Banner-eetpatroon-dhv

Vegan

Een eetpatroon vinden dat bij jou past. Dat is het allerbelangrijkste als je lekker in je vel wilt zitten en fit en energiek door het leven wilt gaan. Op deze pagina vind je inspiratie en recepten voor een vegan oftewel veganistisch eetpatroon. In een vegan eetpatroon wordt uitgegaan van drie basisregels. Kort door de bocht: eet meer plantaardige producten, eet minder dierlijke producten, eet je voedsel zoals de natuur het ons geeft: minimaal of onbewerkt. Dit betekent dus dat je voornamelijk groente, fruit, volkoren granen, peulvruchten, noten, zaden, paddenstoelen en superfoods eet, en zo weinig mogelijk (het liefst geen) vlees, vis, melkproducten en eieren. Daarbij vermijd je geraffineerde suiker, witmeel, producten uit fabrieken met meer dan vijf ingrediënten, producten met chemische toevoegingen en producten die mensen honderd jaar geleden niet als voedsel hadden erkend. Kunnen we als mens dan helemaal zonder dierlijke producten? Vegans geloven dat dierlijke producten meer nadelen dan voordelen hebben, bovendien kunnen de voedingsstoffen gemakkelijk vervangen worden. Zo bevatten dierlijke producten eiwitten die van belang zijn, maar deze kunnen makkelijk vervangen worden door bijvoorbeeld peulvruchten. Op deze pagina vind je genoeg vegan inspiratie en recepten, en we zijn er voor je om je te helpen waar nodig!


Veganistische borrelplank

Veganistische borrelplank

Het is zaterdag, tijd voor een borrelplank! Wil jij dit weekend lekkere hapjes op tafel zetten? Neem dan eens een kijkje in het nieuwe kookboek Van de plank. Dit boek is geschreven door Sabrina Fauda-Rôle en bevat zo’n 30 verschillende soorten borrelplanken. Voor iedere gelegenheid heeft Sabrina een plank samengesteld, vol met mooie en lekkere gerechtjes. Vandaag delen wij recepten van wel 3 gerechtjes. Ga aan de slag en stel je eigen veganistische plank samen!

Lees meer
Hartige galette met groenten en vijgen

Hartige galette met groenten en vijgen

Inmiddels zijn wij vertrokken uit Spanje en aangekomen in het mooie Frankrijk. Bij onze eerste culinaire stop aten wij een galette, misschien ken je het wel. Vaak wordt een galette gevuld met zoet fruit. Bij het opsmikkelen van deze heerlijke Franse taart kwamen wij op het idee om een hartige variant te maken. De groenten in combinatie met de vijgen en tijm zijn zo lekker en krijgen in de oven een zoete ondertoon, heerlijk!  
Een galette, misschien ken je het wel. Wij kennen het als een zoete, Franse taart. Vaak gevuld met fruit. Wij maakten deze hartige variant, gewoon, voor de afwisseling! De groenten in combinatie met de vijgen en tijm zijn zo lekker en krijgen in de oven een zoete ondertoon. Heerlijk!  

Lees meer
Zomerse smoothiebowl: Mango met banaan, ananas en kurkuma

Zomerse smoothiebowl: Mango met banaan, ananas en kurkuma

Het is tijd voor fruitige zomerontbijtjes! Mango, banaan en ananas samen in één smoothie. Kan het nog tropischer? De kurkuma in deze breakfast bowl zorgt, zo lang je het bij een halve theelepel houdt, meer voor kleur dan voor smaak. Maar naast die prachtige gele kleur, werkt kurkuma ook nog eens ontstekingsremmend en helpt het de vetverbranding te stimuleren. Een superfood zou je het wel kunnen noemen.

Lees meer
5x vegan hotspots in Parijs

5x vegan hotspots in Parijs

Parijs staat natuurlijk bekend als de bakermat van de Franse gastronomie en dat merk je! Overal in Parijs vind je fantastische restaurants en boulangeries maar helaas zijn ze niet altijd allemaal even vegan-friendly. Wij zijn daarom op zoek gegaan naar de beste vegan hotspots van heel Parijs en delen graag onze favorieten in dit artikel! 😉

Lees meer
Vegan Spaanse tortilla met spinazie en rode ui

Vegan Spaanse tortilla met spinazie en rode ui

Vorige week zijn we aangekomen in Spanje en aten wij al heerlijke traditionele Spaanse tapas! Tortilla is in Spanje een veel gegeten gerecht, meestal gemaakt van eieren. De ene Spanjaard zal je vertellen dat er aardappelen in horen, de ander zal je vierkant uitlachen wanneer je dit in je tortilla doet. Wij hebben er deze keer voor gekozen om er wel aardappel in te doen. Wij vinden het namelijk heel lekker en het maakt de tortilla ook nog eens lekker vullend. Ohja, en deze Spaanse tortilla is volledig vegan!
Wij beginnen deze roadtrip in Spanje! Tortilla is in Spanje een veel gegeten gerecht, meestal gemaakt van eieren. De ene Spanjaard zal je vertellen dat er aardappelen in horen, de ander zal je vierkant uitlachen wanneer je dit in je tortilla doet. Wij hebben er deze keer voor gekozen om er wel aardappel in te doen. Wij vinden het namelijk heel lekker erbij en het maakt de tortilla ook nog eens lekker vullend. Oh, en: deze tortilla is volledig vegan!

Lees meer
Msakaa

Msakaa

Dit heerlijke recept voor Msakaa komt uit het boek ‘Eenvoudig en lekker Libanees Koken’ van Fadia Zeidan. Msakaa betekent ‘koud’ in het Libanees, omdat het gerecht lekkerder wordt door het even af te laten koelen. Het is een heerlijk gerecht met aubergines, tomaat en kikkererwten uit de oven. Lees hier hoe je het recept zelf maakt!

Lees meer
Sesambagel met pittige witte bonendip, groene kiwi en groentekiemen

Sesambagel met pittige witte bonendip, groene kiwi en groentekiemen

Een belegde bagel kan een heel simpel en lekker ontbijtje zijn. Maar wij vinden het leuk om het ontbijt nét wat verrassender te maken! Met dit recept beleg je een bagel met een zelfgemaakte, pittige witte bonen dip, stukjes Zespri kiwi en wat groentekiemen. Onwijs lekker van smaak en helemaal plantaardig! Een lekker zomerontbijt voor als je ‘s ochtends weinig tijd hebt. Deze heerlijke belegde bagel is namelijk zo gemaakt!

Lees meer
Linzen met kaasjeskruid

Linzen met kaasjeskruid

Linzen met kaasjeskruid, huh? ‘In het wild geplukt’ had toch alleen maar plantaardige recepten? Dat klopt! Hoewel dit gerecht niet vegan klinkt is die dat wel. Dit heerlijke gerechtje zit boordevol proteïne en lekkers. Lekker voor met dit mooie weer. Ga jij het ook maken?  

Lees meer
Noedels met pittige vegan balletjes

Noedels met pittige vegan balletjes

Wij maakten laatst zelf pittige vegan balletjes van tempeh! Deze kruidige balletjes passen perfect bij dit Aziatische gerecht. De balletjes zijn lekker op smaak door de toevoeging van citroengras en chili. Samen met de noedels, paksoi en edamame bonen heb je een heerlijke maaltijd op tafel staan. Lees hier het recept!  

Lees meer
Geroosterde bloemkoolsalade met een frisse tahin-citroen dressing

Geroosterde bloemkoolsalade met een frisse tahin-citroen dressing

Geroosterde groenten gaan heel goed in een salade als je het ons vraagt. En wat zo leuk is aan deze heerlijke salade, is dat je niet alleen de roosjes van de bloemkool gebruikt, maar ook de bladeren. Hierdoor hoef je niets te verspillen! De bladeren worden lekker krokant in de oven en de tahin-citroen dressing en de granaatappelpitjes maken het helemaal af.

Lees meer
Vaderdag recept: Vegan zalm bagel

Vaderdag recept: Vegan zalm bagel

Volgende week is het Vaderdag en wat is er nou leuker dan je vader verrassen met een heerlijk ontbijtje? Liefde gaat immers door de maag (helemaal bij mannen ;-)) en met een zelfgemaakte maaltijd zit je altijd goed! Verras je vader daarom met deze heerlijke vegan zalm bagels. De zalm wordt gemaakt van tomaat en door de ui, kappertjes en kiemgroente krijgen deze bagels een lekkere pittige touch. Benieuwd naar het recept? Lees hier hoe je het zelf maakt! 

Lees meer
Falafelburger met kruidenyoghurt en rode ui

Falafelburger met kruidenyoghurt en rode ui

Vegaburgers zijn enorm populair. Zowel bij de beginnende als bij de doorgewinterde hippe vegetariërs! Burgers zijn namelijk voor velen een makkelijk opstapje van vlees naar vega. Vandaag dopen wij de Internationale Dag van de Hamburger om tot de Internationale Dag van de Vegaburger! En dat vieren wij met deze heerlijke vegan falafelburger. Lees snel verder voor het recept!

Lees meer
Smoothiebowl met Zespri SunGold kiwi’s

Smoothiebowl met Zespri SunGold kiwi’s

Heb jij zin in een heerlijk fris ontbijtje? Dan is deze smoothiebowl met Zespri SunGold kiwi’s en mango precies wat je zoekt! Door de toevoeging van kokosmelk en de kokossnippers als garnering krijgt deze bowl een heerlijk zomers tintje. De Zespri SunGold kiwi’s zorgen ervoor dat de smoothie lekker zoet is, zonder toevoegingen! Lees hier wat je nodig hebt voor deze smoothiebowl.

Lees meer
Vegan cheesecake met pindakaas en chocolade

Vegan cheesecake met pindakaas en chocolade

Hmm, kan ik dit koekje nog wel nemen? Bestel ik een salade of toch een frietje? Nou, ik sla die taart wel even over… Niets daarvan! Vandaag is het internationale ‘Eet wat je wil’-dag! Deze dag is in het leven geroepen om mensen een positief gevoel te geven over hun lichaamsgewicht en om de stress van een dieet eens weg te nemen. Vandaag kun je dus zónder twee keer nadenken een lekkere punt van deze vegan cheesecake met pindakaas en chocolade opscheppen. Lees hier hoe je deze goddelijke taart zelf maakt! 

Lees meer
Vegan sausage rolls met zoete mosterddip

Vegan sausage rolls met zoete mosterddip

Ken jij ze nog, de nostalgische worstenbroodjes? Met de plantaardige worsten van Future Farm kan jij deze worstenbroodjes zelf in elkaar draaien. Leuk om te serveren op een feestje of lekker zelf van te genieten met de lunch. Samen met de gekarameliseerde ui en een zoete mosterddip weet je zeker dat dit recept zal slagen! Heb jij nu al zin om dit te serveren? Lees in dit recept hoe je deze vegan sausage rolls maakt!

Lees meer
Tempehwraps met tahin en augurken

Tempehwraps met tahin en augurken

Het recept voor deze lekker vullende, smaakvolle wrap, komt uit het kookboek ‘Plantaardig’. Doordat de tempeh in dit gerecht wordt gefrituurd krijgt het een knapperige bite. De wrap wordt afgemaakt met Israëlische ingrediënten en smaakcombinaties zoals tahin, rode ui en augurk. Dit zorgt voor een lekkere frisse tegenhanger van de tempeh. Het zal net zijn alsof je deze wrap bij een foodtruck in Tel Aviv hebt gehaald!

Lees meer
Lokaal genieten bij Madre

Lokaal genieten bij Madre

Kan jij geen genoeg krijgen van taco’s, nacho’s en al het andere heerlijke Mexicaanse eten? Dan ben je bij restaurant Madre op de juiste plek! Wij gingen langs en mochten een aantal favoriete gerechten van de chef proeven. Benieuwd wat wij ervan vonden? Lees het hier! 

Lees meer
Vegan snickers

Vegan snickers

Deze snickers waren bij ons in no-time op. De combinatie van de nougat, karamel, knapperige pinda’s en chocolade is goddelijk. Ze zijn helemaal niet zo moeilijk om te maken, je hebt alleen wel een beetje geduld nodig. De snickers zijn helemaal plantaardig en lactosevrij. Ga jij ze binnenkort proberen?

Lees meer
Netflixplank voor twee

Netflixplank voor twee

Dit recept voor een Netflixplank voor twee komt uit het kookboek ‘Vegan op de plank’ van Kate Kasbee. Deze plank met zelfgemaakte zoete aardappel brownies en een artisjokbonendip is perfect voor een avondje op de bank! De combinatie tussen zoet en zout zorgt voor een goede balans. Lees hier hoe je deze vrolijke plank maakt. 

Lees meer
REVIEW: Vegan op de plank

REVIEW: Vegan op de plank

Hoe leuk is het om eten te delen met anderen? Dat kan natuurlijk heel goed in de vorm van een borrelplank, maar wist je dat je veel meer kunt serveren op een plank? Kate Kasbee is super creatief met het serveren van lekker eten op een plank. Met haar nieuwe kookboek ‘Vegan op de plank’ laat Kate de prachtigste vegan creaties zien om met iedereen van te genieten! 

Lees meer
Bruschetta’s met gegrilde groenten

Bruschetta’s met gegrilde groenten

Heb jij zin om een nieuw hapje aan je gasten uit te delen? Of ben jij toe aan een nieuw lunchrecept? Probeer dan deze groente bruschetta’s eens! Minstens net zo lekker als de klassieke bruschetta, maar dan net even anders. Voor deze bruschetta’s gebruiken wij gegrilde courgette en gele paprika. Deze snack mag natuurlijk niet ontbreken op een gezellige avond! Lees hier hoe je ze zelf maakt.

Lees meer
All day breakfast bij Wild & The Moon

All day breakfast bij Wild & The Moon

Breakfast-lovers opgelet! Klinkt het jou als muziek in de oren wanneer je ergens de hele dag ontbijt kan bestellen? Dan hebben wij dé plek voor jou gevonden. Sinds kort heeft Wild & The Moon haar deuren geopend in het bruisende stadsgedeelte De Pijp in Amsterdam. Wij gingen erlangs en mochten gerechten proeven. Lees hier wat wij ervan vonden!

Lees meer