betekent dus dat je voornamelijk groente, fruit, volkoren granen, peulvruchten, noten, zaden, paddenstoelen en superfoods eet, en zo weinig mogelijk (het liefst geen) vlees, vis, melkproducten en eieren. Daarbij vermijd je geraffineerde suiker, witmeel, producten uit fabrieken met meer dan vijf ingrediënten, producten met chemische toevoegingen en producten die mensen honderd jaar geleden niet als voedsel hadden erkend. Kunnen we als mens dan helemaal zonder dierlijke producten? Vegans geloven dat dierlijke producten meer nadelen dan voordelen hebben, bovendien kunnen de voedingsstoffen gemakkelijk vervangen worden. Zo bevatten dierlijke producten eiwitten die van belang zijn, maar deze kunnen makkelijk vervangen worden door bijvoorbeeld peulvruchten. Op deze pagina vind je genoeg vegan inspiratie en recepten, en we zijn er voor je om je te helpen waar nodig!
Noedelsoep met Thaise wokgroente en geroosterde pinda’s
Koken met groente saai? Echt niet! Met een groentehack zet je snel een lekker en gezond gerecht op tafel. Kies je groente, geef deze smaak met kruiden en specerijen en je hebt een groentehack die je als basis kunt gebruiken voor verschillende recepten. Maak bijvoorbeeld een saus, spread, salade of soep van een groentehack. Wij kiezen als basis van dit gerecht voor de groentehack wokgroente en toveren dit om tot een verwarmend gerecht. Vandaag: Midden-Oosterse bloemkoolcouscous met ovengroente!
HOW TO: Instructievideo groentehack wokgroente
Heb jij als voornemen dit jaar om meer groente te eten? Maar blijf je het lastig vinden om groente op een lekkere manier klaar te maken? Wij hebben de oplossing: groentehacks! Met een groentehack maak je groente eenvoudig smaakvol door hier kruiden en specerijen aan toe te voegen. Deze groentehack kun je vervolgens gebruiken voor verschillende gerechten: van pastasaus tot curry en van salade tot soep. Vandaag delen wij onze groentehack voor wokgroente!
Valentijnsmenu: Vegan lavacakes met frambozencoulis
Valentijnsdag staat voor de deur, en daarom pakken wij uit! Verwen je partner, een vriend(in) of jezelf met dit luxe Valentijnsmenu. We beginnen het diner met een heerlijke venkel-uiensoep met pittige peterselieolie, vervolgens gaan we door met zelfgemaakte tagliatelle met een romige truffelsaus en we eindigen dit heerlijke Valentijnsmenu met een echte guilty pleasure: vegan lavacakes met frambozencoulis! Wie ga jij blij maken met dit diner voor twee?
Valentijnsmenu: Zelfgemaakte tagliatelle met truffel-roomsaus en paddenstoelen
Valentijnsdag nadert, en dat is een goede reden om uit te pakken. We kunnen helaas niet lekker uiteten, maar dat betekent niet dat we niet lekker kunnen eten! Verwen je partner, een vriend(in) of jezelf met dit luxe Valentijnsmenu. We begonnen het menu met een heerlijke venkel-uiensoep met pittige peterselieolie. Het hoofdgerecht is een zelfgemaakte tagliatelle met een romige truffelsaus, en dat is niet mis al zeggen we het zelf! We sluiten het menu af met vegan lavacakes met frambozencoulis. Eet smakelijk!
Valentijnsmenu: Venkel-uiensoep met pittige peterselie olie en zelfgebakken witte bolletjes
Het is alweer bijna zo ver, op 14 februari is het weer Valentijnsdag! En dat is natuurlijk het ideale excuus om lekker uit te pakken in de keuken. Heb jij zin om een geliefde (of jezelf!) lekker in de watten te leggen met een heerlijk driegangenmenu? Begin het diner met deze heerlijk romige venkel-uiensoep met zelfgebakken witte bolletjes!
