Print Friendly, PDF & Email
3/5 - (3 stemmen)

Auteur Dirk-Jan Verdonk is al sinds zijn 12e vegetariër. Op latere leeftijd heeft hij besloten ook veganistisch te eten. Nu heeft hij een boek geschreven over de opkomst van deze twee stromingen: Dierloos, een geschiedenis van vegetariërs en veganisten in Nederland. Een must read die elke vegetariër en veganist zal verbazen!

Dierloos
De reden voor het worden van vegetariër of veganist kan voor iedereen verschillen. Voor sommigen heeft dit te maken met het dierenleed, anderen denken meer aan het klimaat en weer anderen mijden dieren voor eigen hun gezondheid. Toch hebben deze groepen al eeuwenlang de handen ineengeslagen om te strijden voor de behoefte om op deze manier te leven. Nu het zo goed gaat met de vegetariërs en veganisten is het een mooi moment om hierop terug te kijken. Dit boek zet alle pioniers in het zonnetje op een toegankelijke manier.

Een rijke geschiedenis
Het boek beschrijft het uitgebreide verleden van vegetariërs en veganisten in Nederland, vanaf de opkomst tot nu. Het is ontzettend interessant om te lezen dat de oorsprong zo ver terug te leiden is. Zo lees je bijvoorbeeld dat Pythagoras zwoer bij een vegetarisch eetpatroon, evenals vele monniken en feministen. Je leest over de opkomst van de Vegetariërsbond en hoe zij zorgden voor de voorzieningen van vegetariërs in tijden van dienstplicht. De informatie hierover is ontzettend gedetailleerd en nauwgezet onderzocht. Alle gebruikte voorbeelden zijn met bronnen onderbouwd en worden dikwijls geïllustreerd aan de hand van historische brieven en pamfletten. Zo zie je dat in de tijd van de oorlog het vegetarisme zich in een dip bevond, maar de aanhang daarna in hoog tempo is gegroeid.

De moderne wereld
Je leest over het tot stand komen van de huidige Schijf van Vijf, en over de opening van de eerste vegetarische restaurants. Door de oorlog waren de eerste hiervan gesloten, maar in de jaren ’70 kwam dit weer op gang. Een aantal van de restaurants die toen geopend zijn, bestaan nu nog steeds en ken je misschien zelfs wel. Zo heb je de Waaghals en Betty’s in Amsterdam of BlaBla in Rotterdam! Ook nieuwe initiatieven helpen nog mee aan de verdere verspreiding, zoals De Vegetarische Restaurantweek of Vegenementen. Heel leuk om te zien dat ook Isabel Boerdam, oprichter van De Hippe Vegetariër, kort wordt genoemd in een rijtje auteurs van vegetarische kookboeken.

Door de geschiedenis leer je ook meer over de moderne stand van zaken, omdat je deze meer in perspectief kunt plaatsen. De huidige plek van de vegetariër is namelijk te danken aan verschillende bonden die voor deze status hebben gezorgd. Ook onderzoeken naar gezondheid en voedingsmiddelen hebben aan dit positieve beeld bijgedragen, hier is dan ook een hoofdstuk aan gewijd. De conclusie is dat vlees en dierlijke producten niet essentieel zijn voor een gezond dieet.

Lay-out
Don’t judge a book by its cover! Doordat dit vooral een informatief leesboek is, is de vormgeving namelijk vrij basic. De simpele groene kaft met een knolletje erop afgebeeld dekt de lading, maar het gaat vooral om de binnenkant. De hoofdstukken worden gescheiden door een groen blad met ofwel achtergrondinformatie, een kunstwerk of een antieke foto die de tekst ondersteunt. De schrijfstijl is fijn om te lezen en zou ik omschrijven als erg compact. Al wordt er aandacht besteed aan het vormen van een tekst die vermakelijk is en makkelijk leest, is het toch puur de objectieve informatie waar het om draait. De balans hiertussen is dan ook perfect.

Al met al
Dit boek is geen pleidooi voor een vegetarische of veganistische leefstijl, de uitgebreide geschiedenis van deze twee stromingen blijft namelijk vooral feitelijk beschreven. Toch proef je subtiel dat deze manier van leven schrijver Dirk-Jan Verdonk aan het hart gaat, waarom zou hij hier anders zo’n gedetailleerd beeld van schetsen. Het resultaat is een mooi en informatief boek waar elke vegetariër zich mee verbonden kan voelen.

Heb jij Dierloos gelezen, of ben je het van plan? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram, of Facebook. We zijn ontzettend benieuwd!

Dierloos
Dirk-Jan Verdonk
Uitgever: Athanaeum
ISSN: 9789025310363
Prijs: €22,50

Summary
Boek review: Dierloos van Dirk-Jan Verdonk
Article Name
Boek review: Dierloos van Dirk-Jan Verdonk
Description
Dierloos: een geschiedenis van vegetariërs en veganisten in Nederland. Een must read die elke vegetariër zal verbazen! Lees hier de review.
Author