Print Friendly, PDF & Email
3.7/5 - (8 stemmen)

Als vegetariër moet je een beetje extra op je voedingsstoffen letten. Daarom is het goed nieuws wanneer je weet dat een ei volgens het Voedingscentrum gelijkwaardig is aan vlees. Maar welk ei kies je dan? En waar moet je op letten? Want we weten allemaal dat eieren ook gepaard kunnen gaan met dierenleed en lang niet altijd duurzaam zijn. Lastig dus! Wij gingen op zoek naar antwoorden.

Ei: een volwaardige vleesvervanger?
Een ei levert volgens het Voedingscentrum dezelfde voedingsstoffen als vlees en wordt daarom aangeraden als volwaardige vervanger van vlees. Een goede vegetarische keuze dus! Maar wat zit er dan precies in ei? Zie hier ter vergelijking de voedingswaarden van 100 gram ei en 100 gram kip op een rijtje gezet

Een ei (100 gram)                                         Kip met vel (100 gram)
Eiwit: 12 gram                                               Eiwit: 26 gram
IJzer: 2,3 milligram                                        IJzer: 1,3 milligram
Vitamine B1: 0,07 milligram                         Vitamine B1: 0,06 milligram
Vitamine B12: 1,43 microgram                    Vitamine B12: 0,29 microgram
Bron                                                               Bron

Als je vervolgens het ei naast de richtlijnen voor een goede vegetarische keuze legt, dan zie je dat het ei inderdaad voor de volle 100% hieraan voldoet. Want een goede vegetarische keuze bevat:

  • Eiwit: meer dan 12% van de energie / kcal
  • IJzer: meer dan 0,8 milligram per 100 gram
  • Vitamine B1: meer dan 0.06 microgram per 100 gram
  • En/of vitamine B12: 0.24 microgram per 100 gram

Hoe check je de diervriendelijkheid van een ei?
Op elk ei dat in Nederland verkocht wordt, staat een ei-code. Deze code begint met een cijfer van 0 tot 3. Over het algemeen is de regel als volgt: hoe lager het eerste cijfer, hoe hoger het welzijn van de kip.

Code 0: Biologische eieren
Code 1: Vrije-uitloopeieren/graseieren
Code 2: Scharreleieren
Code 3: Kooi-eieren

Echter is het belangrijk om op te merken, dat deze codes niet helemaal compleet zijn als we het over diervriendelijkheid hebben. Een ei met code 2 kan namelijk diervriendelijker zijn dan een gangbaar scharrelei. Wil je meer weten over hoe het gesteld is met het dierenwelzijn? Let dan, naast de codes, op het Beter Leven keurmerk. Hiervoor geldt: hoe hoger het aantal sterren, hoe hoger het welzijn van de kip. Maar zegt het Beter Leven Keurmerk alles? Nee. Daarom is het altijd het beste om te kiezen voor een ‘merk-ei’ waarvan je precies weet waar ze vandaan komen en dus kunt uitzoeken (gewoon via de website) hoe de omstandigheden van die kippen op die boerderij zijn.

Hoe check je de duurzaamheid van een ei?
Heb je ooit nagedacht over eieren in relatie tot duurzaamheid? Waarschijnlijk niet. Maar helaas zijn veel eieren niet bepaald duurzaam. Kippenvoer bestaat namelijk voor een groot deel uit soja. Soja die niet duurzaam geproduceerd wordt, zorgt wereldwijd voor allerlei problemen, vooral voor het milieu: er wordt bos voor gekapt, de bodem wordt uitgeput en er worden bestrijdingsmiddelen gebruikt die zorgen voor vervuiling. Als je wilt kiezen voor een duurzaam ei, moet je dus kiezen voor eieren waarvan de kippen sojavrij voer hebben gegeten. Bestaan die? Jazeker! Ook hiervoor geldt dat je bij een ‘merk-ei’ het makkelijkste dit kunt checken.

Welk EI kiezen wij? OERei!
OERei is een nieuw merk-ei in het schap van Albert Heijn, en wij zijn fan! Zowel op het niveau van dierenwelzijn als duurzaamheid is dit ei een goede keuze, en dat vinden wij belangrijk.

Wat doet OERei anders? Van nature scharrelt een kip de hele dag rond op zoek naar eten. Hierbij komt zij granen, zaden en insecten tegen. Insecten stimuleren het natuurlijke scharrelgedrag van de kip. Hierdoor verveelt de kip zich geen moment omdat zij continu druk is met insecten zoeken. Als gevolg hiervan pikt zij geen andere kippen en hoeft haar snavel niet gekapt te worden zoals dat elders soms wel gebeurt. Op die manieren leiden de OERei kippen een natuurlijk kippenleventje op boerderij Saazehof in Ospel (Limburg), met voldoende afleidingsmateriaal en een ruime overdekte uitloopplaats. Goed toeven dus voor die OERkip, maar waarom heeft het OERei dan geen Beter Leven keurmerk? Vanwege de insecten. Maar die waren toch juist zo goed? Absoluut! Insecten passen geheel in het natuurlijke voedingspatroon van de kip en zijn tevens een nieuwe, duurzame eiwitbron in het voer van de kippen. Dit is echter zo nieuw dat bestaande keurmerken er nog geen rekening mee kunnen houden in hun beoordeling, lees hier maar. Maakt dat uit? In dit geval zeker niet, want met een OERei weet je dat je het ei eet van een blije kip. Kijk maar eens naar een dag uit het OERkip leven.

En misschien snap je het al: door te kiezen voor sojavrij voer en lokaal gekweekte insecten zorgt OERei wel voor een duurzamer ei. De insecten worden zelfs in Nederland gekweekt, bij Protix in het Noord-Brabantse Dongen. Daarnaast zorg je met OEReieren ook voor minder voedselverspilling. Ja echt! De insecten die gebruikt worden om deze eitjes te produceren worden namelijk grootgebracht op groente- en fruitresten. Deze reststromen zouden eigenlijk weggegooid worden, maar de insecten zetten het om in belangrijke eiwitten en vetten, waar de OERkippen weer heel gelukkig van worden.

Wij kiezen dus voor OERei – gewoon te koop bij Albert Heijn! Want kip blij? Wij blij!

Heb jij ook weleens het ei-dilemma? Welk ei kies jij dan? Laat het ons weten in een bericht onder dit artikel, of via Facebook, Instagram of Twitter. We horen jouw verhaal graag!

Summary
EI is een volwaardige vleesvervanger, maar welk EI kies je dan?
Article Name
EI is een volwaardige vleesvervanger, maar welk EI kies je dan?
Description
Ei is een volwaardige vleesvervanger. Ideaal dus voor vegetariërs! Maar welk ei kies je dan? Hoe weet je of ei diervriendelijk is? Wij kiezen voor OERei!
Author