Eetpatroon

Vegan

Een eetpatroon vinden dat bij jou past. Dat is het allerbelangrijkste als je lekker in je vel wilt zitten en fit en energiek door het leven wilt gaan. Op deze pagina vind je inspiratie en recepten voor een vegan oftewel veganistisch eetpatroon. In een vegan eetpatroon wordt uitgegaan van drie basisregels. Kort door de bocht: eet meer plantaardige producten, eet minder dierlijke producten, eet je voedsel zoals de natuur het ons geeft: minimaal of onbewerkt. Dit betekent dus dat je voornamelijk groente, fruit, volkoren granen, peulvruchten, noten, zaden, paddenstoelen en superfoods eet, en zo weinig mogelijk (het liefst geen) vlees, vis, melkproducten en eieren. Daarbij vermijd je geraffineerde suiker, witmeel, producten uit fabrieken met meer dan vijf ingrediënten, producten met chemische toevoegingen en producten die mensen honderd jaar geleden niet als voedsel hadden erkend. Kunnen we als mens dan helemaal zonder dierlijke producten? Vegans geloven dat dierlijke producten meer nadelen dan voordelen hebben, bovendien kunnen de voedingsstoffen gemakkelijk vervangen worden. Zo bevatten dierlijke producten eiwitten die van belang zijn, maar deze kunnen makkelijk vervangen worden door bijvoorbeeld peulvruchten. Op deze pagina vind je genoeg vegan inspiratie en recepten, en we zijn er voor je om je te helpen waar nodig!


Vegan cheesecake met pindakaas en chocolade

Vegan cheesecake met pindakaas en chocolade

Hmm, kan ik dit koekje nog wel nemen? Bestel ik een salade of toch een frietje? Nou, ik sla die taart wel even over… Niets daarvan! Vandaag is het internationale ‘Eet wat je wil’-dag! Deze dag is in het leven geroepen om mensen een positief gevoel te geven over hun lichaamsgewicht en om de stress van een dieet eens weg te nemen. Vandaag kun je dus zónder twee keer nadenken een lekkere punt van deze vegan cheesecake met pindakaas en chocolade opscheppen. Lees hier hoe je deze goddelijke taart zelf maakt! 

Lees meer
Vegan sausage rolls met zoete mosterddip

Vegan sausage rolls met zoete mosterddip

Ken jij ze nog, de nostalgische worstenbroodjes? Met de plantaardige worsten van Future Farm kan jij deze worstenbroodjes zelf in elkaar draaien. Leuk om te serveren op een feestje of lekker zelf van te genieten met de lunch. Samen met de gekarameliseerde ui en een zoete mosterddip weet je zeker dat dit recept zal slagen! Heb jij nu al zin om dit te serveren? Lees in dit recept hoe je deze vegan sausage rolls maakt!

Lees meer
Plantaardig: Tempehwraps met tahin en augurken

Plantaardig: Tempehwraps met tahin en augurken

Het recept voor deze lekker vullende, smaakvolle wrap, komt uit het kookboek ‘Plantaardig’. Doordat de tempeh in dit gerecht wordt gefrituurd krijgt het een knapperige bite. De wrap wordt afgemaakt met Israëlische ingrediënten en smaakcombinaties zoals tahin, rode ui en augurk. Dit zorgt voor een lekkere frisse tegenhanger van de tempeh. Het zal net zijn alsof je deze wrap bij een foodtruck in Tel Aviv hebt gehaald!

Lees meer
Lokaal genieten bij Madre

Lokaal genieten bij Madre

Kan jij geen genoeg krijgen van taco’s, nacho’s en al het andere heerlijke Mexicaanse eten? Dan ben je bij restaurant Madre op de juiste plek! Wij gingen langs en mochten een aantal favoriete gerechten van de chef proeven. Benieuwd wat wij ervan vonden? Lees het hier! 

Lees meer
Vegan snickers

Vegan snickers

Deze snickers waren bij ons in no-time op. De combinatie van de nougat, karamel, knapperige pinda’s en chocolade is goddelijk. Ze zijn helemaal niet zo moeilijk om te maken, je hebt alleen wel een beetje geduld nodig. De snickers zijn helemaal plantaardig en lactosevrij. Ga jij ze binnenkort proberen?

Lees meer
REVIEW: Vegan op de plank

REVIEW: Vegan op de plank

Hoe leuk is het om eten te delen met anderen? Dat kan natuurlijk heel goed in de vorm van een borrelplank, maar wist je dat je veel meer kunt serveren op een plank? Kate Kasbee is super creatief met het serveren van lekker eten op een plank. Met haar nieuwe kookboek ‘Vegan op de plank’ laat Kate de prachtigste vegan creaties zien om met iedereen van te genieten! 

Lees meer
Bruschetta’s met gegrilde groenten

Bruschetta’s met gegrilde groenten

Heb jij zin om een nieuw hapje aan je gasten uit te delen? Of ben jij toe aan een nieuw lunchrecept? Probeer dan deze groente bruschetta’s eens! Minstens net zo lekker als de klassieke bruschetta, maar dan net even anders. Voor deze bruschetta’s gebruiken wij gegrilde courgette en gele paprika. Deze snack mag natuurlijk niet ontbreken op een gezellige avond! Lees hier hoe je ze zelf maakt.

Lees meer
All day breakfast bij Wild & The Moon

All day breakfast bij Wild & The Moon

Breakfast-lovers opgelet! Klinkt het jou als muziek in de oren wanneer je ergens de hele dag ontbijt kan bestellen? Dan hebben wij dé plek voor jou gevonden. Sinds kort heeft Wild & The Moon haar deuren geopend in het bruisende stadsgedeelte De Pijp in Amsterdam. Wij gingen erlangs en mochten gerechten proeven. Lees hier wat wij ervan vonden!

Lees meer
Vleesvervanger getest: Vivera plantaardige kipfilet

Vleesvervanger getest: Vivera plantaardige kipfilet

Het aanbod aan vleesvervangers blijft maar groeien en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testten we de Plantaardige kipfilet van Vivera. 

Lees meer
Frisse voorjaarssalade met gepofte krieltjes van de barbecue

Frisse voorjaarssalade met gepofte krieltjes van de barbecue

Nu de lente weer voor de deur staat kunnen wij eindelijk de winterse dagen achter ons laten! De lente staat in teken van groeien en bloeien, en hoe beter te genieten van het voorjaar dan met een lauwwarme voorjaarssalade met seizoensgebonden ingrediënten zoals gepofte krieltjes, radijs, veldsla en een frisse dille-yoghurtdressing. Deze heerlijke salade maak je met gewoon de Weber Pulse 2000 Elektrische barbecue! Benieuwd hoe je deze vegan voorjaarssalade op tafel zet? Het recept vind je hieronder. Opzoek naar meer barbecue inspiratie? Check dan dit heerlijke tempeh ribs recept of deze gegrilde watermeloen ham!

Lees meer
Knolselderij – sinaasappel – hazelnoot van restaurant Wils

Knolselderij – sinaasappel – hazelnoot van restaurant Wils

Groente naar een hoog niveau tillen en een ode brengen aan de ware oerkracht van alle keukens: vuur. Daar staat het met een Michelin ster bekroonde Restaurant Wils voor. Dit heerlijke plantaardige gerecht van knolselderij, sinaasappel en hazelnoot werd gemaakt tijdens Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel liveshow. Wij hebben het toen mogen proeven en we vonden het ontzettend lekker!

Lees meer
Van vega naar vegan: zo doe je dat!

Van vega naar vegan: zo doe je dat!

Voor veel mensen is het fijn om iets geleidelijk op- of af te bouwen. Zo zijn een hoop veganisten begonnen als flexitariër, waarna ze steeds vaker vlees, vis, en uiteindelijk ook zuivelproducten lieten staan. Op die manier is er een natuurlijke overgang, wat heel prettig kan zijn! Speel jij ook met het idee om over te stappen op een plantaardig voedingspatroon? Met de volgende tips maak je deze overgang een eitje. 😉

Lees meer
Vleesvervanger getest: Albert Heijn Biologische Vegetarische falafel tomaat basilicum   

Vleesvervanger getest: Albert Heijn Biologische Vegetarische falafel tomaat basilicum  

Het vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we de Biologische Vegetarische falafel tomaat basilicum van de Albert Heijn.

Lees meer
REVIEW: Vaker plantaardig!

REVIEW: Vaker plantaardig!

Dat plantaardig eten beter is voor het milieu hoeven we jullie niet meer te vertellen. Dit is ook steeds vaker de visie van kookboeken die op de markt komen en dat  vinden wij natuurlijk fantastisch! Door de hoeveelheid plantaardige recepten die hiermee beschikbaar komen, wordt plantaardig eten nog toegankelijker. Zo is sinds een tijdje het kookboek ‘Vaker plantaardig!’ van Suzanne Beekenkamp op de markt. Wij schreven een review voor jullie.

Lees meer
Vleesvervanger getest: Albert Heijn Vegan zigeunerschnitzel

Vleesvervanger getest: Albert Heijn Vegan zigeunerschnitzel

Het vleesvervangers aanbod blijft maar groeien en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we de Vegan zigeunerschnitzel van de Albert Heijn.

Lees meer
REVIEW: TLV Vegan

REVIEW: TLV Vegan

TLV Vegan, het land zonder melk en honing. Dit is het nieuwe kookboek van Jigal Krant. Jigal kan zich hiermee aansluiten aan de steeds groter wordende collectie van vegan kookboeken, iets waar wij enthousiast over zijn. In dit kookboek word je meegenomen in de enorme groei aan veganisten die zich bevinden in Israël. Met daarbij als hoofdvraag, hoe zit het in Europa? Daarnaast staat dit kookboek vol met recepten waarmee Jigal je probeert te overtuigen dat engeltjes geen dierlijke producten nodig hebben om op je tong te piesen!

Lees meer
Plantaardige voeding bij zwangerschap, waar moet je op letten?

Plantaardige voeding bij zwangerschap, waar moet je op letten?

Een gezonde zwangerschap hebben als je al een plantaardig voedingspatroon volgt kan heel goed. Het is wel van belang dat het plantaardige dieet tijdens de zwangerschap goed gepland en volwaardig is, om zo ervoor te zorgen dat de gezondheid van jouw baby optimaal is! Ook zijn er een paar voedingsstoffen waar extra op moet worden gelet omdat de behoefte daarvan bijvoorbeeld hoger ligt als je zwanger bent. We vertellen je hier alles over in dit artikel.

Lees meer