Eetpatroon

Vegan

Een eetpatroon vinden dat bij jou past. Dat is het allerbelangrijkste als je lekker in je vel wilt zitten en fit en energiek door het leven wilt gaan. Op deze pagina vind je inspiratie en recepten voor een vegan oftewel veganistisch eetpatroon. In een vegan eetpatroon wordt uitgegaan van drie basisregels. Kort door de bocht: eet meer plantaardige producten, eet minder dierlijke producten, eet je voedsel zoals de natuur het ons geeft: minimaal of onbewerkt. Dit betekent dus dat je voornamelijk groente, fruit, volkoren granen, peulvruchten, noten, zaden, paddenstoelen en superfoods eet, en zo weinig mogelijk (het liefst geen) vlees, vis, melkproducten en eieren. Daarbij vermijd je geraffineerde suiker, witmeel, producten uit fabrieken met meer dan vijf ingrediënten, producten met chemische toevoegingen en producten die mensen honderd jaar geleden niet als voedsel hadden erkend. Kunnen we als mens dan helemaal zonder dierlijke producten? Vegans geloven dat dierlijke producten meer nadelen dan voordelen hebben, bovendien kunnen de voedingsstoffen gemakkelijk vervangen worden. Zo bevatten dierlijke producten eiwitten die van belang zijn, maar deze kunnen makkelijk vervangen worden door bijvoorbeeld peulvruchten. Op deze pagina vind je genoeg vegan inspiratie en recepten, en we zijn er voor je om je te helpen waar nodig!

Vind je recept



Noedelsoep met Thaise wokgroente en geroosterde pinda’s

Noedelsoep met Thaise wokgroente en geroosterde pinda’s

Koken met groente saai? Echt niet! Met een groentehack zet je snel een lekker en gezond gerecht op tafel. Kies je groente, geef deze smaak met kruiden en specerijen en je hebt een groentehack die je als basis kunt gebruiken voor verschillende recepten. Maak bijvoorbeeld een saus, spread, salade of soep van een groentehack. Wij kiezen als basis van dit gerecht voor de groentehack wokgroente en toveren dit om tot een verwarmend gerecht. Vandaag: Midden-Oosterse bloemkoolcouscous met ovengroente!

Lees meer
HOW TO: Instructievideo groentehack wokgroente

HOW TO: Instructievideo groentehack wokgroente

Heb jij als voornemen dit jaar om meer groente te eten? Maar blijf je het lastig vinden om groente op een lekkere manier klaar te maken? Wij hebben de oplossing: groentehacks! Met een groentehack maak je groente eenvoudig smaakvol door hier kruiden en specerijen aan toe te voegen. Deze groentehack kun je vervolgens gebruiken voor verschillende gerechten: van pastasaus tot curry en van salade tot soep. Vandaag delen wij onze groentehack voor wokgroente!

Lees meer
Valentijnsmenu: Vegan lavacakes met frambozencoulis

Valentijnsmenu: Vegan lavacakes met frambozencoulis

Valentijnsdag staat voor de deur, en daarom pakken wij uit! Verwen je partner, een vriend(in) of jezelf met dit luxe Valentijnsmenu. We beginnen het diner met een heerlijke venkel-uiensoep met pittige peterselieolie, vervolgens gaan we door met zelfgemaakte tagliatelle met een romige truffelsaus en we eindigen dit heerlijke Valentijnsmenu met een echte guilty pleasure: vegan lavacakes met frambozencoulis! Wie ga jij blij maken met dit diner voor twee?

Lees meer
Valentijnsmenu: Zelfgemaakte tagliatelle met truffel-roomsaus en paddenstoelen

Valentijnsmenu: Zelfgemaakte tagliatelle met truffel-roomsaus en paddenstoelen

Valentijnsdag nadert, en dat is een goede reden om uit te pakken. We kunnen helaas niet lekker uiteten, maar dat betekent niet dat we niet lekker kunnen eten! Verwen je partner, een vriend(in) of jezelf met dit luxe Valentijnsmenu. We begonnen het menu met een heerlijke venkel-uiensoep met pittige peterselieolie. Het hoofdgerecht is een zelfgemaakte tagliatelle met een romige truffelsaus, en dat is niet mis al zeggen we het zelf! We sluiten het menu af met vegan lavacakes met frambozencoulis. Eet smakelijk!

Lees meer
Valentijnsmenu: Venkel-uiensoep met pittige peterselie olie en zelfgebakken witte bolletjes

Valentijnsmenu: Venkel-uiensoep met pittige peterselie olie en zelfgebakken witte bolletjes

Het is alweer bijna zo ver, op 14 februari is het weer Valentijnsdag! En dat is natuurlijk het ideale excuus om lekker uit te pakken in de keuken. Heb jij zin om een geliefde (of jezelf!) lekker in de watten te leggen met een heerlijk driegangenmenu? Begin het diner met deze heerlijk romige venkel-uiensoep met zelfgebakken witte bolletjes!

Lees meer
Midden-Oosterse bloemkoolcouscous met ovengroente

Midden-Oosterse bloemkoolcouscous met ovengroente

Koken met groente saai? Echt niet! Met een groentehack zet je snel een lekker en gezond gerecht op tafel. Kies je groente, geef deze smaak met kruiden en specerijen en je hebt een groentehack die je als basis kunt gebruiken voor verschillende recepten. Maak bijvoorbeeld een saus, spread, salade of soep van een groentehack. Wij kiezen als basis van dit gerecht voor de groentehack ovengroente en toveren dit om tot een verwarmend gerecht. Vandaag: Midden-Oosterse bloemkoolcouscous met ovengroente!

Lees meer
HOW TO: Instructievideo groentehack ovengroente

HOW TO: Instructievideo groentehack ovengroente

Heb jij als voornemen dit jaar om meer groente te eten? Maar blijf je het lastig vinden om groente op een lekkere manier klaar te maken? Wij hebben de oplossing: groentehacks! Met een groentehack maak je groente eenvoudig smaakvol door hier kruiden en specerijen aan toe te voegen. Deze groentehack kun je vervolgens gebruiken voor verschillende gerechten: van pastasaus tot boterhamspread en van salade tot soep. Vandaag delen wij onze groentehack voor ovengroente!

Lees meer
REVIEW: BOSH! Hoe leef je vegan? van Henry Firth & Ian Theasby

REVIEW: BOSH! Hoe leef je vegan? van Henry Firth & Ian Theasby

Sommige van jullie kennen de heren van BOSH! misschien al, bijvoorbeeld van hun YouTube kanaal BOSH.TV of van hun vele kookboeken, zoals BOSH!, BISH BASH BOSH! en SPEEDY BOSH! Deze kookboeken zijn geschreven door twee vrienden, Henry Firth en Ian Theasby. Normaal gesproken delen zij heerlijke plantaardige recepten, maar nu maken ze het nog praktischer, want hoe leef je nou eigenlijk vegan? Met hun boek BOSH! Hoe leef je vegan geven zij hierop een concreet antwoord met praktische tips en toepasbare hulpmiddelen om veranderingen door te voeren. Dit boek is een praktische handleiding om jou te helpen om wat vaker plantaardig te eten. Een echte must-read als je (vaker) voor vegan wilt gaan!

Lees meer
Wat zijn de beste plantaardige balletjes?

Wat zijn de beste plantaardige balletjes?

Er komen steeds meer plantaardige alternatieven op de markt. Zo zien wij ook steeds meer vegan balletjes in de supermarkt liggen! We hebben het nu niet alleen over groenteballetjes of falafelballetjes, maar vooral ook over plantaardige vleesvervangers. Dat betekent dat er weer genoeg reden is voor ons om deze eens uit te gaan proberen. Ben je benieuwd naar wat volgens ons de beste plantaardige balletjes zijn? Lees dan snel verder!

Lees meer
BOSH! Healthy Vegan: BBQ-Portobello met aardappelsalade

BOSH! Healthy Vegan: BBQ-Portobello met aardappelsalade

Vandaag delen we met jullie een heerlijke vegan variatie op een BBQ gerecht! Deze geroosterde paddenstoelen zijn sappig, rokerig en verrukkelijk en passen volledig bij de eiwitrijke kikkererwten-aardappelsalade. De suikerarme BBQ-saus is de smaakmaker van dit recept, die ook geschikt is voor allerlei andere gerechten. Wil je meer weten over het kookboek BOSH! Healthy Vegan? Lees dan onze review!

Lees meer
HOW TO: Instructievideo groentehack wortel

HOW TO: Instructievideo groentehack wortel

Heb jij als voornemen dit jaar om meer groente te eten? Maar blijf je het lastig vinden om groente op een lekkere manier klaar te maken? Wij hebben de oplossing: groentehacks! Met een groentehack maak je groente eenvoudig smaakvol door hier kruiden en specerijen aan toe te voegen. Deze groentehack kun je vervolgens gebruiken voor verschillende gerechten: van stoofgerecht tot boterhamspread of pastasaaus en van basis voor salade tot soep. Vandaag delen wij onze groentehack voor wortel!

