Als vegetariër loop je vaak tegen dingen aan. Vegetarisch eten wordt door verschillende mensen op andere manieren geïnterpreteerd. Ook zelf lopen wij regelmatig tegen situaties aan waarin we ons afvragen waar de grens ligt. Daarom hebben we afgelopen maand via Facebook gevraagd hoe anderen tegenover deze aantal vegetarische dilemma’s staan. Een van deze dilemma’s ging over plantaardig eten. Sinds ik met De Hippe Vegetariër begonnen ben ik merk dat ik steeds plantaardiger ben gaan eten. Toen ik student was speelden kaas en ei een relatief grote rol in mijn maaltijden, maar tegenwoordig is het toch vooral groente, peulvruchten, granen en noten. En ook mijn koffie drink ik zelden nog met koeienmelk. Toch zie ik mezelf echt geen veganist worden. Hoe is dat bij jullie? Lees hier wat wij denken en wat er op Facebook gezegd werd. En wat vind jij zelf? Laat het ons weten en discussieer mee!
Veganist, ja of nee?
Ons dilemma luidde als volgt: sinds ik met De Hippe Vegetariër begonnen ben ik merk dat ik steeds plantaardiger ben gaan eten. Toen ik student was speelden kaas en ei een relatief grote rol in mijn maaltijden, maar tegenwoordig is het toch vooral groente, peulvruchten, granen en noten. En ook mijn koffie drink ik zelden nog met koeienmelk. Toch zie ik mezelf echt geen veganist worden. Hoe is dat bij jullie?
De discussie, wat vind jij?
Een heleboel reacties later stuitten we op een nieuwe term waar ik nog niet eerder van gehoord had. Namelijk de term ‘flexivegan’. Net als de flexitariër is dit dieet niet geheel vast bepaald. Bewust omgaan met voeding is hier het key-woord. Dit omdat velen het strikt volgen van een bepaald dieet als onmogelijk ervaren, of het zelf niet leuk meer vinden om constant overal op te letten. Door bewust te kiezen ervaren zei het als een keuze eerder dan een verplichting. Hier kan ik me wel in vinden. Ik eet namelijk ook niet veel ei en mijn latte drink ik al even niet meer met met koeienmelk. In plaats hiervan kies ik voor amandel-, spelt-, soja- of havermelk of één van de andere soorten die plantaardig zijn. Maar tegelijkertijd zou ik mijn. Maar alle bijproducten van dieren opgeven, dat zie ik niet snel gebeuren. Dit omdat mijn keuzes en dieet werken voor mij. Dat is het mooie van keuzes, iedereen is vrij om te doen, eten en drinken wat goed voelt en werkt voor zichzelf.
Veel lezers vinden het dus gedoe om volledig plantaardig te eten, of ervaren veganisme als een uitdaging. Maar een ander deel van de lezers attendeerde ons erop dat het eigenlijk best ‘krom’ is. Want waarom het ene dierenleed wel? Maar het andere niet? Misschien is veganisme wel het nieuwe vegetariër. Feit is in ieder geval dat het veganistische assortiment in de supermarkt, op de menukaart en in de winkel sterk toeneemt. Of dit een trend is die overwaait, of dat mensen daadwerkelijk bewuster omgaan met eten dat is nog maar de vraag. Persoonlijk hoop ik dat het laatste het geval is.
Zijn er nog onderwerpen die jullie lastig vinden? Of zijn jullie benieuwd wat andere vega’s daarvan vinden? Laat het ons weten in een reactie! Wellicht behandelen we jou dilemma dan spoedig op dit blog. Vragen en opmerkingen zijn altijd welkom!
0 reacties