Inspirerend interview: Anneke Comello van Lovingly Wholesome
Nicole Mulders

Inspirerend interview: Anneke Comello van Lovingly Wholesome

vrijdag 31 augustus 2018
Eikpunt in Nijmegen is een ecologische woongemeenschap. Nicole Mulders werd door Anneke Comello van Lovingly Wholesome uitgenodigd om er mee te eten en te overnachten. Een heel bijzondere ervaring! In januari startte historicus Anneke Comello met haar bedrijf Lovingly Wholesome in Nijmegen, waar ze hoofdzakelijk veganistisch kookt. Lees een interview met deze bijzondere vrouw hier!

Opgegroeid met puur eten
Comello groeide op in een klein dorpje in Friesland. De eetgewoontes van haar familie waren bijzonder voor die tijd en omgeving. “Vroeger aten we al tofu en seitan. Als er kinderen na het spelen (onverwacht) bij ons kwamen spelen, zei ik: 'Je mag mee-eten, maar het is wel raar.' Dan wisten de kinderen dat het anders was dan ze gewend waren.” Het belang van puur eten heeft Comello van huis uit mee gekregen. Haar moeder at bijna altijd biologisch en vaak werd er voor vegetarisch gekozen. Dan komt de vraag op of Comello haar moeder nog vaak om advies vraagt. “Nee, het is vaker andersom. En ze is supertrots op mij.”

Eigen keuken
Toch was de keuze voor Comello om zich helemaal op voeding te storten een bijzondere. Daarover nadenkend: “Tijdens mijn studie zat ik erg in mijn hoofd en ervoer ik stress. Ik vond het toen al heerlijk om in de keuken te staan. Koken zorgde voor ontspanning. Het hielp me door de laatste stress van mijn scriptie heen.” Echte liefde voor het vak ontstond toen ze tijdens haar studie een eigen appartement kreeg. “Ik was dolblij dat ik een eigen keuken had. Ik ging uitgebreid koken. En ging me ook steeds meer in koken verdiepen." Hoe viel haar besluit in de academische wereld? "Ik kreeg veel bijval, maar ook kritiek." Na haar studie werkte Comello bij twee bedrijven, voordat ze met Lovingly Wholesome begon. “Het contact met mijn collega's vond ik destijds erg plezierig.”

Eikpunt
Comello werkt niet alleen op Eikpunt, maar woont er ook met haar vriend. Eikpunt is een ecologische meergeneratie-woongemeenschap in Nijmegen. Er wonen ongeveer tachtig volwassenen en twintig kinderen. Comello is daar helemaal op haar plek. Ze verzorgt (als enige) iedere twee weken veganistische huiskamermaaltijden, zowel voor mensen uit de wijk als voor wie maar mee wil eten uit de verdere omgeving. Ongeveer 55 personen komen er per keer op af.

Heeft Comello wel eens getwijfeld over haar keuze? “Natuurlijk heb ik wel twijfels gehad. Maar uiteindelijk heb ik gekozen voor iets wat ik echt leuk vind. En heb ik alle twijfels losgelaten.” Wat spreekt haar het meeste aan in het koken? “Ik vind het heerlijk boodschappen te doen en ingrediënten te kiezen. Ik vind het leuk te experimenteren in de keuken. En lees veel om inspiratie op te doen. Sommige recepten voeg ik op intuïtie samen.”

Boeddhisme
De positieve reacties die Comello op haar kookkunsten ontvangt, omschrijft ze als  “verrassend.” De mensen die komen eten, zijn deels afkomstig uit het netwerk dat Comello in de loop der jaren heeft opgebouwd. Zo was ze lid van Wake Up, een netwerk van jonge mensen, die samen mediteren en zijn geïnspireerd door het boeddhisme. Dat speelt ook een rol in haar leven. Niet voor niets schrijft Comello regelmatig voor het Boeddhistisch Dagblad. Vanwaar haar interesse in het boeddhisme? ”Het toegepast boeddhisme spreekt me aan. Je aandachtsspier kun je op je meditatiekussen trainen en ook in je dagelijks leven toepassen. Het is een kwestie van alles bewust doen. Het doel is alledaagse rust te vinden.” Het boeddhisme heeft haar naar eigen zeggen veel gebracht, in relaties en vriendschappen. “Het is vergroeid met mijn leven. Zo mediteer ik dagelijks.” 

Bewustzijn
Mindfulness heeft ook een ethische kant, licht Comello toe. “Je wordt je bewust van je eigen gedrag. Ik vind het belangrijk bewust te zijn van de milieu-impact van mijn eetpatroon, en ook wat het betekent voor het leed van mens en dier.” Hoe denkt Comello over de toekomst van het vegetarisme? “Ik zie een mooie beweging ontstaan. Steeds meer mensen kiezen voor het eten van minder vlees. Omdat ze dat beter voor de dieren en/of het milieu vinden

Idealist
Comello ziet zichzelf als een idealist. “Maar ook als realist. En ik ben niet rigide. Mensen moeten zelf hun keuzes maken. Ik wil ze laten proeven dat wat ik kook, echt lekker en volwaardig (eiwitrijk) is. En daarmee een reëel alternatief voor andere voedingsgewoontes.”

 www.lovinglywholesome.nl

Ken jij Lovingly Wholesome? Laat het ons weten in een reactie op Facebook, Twitter of op de website. We zijn benieuwd!

 

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.