Midden-Oosterse bloemkoolcouscous met ovengroente
Koken met groente saai? Echt niet! Met een groentehack zet je snel een lekker en gezond gerecht op tafel. Kies je groente, geef deze smaak met kruiden en specerijen en je hebt een groentehack die je als basis kunt gebruiken voor verschillende recepten. Maak bijvoorbeeld een saus, spread, salade of soep van een groentehack. Wij kiezen als basis van dit gerecht voor de groentehack ovengroente en toveren dit om tot een verwarmend gerecht. Vandaag: Midden-Oosterse bloemkoolcouscous met ovengroente!
HOW TO: Instructievideo groentehack ovengroente
Heb jij als voornemen dit jaar om meer groente te eten? Maar blijf je het lastig vinden om groente op een lekkere manier klaar te maken? Wij hebben de oplossing: groentehacks! Met een groentehack maak je groente eenvoudig smaakvol door hier kruiden en specerijen aan toe te voegen. Deze groentehack kun je vervolgens gebruiken voor verschillende gerechten: van pastasaus tot boterhamspread en van salade tot soep. Vandaag delen wij onze groentehack voor ovengroente!
REVIEW: BOSH! Hoe leef je vegan? van Henry Firth & Ian Theasby
Sommige van jullie kennen de heren van BOSH! misschien al, bijvoorbeeld van hun YouTube kanaal BOSH.TV of van hun vele kookboeken, zoals BOSH!, BISH BASH BOSH! en SPEEDY BOSH! Deze kookboeken zijn geschreven door twee vrienden, Henry Firth en Ian Theasby. Normaal gesproken delen zij heerlijke plantaardige recepten, maar nu maken ze het nog praktischer, want hoe leef je nou eigenlijk vegan? Met hun boek BOSH! Hoe leef je vegan geven zij hierop een concreet antwoord met praktische tips en toepasbare hulpmiddelen om veranderingen door te voeren. Dit boek is een praktische handleiding om jou te helpen om wat vaker plantaardig te eten. Een echte must-read als je (vaker) voor vegan wilt gaan!
Wat zijn de beste plantaardige balletjes?
Er komen steeds meer plantaardige alternatieven op de markt. Zo zien wij ook steeds meer vegan balletjes in de supermarkt liggen! We hebben het nu niet alleen over groenteballetjes of falafelballetjes, maar vooral ook over plantaardige vleesvervangers. Dat betekent dat er weer genoeg reden is voor ons om deze eens uit te gaan proberen. Ben je benieuwd naar wat volgens ons de beste plantaardige balletjes zijn? Lees dan snel verder!
BOSH! Healthy Vegan: BBQ-Portobello met aardappelsalade
Vandaag delen we met jullie een heerlijke vegan variatie op een BBQ gerecht! Deze geroosterde paddenstoelen zijn sappig, rokerig en verrukkelijk en passen volledig bij de eiwitrijke kikkererwten-aardappelsalade. De suikerarme BBQ-saus is de smaakmaker van dit recept, die ook geschikt is voor allerlei andere gerechten. Wil je meer weten over het kookboek BOSH! Healthy Vegan? Lees dan onze review!
HOW TO: Instructievideo groentehack wortel
Heb jij als voornemen dit jaar om meer groente te eten? Maar blijf je het lastig vinden om groente op een lekkere manier klaar te maken? Wij hebben de oplossing: groentehacks! Met een groentehack maak je groente eenvoudig smaakvol door hier kruiden en specerijen aan toe te voegen. Deze groentehack kun je vervolgens gebruiken voor verschillende gerechten: van stoofgerecht tot boterhamspread of pastasaaus en van basis voor salade tot soep. Vandaag delen wij onze groentehack voor wortel!
HOW TO: Instructievideo groentehack pompoen
Heb jij als voornemen dit jaar om meer groente te eten? Maar blijf je het lastig vinden om groente op een lekkere manier klaar te maken? Wij hebben de oplossing: groentehacks! Met een groentehack maak je groente eenvoudig smaakvol door hier kruiden en specerijen aan toe te voegen. Deze groentehack kun je vervolgens gebruiken voor verschillende gerechten: van pastasaus tot boterhamspread en van basis voor salade tot soep. Vandaag delen wij onze groentehack voor pompoen!
Onze 10 favoriete vega(n) recepten van 2020
Het jaar is voorbij gevlogen en hoewel we dit jaar veel hebben moeten missen, hebben we ook de tijd gehad om meer tijd thuis door te brengen én de keuken in te duiken. Zelf zijn wij hard aan de slag gegaan en jullie hebben met plezier onze recepten gemaakt, met de meest prachtige vega en vegan creaties als resultaat! Om het jaar af te sluiten, delen wij van team De Hippe Vegetariër onze 10 favoriete vega(n) recepten van 2020!
Vegan Eton Mess met mango, hazelnotencrumble en passievrucht
Kerst ziet er dit jaar ongetwijfeld anders uit dan voorgaande jaren, maar wij pakken net als ieder ander jaar hoe dan ook uit! Of er nu familie langskomt die aanschuift aan een volledig gedekte tafel, of dat je kiest voor een comfortabele Kerst; met dit tropische dessert sluit je het kerstdiner feestelijk af. Naast dat het er mooi uitziet, staat het ook binnen een handomdraai op tafel. Zo kun je ultiem genieten van het (beperkte) gezelschap! Het dessert: vegan Eton Mess met mango-kokosmousse, hazelnotencrumble en passievrucht mét zelfgemaakte vegan merengue!
Het complete VEGA(N) 6-gangen kerstmenu
Het zal voor iedereen een vreemde kerst zijn. We hebben een bijzonder jaar achter de rug en we willen graag dat kerst dit jaar toch nog een feestje wordt. Nu een vakantie met kerst geen optie is, willen we jullie graag meenemen op een culinaire reis. Wij hebben een diner samengesteld met als thema ‘een reis rond de wereld’. We delen het complete 6-gangendiner waarvan iedere gang uit een ander continent komt!
VEGA(N) Kerstmenu: worteltartaar uit Europa
Het zal voor iedereen een vreemde kerst zijn. We hebben een bijzonder jaar achter de rug en we willen graag dat kerst dit jaar toch nog een feestje wordt. Nu een vakantie met kerst geen optie is, willen we jullie graag meenemen op een culinaire reis. Wij hebben een diner samengesteld met als thema ‘een reis rond de wereld’. Dit is een 6-gangendiner waarvan iedere gang uit een ander continent komt! Bij dit recept blijven we dicht bij huis en nemen we je mee op reis in Europa. Om precies te zijn naar Frankrijk, waar de steak tartaar is ontstaan. Natuurlijk hebben wij een heerlijke vegetarische variant gemaakt met ingrediënten die ze in de Franse keuken ook veel gebruiken. Het recept dat we vandaag delen is een heerlijke worteltartaar!
Boek review: Dieet voor een betere planeet van Hanneke van Veghel
Dieet voor een betere planeet van Hanneke van Veghel is een duurzame handleiding voor iedereen die door de bomen het bos niet meer ziet!
Ratatouille met geroosterd brood
We proberen zoveel mogelijk voedselverspilling tegen te gaan, maar soms komt het toch voor dat je zoveel nieuwe dingen koopt dat je met een berg restjes in je koelkast eindigt. Ratatouille is hier de ideale oplossing voor! Gebruik de groenten die je nog hebt, of volg dit recept voor een makkelijk diner!
Vegan harissa stoofschotel met pompoen en linzen
Het wordt kouder en dat betekent dat het tijd is voor makkelijke, verwarmende gerechten, boordevol smaak. Vandaag staat er een harissa stoofschotel op het menu met bloemkool, pompoen, linzen in een rijke tomatensaus. Ook fijn, deze vegan harissa stoofschotel staat binnen 30 minuten op tafel!
Top 5: vegan diner recepten
Het is vandaag Wereld Veganisme Dag en dat betekent dat wij vandaag weer een thema lijstje voor jullie klaar hebben staan. Namelijk onze top vijf veganistische diner recepten! Veganistisch koken lijkt misschien lastig, maar dat valt eigenlijk hartstikke mee. En dat laten wij je graag zien met de volgende recepten!
Vegan pasta met aubergine in tomatensaus
Het wordt kouder en dat betekent dat het tijd is voor makkelijke, verwarmende gerechten, boordevol smaak. Vandaag maken wij een voedzame variant op het klassieke Italiaanse gerecht ‘pasta alla norma’. Deze plantaardige variant bestaat uit volkoren rigatoni met een rijke aubergine-tomatensaus en staat binnen 30 minuten op tafel!
