...

De Kruidenwei: vegetarische geitenkaas

door | 16 jul 2016 | In mijn keuken, Inspirerende Foodies, Nieuws, Producten, Vegetarisch

Print Friendly, PDF & Email

Als je vegetarisch gaat eten, lijkt kaas in plaats van vleeswaren een logische keuze voor op je brood. Wat veel niet weten, is dat kaas helemaal niet zo vegetarisch is als het lijkt! De traditionele bereiding ervan wordt namelijk gedaan met dierlijk stremsel, wat nodig is om de eiwitten in de melk samen te laten klonteren. Dit vormt de basis van de kaas. Heel zonde, want ik ben gek op kaas! Gelukkig is er ook plantaardig en microbieel stremsel. Plantaardig stremsel werkt echter niet altijd even constant en beïnvloedt de smaak, maar microbieel stremsel wordt steeds vaker gebruikt! Ger Entjes en Ayla Groenveld hebben met De Kruidenwei een biologische geitenhouderij en kaasmakerij, waarbij ze de meeste kazen alleen met microbieel stremsel, zuursel en zeezout maken. Het zuursel zorgt voor de goede omzetting van melksuiker naar melkzuur, waardoor de kaas beter houdbaar en verteerbaar is. Het zeezout is ongeraffineerd en rijk aan mineralen. Zo kunnen ook wij vegetarisch verantwoord van een kaasje genieten!

De Kruidenwei
Iets ten zuiden van Rolde, in het Drentse plaatsje Nooitgedacht, houden Ger en Ayla op De Kruidenwei zo’n 140 melkgeiten. Een bont gezelschap is het, want om een sterke kudde te krijgen, hebben Ger en Ayla gekozen voor een combinatie van rassen die het goed doen op ‘ruwvoer’. Dat betekent dat de dieren hun eigen kostje bij elkaar scharrelen in het weiland achter de boerderij en zich daar niet alleen tegoed doen aan gras, maar ook aan allerlei soorten kruiden. Dat is gezond voor de geiten, goed voor de melk en uitstekend voor de smaak van de kaas.

De kazen
Het assortiment kazen dat op De Kruidenwei gemaakt wordt van biologische geitenmelk strekt van kleine verse geitenkaasjes tot rauwmelkse Alba (een Nederlandse versie van feta) en de blauwschimmelkazen Lady’s Blue en Little Blue Star – maar deze zijn helaas niet vegetarisch. Het heeft even geduurd voordat Ayla het kaas maken in de vingers had en de kunst is nog altijd om feeling te hebben voor alle variabelen die bij het kaasmaken komen kijken. Dat ze er goed in is, blijkt wel uit de onderscheidingen die haar kazen in de loop der jaren kregen. Drie keer zilver bij de World Cheese Awards en binnen eigen landsgrenzen verkozen tot ‘Beste Nederlandse kaas’.

ZTRDG
De feta en geitenkaas kan je bestellen via ZTRDG, een soort online markt. Hier kan je kakelverse producten van boeren bestellen, die bij je thuis worden bezorgd. De producten van De Kruidenwei vind je op https://ztrdg.nl/ger-entjes.

Hoe sta jij tegenover kaas eten als vegetariër, ga je altijd voor de vegetarische versie? Laat het ons weten in een reactie op de website of via een berichtje op Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

ZTRDG
Volg ZTRDG

ZTRDG

Inspiratiebron & marktplaats at ZTRDG
Op ZTRDG - het platform dat symbool staat voor de lekkerste dag van de week - vind je heerlijke recepten van seizoensgebonden en vaak biologische producten. Bestel met één druk op de knop alle ingrediënten van een recept of verwen jezelf met bijzondere producten waar je het hele weekend gelukkig van wordt. Knettervers (vandaag bezorgd is gisteren geoogst!) wordt alles bij je thuisbezorgd. Zorgeloos genieten van je weekend dus!
ZTRDG
Volg ZTRDG

Latest posts by ZTRDG (see all)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt