Print Friendly, PDF & Email
5/5 - (2 stemmen)

Op feestjes helemaal als er eten bij komt kijken, krijg je nog wel eens de vraag waarom je vegetariër bent. Of sterker nog, niet alleen als vraag, maar zelfs als kritiek. Ook kan het lastig zijn in sociale situaties om vegetarisch te eten, als hier geen rekening mee is gehouden door de gastheer. Dit kan als beginnende vegetariër wel eens lastig zijn. Hoe ga je hier nou het beste mee om? Deze tips van Manon van Vonno helpen je een handje op weg!

Spread the word
Je kent het vast wel: je staat op een feestje, de schaal met bittergarnituur gaat langs, het ruikt héérlijk, maar alle vega hapjes zijn al weg omdat je vleesetende vrienden ze hebben weggekaapt. Logisch, want ze zijn ook gewoon lekkerder, maar het is wel een beetje oneerlijk. Daarom is het goed als je vrienden op de hoogte zijn van jouw eetpatroon. Vind je het lastig om dit te delen, bijvoorbeeld omdat je pas net de switch hebt gemaakt? Alle begin is moeilijk, dat mag er gewoon helemaal zijn. Deel het daarom! Juíst als je twijfels hebt, er onzekerheid over bent, er nog niet 100% voor durft te gaan of bijvoorbeeld niet wilt opvallen als ‘iemand die het net weer anders doet’. Je zult zien dat je echte vrienden achter je staan en misschien inspireer je hen zelfs. Dus: spread the word, al is het alleen omdat er dan in ieder geval nog één kaasstengel voor jou over blijft.

Marianne Thieme
Hoe vaak heb jij je al moeten verdedigen voor jouw eetpatroon? Los van het uitleggen dat je echt wel al je vitaminen en eiwitten binnenkrijgt, word je er vaak ook op gewezen dat je écht niet goed bezig bent. Waarom niet? Omdat je wel leren schoenen en een leren jas draagt. Omdat je melk drinkt of dropjes eet. Ja, het is waar. Maar jij mag de grens trekken waar jij dat wilt. Vaak zijn deze ondervragingen een tegenreactie: jij zet hen aan het denken over hun patronen, dus doen ze dat bij jou ook. Op zich heel menselijk, maar het zijn wel energieslurpende gesprekken. Marianne Thieme, fractievoorzitter van Partij voor de Dieren, heeft mij ontzettend geholpen met de volgende uitspraak: “beter inconsequent goed, dan consequent fout”. Ik gebruik ‘m nu vaak in dit soort gesprekken en het zet veel mensen aan het denken. Je houdt natuurlijk altijd de ‘diehards’ die geen interesse of feeling hebben bij dierenwelzijn en milieu. Laat hen dan gewoon zijn en probeer het te zien als niet-helpend voor jou, waardoor je het makkelijker kunt laten.

Kaas
Tegenwoordig is een vega(n) lifestyle helemaal hip, maar tot een paar jaar geleden had het nog een hoog geitenwollensokken-gehalte. Ik weet nog dat ik op een festival was en mijn enige keuze voor het avondeten een tosti was. Nu kun je de hipste burgers, falafel of sushi krijgen. Tip om dit soort momenten te overleven: kaas! Ga ontdekken welke kazen je lekker vindt. Probeer dan naast geitenkaas ook eens blauwe kazen, schimmelkazen of bijvoorbeeld pittige kazen. Tevens een goed excuus om regelmatig een kaasplankje te maken. Wist je trouwens dat rode wijn of rode port er heel lekker bij smaakt? 😉 Proost!

Docu’s
Toen ik vegetariër werd, was ik eígenlijk nog helemaal niet zo erg bezig met waar het allemaal goed voor was. Ik wilde geen dieren eten, dat was mijn standpunt als 13-jarig meisje. De laatste jaren zijn er veel onderzoeken geweest en staan er een hoop documentaires over een vega(n) lifestyle op Netflix. Dat is voor mij echt een lifesaver wanneer ik mijzelf afvraag waarom ik het eigenlijk allemaal doe. Toen ik hoorde hoeveel water er nodig is voor één stuk vlees, diverse doktoren in het buitenland successen hebben geboekt met het voorschrijven van een vega recept (letterlijk & figuurlijk) en zelfs sporters zweren bij een lifestyle zonder vlees, stond ik echt 100% achter mijn keuze. Daarnaast ben ik ook meer vegan gaan eten, toen Kip Andersen (What The Health) liet zien dat melkkoeien eigenlijk koeien zijn die aan de lopende band kalfjes moeten krijgen én hun kindjes direct moeten afstaan. Door deze docu’s ben ik een trotse vegetariër, en dat maakt de gesprekken, zoals beschreven in punt 2, ook weer een stuk gemakkelijker.

Fuck-it
Doordat ik op jonge leeftijd koos om vegetarisch te eten, maakte ik onbewust eigenlijk al een bewuste keuze. Ik denk dat onderwerpen rondom ‘bewustwording’ mij daarom ook automatisch hebben aangesproken. Op mijn 20e deed ik mijn eerste yogales en in plaats van feestvakanties op Lloret de Mar, ging ik twee jaar achter elkaar in mijn eentje op yogavakantie op Terschelling. Ik leerde veel over mijzelf, bijvoorbeeld dat ik het heerlijk vond om alleen te zijn en belangrijker nog: dat dat helemaal oké is. Daarnaast heeft meditatie geholpen om de rust niet buiten mijzelf te zoeken maar zelf te creëren. Ook leerde ik beter te luisteren naar mijn lichaam en een (subtiele) fuck-it mentaliteit te ontwikkelen. Het is af en toe heel fijn om dat te denken of te zeggen, het helpt loslaten. Soms maakt het namelijk ook allemaal even hélemaal niks uit. Deze lifestyle en visie in combinatie met vegetarisch eten werkt voor mij heel goed. Ik merk ook dat het elkaar versterkt, dat ik er nóg meer door opbloei als het in balans is met elkaar.

Hoe ga jij om met gesprekken over vegetarisch eten en kritische vragen? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd!

Dank aan Shutterstock voor de foto van het feestje met wijn door View Apart. Je downloadt de foto hier.

Summary
Tips voor vegetariërs op feestjes
Article Name
Tips voor vegetariërs op feestjes
Description
Op feestjes helemaal als er eten bij komt kijken, krijg je nog wel eens de vraag waarom je vegetariër bent. Ook kan het lastig zijn in sociale situaties om vegetarisch te eten, als hier geen rekening mee is gehouden door de gastheer. Dit kan als beginnende vegetariër wel eens lastig zijn.
Author