Een dag vegan eten, hoe doe je dat?
Vandaag is het de 10e editie van Eet Geen Dierendag. Om je een beetje op weg te helpen, laten we zien hoe je een dag veganistisch kunt eten. Want hoe doe je dat nou precies, een dag zonder dierlijke producten? Doen jullie op 4 oktober ook mee aan de Eet Geen Dierendag van Wakker Dier?
Roze bieten hummus
Zoals jullie weten is hummus helemaal niet zo moeilijk te maken. Het enige wat je nodig hebt zijn kikkererwten en een aantal smaakmakers. Vandaag geven wij echter een twist aan het originele hummus recept en maken wij een roze variant! Lees hier hoe je deze bieten hummus maakt!
Homemade pompoencrackers met vegan roomkaas
Wist je dat je roomkaas heel gemakkelijk zelf kunt namaken in een vegan variant? Dat doe je met slechts vier ingrediënten en dit recept!
Vegan chocolade mousse met sinaasappel
Op zoek naar chocolade mousse zonder melk of eieren? Dan hebben wij hét recept voor jou: vegan chocolade mousse met sinaasappel!
Curry met bloemkool en kikkererwten
Kokosmelk, Indiase kruiden en kikkererwten. Drie ingrediënten waar ik altijd blij van word! Samen maken ze een heerlijk verwarmend en verzadigend gerecht. Super snel en gemakkelijk te maken en ook nog eens lekker en gezond! De perfecte maaltijd voor een herfstachtige avond!
Maaltijdsoep van geroosterde paprika en Honingtomaten®
Snel koken met maar 5 ingrediënten! Met Honingtomaten® van Looye Kwekers zet je in een handomdraai een lekkere, voedzame maaltijd op tafel!
Pulled Oats keema curry
Het is alweer september, dus is het tijd voor een verwarmende curry! Al is een lekkere vegetarische curry natuurlijk elke maand van het jaar welkom. Wij delen het recept voor een vegan keema curry met Pulled Oats. Dit product geeft een lekkere bite aan het gerecht. Eet smakelijk!
Barbecue pizza met rode linzen tomatensaus en cocktailsaus
Een vegetarische barbecue? Jazeker! Wij laten dit keer de vegetarische worstjes, filets en burgers achterwege om je te laten zien dat groenten ook een prominente plek op de BBQ verdienen. Vandaag: barbecue pizza met rode linzensaus en cocktailsaus!
Pulled Oats met gevulde aubergine met pestosaus
Hoe vier je de zomer beter dan met een heerlijk zomers gerecht? Wij maakten deze gevulde aubergines met Pulled Oats. Hierdoor is het gerecht helemaal vegan en je hoeft niets te missen, het zit namelijk boordevol eiwitten! Een perfect gerecht om op te dienen tijdens een etentje op een warme zomeravond.
Zelf barbecuesaus maken met 4 ingrediënten
Het barbecueseizoen is van start en dat betekent dat wij ieder moment aangrijpen om de kolen aan te steken en de lekkerste groentecreaties maken! Tijdens het BBQ seizoen mag deze klassieker niet ontbreken: barbecuesaus. Lekker over een vegetarisch spiesje, maar ook om tempeh in te marineren voor huisgemaakte tempehribs. Zelf vegan barbecuesaus maken is eigenlijk heel makkelijk en snel. Probeer het zelf!
Mexicaanse auberginespiesjes van de barbecue met salsa
Met dit weer steken wij graag de barbecue aan, en dat kan natuurlijk net zo goed vegetarisch! Wij delen het recept voor Mexicaanse auberginespiesjes van de barbecue. Je serveert deze heerlijke spiesjes met je zelfgemaakte salsa. Eet smakelijk!
Vegan budget: flatbread met zoete aardappel en rucolapesto
Net als vegetarisch koken, hoeft veganistisch koken echt niet duur of moeilijk te zijn. En dat laten we je graag zien in onze rubriek met vega en vegan budget recepten. Voor 4 personen koken onder de 10 euro met groenten in de hoofdrol, het kan! Vandaag hebben wij deze goed gevulde flatbreads met zoete aardappel en rucolapesto voor jullie!