Vegetarisch dilemma: stremsel in kaas
Lieske van der Waals

Vegetarisch dilemma: stremsel in kaas

dinsdag 19 januari 2016
Als vegetariër loop je vaak tegen dingen aan. Vegetarisch eten wordt door verschillende mensen op andere manieren geïnterpreteerd. Ook zelf lopen wij regelmatig tegen situaties aan waarin we ons afvragen waar de grens ligt. Daarom hebben we afgelopen maand via Facebook gevraagd hoe anderen tegenover deze aantal vegetarische dilemma's staan. Een van deze dilemma's ging over kaas: hoe ga je om met stremsel in kaas? Lees hier wat wij denken en wat er op Facebook gezegd werd. En wat vind jij zelf? Laat het ons weten en discussieer mee!

Past kaas in een vegetarische lifestyle?
Ons dilemma luidde als volgt: wij zijn DOL op kaas. Ons kan je echt wakker maken voor mozzarella, pittige geitenkaas, parmezaan en meer van dat. Probleem: heel vaak zijn die kazen niet plantaardig gestremd en soms zelfs niet plantaardig verkrijgbaar. Dus eerlijk is eerlijk: hierin ben ik niet 100% zuiver. Hoe gaan jullie hier mee om?

De discussie, wat vind jij?
Gelukkig ben ik niet de enige die kaas een lastige kwestie vind. Zo zijn er veel lezers die zichzelf één keer in de zoveel tijd trakteren met kaas en het dus niet met regelmaat eten, maar zo heel af en toe. Anderen letten erop bij het aanschaffen van kaas en kopen alleen vegetarisch gestremde kaas. Maar buitenshuis, in het restaurant is er niet altijd een etiket in de buurt om te controleren of het een vegetarische kaas betreft. Buiten de deur zijn de meeste lezers dus minder kritisch als het gaat om wel of niet vegetarisch gestremde kaas.

Gelukkig zijn er nu verschillende supermarkten die kazen in het assortiment hebben die daadwerkelijk vegetarisch gestremd zijn. En zo zijn er verschillende merken aan bod gekomen die een aanrader zijn. Lezers noemden bijvoorbeeld de kaas van Leerdammer, Klaverkaas, Wilmersburger, of de veganistische kaasjes van Charly's All is Fair. Die zijn dus het proberen waard! Een andere goede tip bij het zoeken naar vegetarisch gestremde kazen: vraag eens de kaasboer om advies. Die weet precies welke kazen geschikt zijn voor vegetariërs, en welke niet!

Zijn er nog onderwerpen die jullie lastig vinden? Of zijn jullie benieuwd wat andere vega's daarvan vinden? Laat het ons weten in een reactie! Wellicht behandelen we jou dilemma dan spoedig op dit blog. Vragen en opmerkingen zijn altijd welkom!

3 Reacties

De beste geheel vegetarische kaas zijn de kazen van het Demeter merk. Te krijgen bij o.a.de Eko Plaza winkels

12:15 19 januari 2024

Om dierenleed nog verder te verkleinen proberen wij dus ook geen reguliere melkproducten te kopen en bij voorkeur zoveel mogelijk van een biologisch dynamisch melkveebedrijf hier net over de grens. Of anders op zijn minst biologische kaas als het toch bij de reguliere supermarkt moet. Die biologische van ah merk bijvoorbeeld heeft vegetarisch stremsel. Bij specialere kazen wordt het jammer genoeg wat lastiger en is het vaak onduidelijk of er dierlijk of vegetarisch stremsel gebruikt wordt. En dat is vaak waarschijnlijk ook geen bio. Dat zouden de producenten duidelijker moeten vermelden vind ik. Voor een keer zien wij het ook wel door de vingers als we het niet zeker weten.

12:15 19 januari 2024

Als ik niet zeker weet of kaas dierlijk stremsel bevat, eet ik deze niet. Krijg in restaurants altijd de indruk dat ik de enige ben die geen kaas met "fout=niet vegetarisch" stremsel eet.

12:15 19 januari 2024

Omwille van ethische en gezondheidsredenen heb ik kaas helemaal afgezworen. Op ethisch vlak ben ik erachter gekomen dat melkkoeien alleen melk uitscheiden als ze zwanger zijn geweest. Dat leidt tot een eindeloze cyclus waarbij de melkkoeien elk jaar bezwangerd worden. De kalveren (hun baby's) worden meteen na de geboorte afgevoerd in een kruiwagen, en worden enkele maanden later afgeslacht voor kalfsvlees... Elke keer als ik daar beelden van zie, breekt mijn hart. De gezondheidsreden: cholesterol. Als vegetariër had ik steeds te hoge cholesterol. Nu ik veganist ben, is mijn cholesterol voorbeeldig laag - mijn dokter wist niet wat hij zag! Ik heb kaas echter ernstig gemist in het begin. Net zoals vele vegetariërs was ik er erg verzot op. Maar toen ik erover ging nadenken kwam ik tot de conclusie dat de smaak van kaas maar uit twee belangrijke componenten is opgebouwd: vet en zout. Sindsdien heb ik geleerd om bijvoorbeeld kikkererwten uit blik met stevig wat zout en olijfolie te mengen. 't Smaakt heerlijk en ik moet mij er niet schuldig over voelen! :-)

12:15 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.