Vegan klassiekers: macarons op basis van aquafaba
Eke Mariën

Vegan klassiekers: macarons op basis van aquafaba

maandag 19 november 2018
Macarons zijn altijd feestelijk! Deze kleine franse koekjes met een zachte vulling blijven prachtig. Je kunt macarons natuurlijk in heel veel verschillende smaken maken, maar deze roze, frambozen kunstwerkjes zijn onze favoriet. Macarons zijn natuurlijk al een uitdaging op bakgebied, helemaal als je vegan baksels maakt. Gelukkig is de oplossing dichtbij! Onze favoriete kookexpert Eke van Koken met Kennis deelde met ons dit recept!

Ingrediënten
voor 30 stuks
voor de koekjes
200 g gezeefd amandelmeel
200 g poedersuiker
150 ml aquafaba (ingekookt van 250 ml)
200 g fijne kristalsuiker
60 ml water

voor de vulling
160 g frambozen
100 g geleisuiker
1 g agar agar
1 el citroensap
optioneel: rode bietpoeder

extra nodig:
spuitzak
spuitmondje 1 cm
eventueel: siliconen macaron bakmatjes

Bereidingswijze

  1. Zeef het amandelmeel en poedersuiker en meng er 75 ml aquafaba door. Dit wordt een dik en plakkerig deeg.

  2. Verhit de suiker met het water naar 118 °C.

  3. Sla de overige 75 milliliter aquafaba op tot een schuim en giet de hete siroop er langzaam bij. Spatel het schuim in twee delen door de amandelpasta.

  4. Doe het beslag in een spuitzak met een opening van ca. 1 cm en spuit hiermee “doppen” op het bakpapier of de siliconen macaron matjes. Houd ca 2 centimeter afstand tussen de opgespoten “doppen” macaronbeslag. Van het beslag kun je ongeveer 60 à 70 doppen spuiten (genoeg voor 30 macarons). Laat de opgespoten macarons 1 uur drogen op kamertemperatuur.

  5. Maak de vulling: breng de frambozen met de geleisuiker en het citroensap aan de kook. Voeg de agar agar toe en pureer met een staafmixer. Breng opnieuw aan de kook. Laat de vulling vervolgens 2 tot 3 minuten inkoken.

  6. Breng de vulling over in een kom. Laat afkoelen en schep over in een spuitzak.

  7. Bak de macarons 30 minuten op 120 °C. Zet daarna de ovendeur op een kier en bak de macarons nog 5 minuten. Haal uit de oven en laat afkoelen. Bestrooi de koekjes eventueel met een beetje rode bietpoeder.

  8. Doe de vulling in een spuitzak en bespuit de helft van de macarons op de vlakke kant met een dotje vulling.

  9. Plak de andere helft van de macarons met de vlakke kant op de vulling en duw zachtjes aan zodat de vulling zichtbaar wordt aan de buitenkant.Smakelijk!


Heb jij dit gerecht gemaakt? Verras ons dan met jouw creatie op Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd!

2 Reacties

Aquafaba inkoken van 250 ml tot 150 ml. Hoe weet je hoeveel je aquafaba ingekookt is? Duurt dit een bepaalde tijd? Hoe is dit te meten terwijl je kookt?

11:55 19 januari 2024

Hi Kaat, Ik kan het mij voorstellen dat dit erg lastig te meten is en moet dus eigenlijk een beetje op gevoel gedaan worden. Als je denkt dat er ongeveer 100 ml uit is dan stop je het koken. Ik denk dat dit ongeveer 5 minuten bedraagt. Liefs, Tessa

11:55 19 januari 2024

Dat ziet er superlekker uit! Als ik alle suiker zou willen vervangen, wat raad je dan aan? (Mss heb je al een recept hiervoor met suikervervanger.)

11:55 19 januari 2024

Hoi Erwin, macarons maken is natuurlijk een precies werkje en afwijken van de receptuur zou ik in dit geval niet aanraden. Je zou kunnen kijken naar mogelijkheden met stevia, maar ook dit is een zoetstof. Groetjes, Lieske

11:55 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.