Lees meer
HOW TO: Instructievideo groentehack pompoen

HOW TO: Instructievideo groentehack pompoen

Heb jij als voornemen dit jaar om meer groente te eten? Maar blijf je het lastig vinden om groente op een lekkere manier klaar te maken? Wij hebben de oplossing: groentehacks! Met een groentehack maak je groente eenvoudig smaakvol door hier kruiden en specerijen aan toe te voegen. Deze groentehack kun je vervolgens gebruiken voor verschillende gerechten: van pastasaus tot boterhamspread en van basis voor salade tot soep. Vandaag delen wij onze groentehack voor pompoen!

Lees meer
Onze 10 favoriete vega(n) recepten van 2020

Onze 10 favoriete vega(n) recepten van 2020

Het jaar is voorbij gevlogen en hoewel we dit jaar veel hebben moeten missen, hebben we ook de tijd gehad om meer tijd thuis door te brengen én de keuken in te duiken. Zelf zijn wij hard aan de slag gegaan en jullie hebben met plezier onze recepten gemaakt, met de meest prachtige vega en vegan creaties als resultaat! Om het jaar af te sluiten, delen wij van team De Hippe Vegetariër onze 10 favoriete vega(n) recepten van 2020!

Lees meer
Vegan Eton Mess met mango, hazelnotencrumble en passievrucht

Vegan Eton Mess met mango, hazelnotencrumble en passievrucht

Kerst ziet er dit jaar ongetwijfeld anders uit dan voorgaande jaren, maar wij pakken net als ieder ander jaar hoe dan ook uit! Of er nu familie langskomt die aanschuift aan een volledig gedekte tafel, of dat je kiest voor een comfortabele Kerst; met dit tropische dessert sluit je het kerstdiner feestelijk af. Naast dat het er mooi uitziet, staat het ook binnen een handomdraai op tafel. Zo kun je ultiem genieten van het (beperkte) gezelschap! Het dessert: vegan Eton Mess met mango-kokosmousse, hazelnotencrumble en passievrucht mét zelfgemaakte vegan merengue!

Lees meer
Het complete VEGA(N) 6-gangen kerstmenu

Het complete VEGA(N) 6-gangen kerstmenu

Het zal voor iedereen een vreemde kerst zijn. We hebben een bijzonder jaar achter de rug en we willen graag dat kerst dit jaar toch nog een feestje wordt. Nu een vakantie met kerst geen optie is, willen we jullie graag meenemen op een culinaire reis. Wij hebben een diner samengesteld met als thema ‘een reis rond de wereld’. We delen het complete 6-gangendiner waarvan iedere gang uit een ander continent komt!

Lees meer
VEGA(N) Kerstmenu: worteltartaar uit Europa

VEGA(N) Kerstmenu: worteltartaar uit Europa

Het zal voor iedereen een vreemde kerst zijn. We hebben een bijzonder jaar achter de rug en we willen graag dat kerst dit jaar toch nog een feestje wordt. Nu een vakantie met kerst geen optie is, willen we jullie graag meenemen op een culinaire reis. Wij hebben een diner samengesteld met als thema ‘een reis rond de wereld’. Dit is een 6-gangendiner waarvan iedere gang uit een ander continent komt! Bij dit recept blijven we dicht bij huis en nemen we je mee op reis in Europa. Om precies te zijn naar Frankrijk, waar de steak tartaar is ontstaan. Natuurlijk hebben wij een heerlijke vegetarische variant gemaakt met ingrediënten die ze in de Franse keuken ook veel gebruiken. Het recept dat we vandaag delen is een heerlijke worteltartaar!

Lees meer
Zelf barbecuesaus maken met 4 ingrediënten

Zelf barbecuesaus maken met 4 ingrediënten

Het barbecueseizoen is van start en dat betekent dat wij ieder moment aangrijpen om de kolen aan te steken en de lekkerste groentecreaties maken! Tijdens het BBQ seizoen mag deze klassieker niet ontbreken: barbecuesaus. Lekker over een vegetarisch spiesje, maar ook om tempeh in te marineren voor huisgemaakte tempehribs. Zelf vegan barbecuesaus maken is eigenlijk heel makkelijk en snel. Probeer het zelf!

Lees meer

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!