Recepten
Sabrina Ghayour, bekend van onder andere het prachtige kookboek Persiana, heeft een boek waar wij wel heel erg blij van worden: Bazaar, een boek boordevol vegetarische recepten uit het midden Oosten. Vandaag delen wij één van de recepten uit Bazaar: hartige taart met gekaramelliseerde ui, feta en olijven!
Ingrediënten
voor 8-10 personen
voor de bodem:
225 g bloem, plus extra om te bestuiven
100 g koude, gezouten boter, in blokjes
3-4 el koud water
voor de vulling:
2 grote uien, in dunne halve ringen
1 tl tijmblaadjes
250 g ricotta
200 g feta
1 groot ei
1 tl pul biber (Turkse chilivlokken o.a. te koop in de Midden-Oosterse supermarkt)
1 tl knoflookpoeder
16 ontpitte kalamata olijven + extra om te garneren
plantaardige olie
zout en peper
extra benodigdheden:
taart- of quichevorm van 24 cm
plasticfolie of siliconen bakmatten
deegroller
Bereidingswijze
1. Maak eerst het deeg. Voeg de bloem toe aan een grote mengkom en wrijf met je vingers de boter met de bloem tot fijne kruimels. Voeg het koude water toe en meng tot een stijf deeg. Vorm het deeg tot een bal, wikkel in plasticfolie en leg minimaal 30 minuten in de koelkast.
2. Verhit plantaardige olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui en de tijm toe en bak, al regelmatig roerend, tot de ui gekaramelliseerd en goudgeel is; laat de ui niet krokant worden of verbranden. Zet apart en laat afkoelen.
3. Leg een groot, vierkant stuk plasticfolie of siliconen bakmat op je werkvlak. Bestuif royaal met bloem, leg het deeg erop, bestuif met bloem en dek losjes af met nog een stuk plasticfolie of siliconen bakmat. Rol het deeg met een deegroller dun uit tot de lap iets groter is dan de taartvorm. Verwijder het bovenste stuk plasticfolie of de siliconen bakmat en leg het deeg voorzichtig in de taartvorm. Het geeft niet als het deeg breekt, want dit kan je makkelijk repareren met deegrestjes. Duw het deeg voorzichtig in de ribbels van de vorm en laat iets overhangen. Rol nu de deegroller over de vorm om het overhangende deeg af te snijden. Gebruik de deegrestjes om eventuele scheuren of gaatjes te repareren. Zet de taartvorm vervolgens minimaal 20 minuten in de koelkast.
4. Verwarm de oven voor op 200 °C. Roer de ricotta met de feta en het ei in een mengkom glad. Voeg de pul biber, knoflookpoeder, olijven en gekaramelliseerde uien toe en breng op smaak met zout en peper. Roer alles goed door elkaar.
5. Schenk de vulling in de vorm en garneer met een paar extra olijven. Bak 30-35 minuten in de oven, tot de taart gaar en aan de bovenkant bruin is. Laat voor het serveren iets afkoelen.
Heb jij dit recept of een ander recept uit Bazaar van Sabrina Ghayour gemaakt? Laat ons weten wat je er van vond via Facebook, Instagram of in een reactie op de website. We zijn benieuwd!
Bazaar
Sabrina Ghayour
Good Cook B.V.
ISBN: 9789461432124
Prijs: €25,95
Ingrediënten
voor 8-10 personen
voor de bodem:
225 g bloem, plus extra om te bestuiven
100 g koude, gezouten boter, in blokjes
3-4 el koud water
voor de vulling:
2 grote uien, in dunne halve ringen
1 tl tijmblaadjes
250 g ricotta
200 g feta
1 groot ei
1 tl pul biber (Turkse chilivlokken o.a. te koop in de Midden-Oosterse supermarkt)
1 tl knoflookpoeder
16 ontpitte kalamata olijven + extra om te garneren
plantaardige olie
zout en peper
extra benodigdheden:
taart- of quichevorm van 24 cm
plasticfolie of siliconen bakmatten
deegroller
Bereidingswijze
1. Maak eerst het deeg. Voeg de bloem toe aan een grote mengkom en wrijf met je vingers de boter met de bloem tot fijne kruimels. Voeg het koude water toe en meng tot een stijf deeg. Vorm het deeg tot een bal, wikkel in plasticfolie en leg minimaal 30 minuten in de koelkast.
2. Verhit plantaardige olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui en de tijm toe en bak, al regelmatig roerend, tot de ui gekaramelliseerd en goudgeel is; laat de ui niet krokant worden of verbranden. Zet apart en laat afkoelen.
3. Leg een groot, vierkant stuk plasticfolie of siliconen bakmat op je werkvlak. Bestuif royaal met bloem, leg het deeg erop, bestuif met bloem en dek losjes af met nog een stuk plasticfolie of siliconen bakmat. Rol het deeg met een deegroller dun uit tot de lap iets groter is dan de taartvorm. Verwijder het bovenste stuk plasticfolie of de siliconen bakmat en leg het deeg voorzichtig in de taartvorm. Het geeft niet als het deeg breekt, want dit kan je makkelijk repareren met deegrestjes. Duw het deeg voorzichtig in de ribbels van de vorm en laat iets overhangen. Rol nu de deegroller over de vorm om het overhangende deeg af te snijden. Gebruik de deegrestjes om eventuele scheuren of gaatjes te repareren. Zet de taartvorm vervolgens minimaal 20 minuten in de koelkast.
4. Verwarm de oven voor op 200 °C. Roer de ricotta met de feta en het ei in een mengkom glad. Voeg de pul biber, knoflookpoeder, olijven en gekaramelliseerde uien toe en breng op smaak met zout en peper. Roer alles goed door elkaar.
5. Schenk de vulling in de vorm en garneer met een paar extra olijven. Bak 30-35 minuten in de oven, tot de taart gaar en aan de bovenkant bruin is. Laat voor het serveren iets afkoelen.
Heb jij dit recept of een ander recept uit Bazaar van Sabrina Ghayour gemaakt? Laat ons weten wat je er van vond via Facebook, Instagram of in een reactie op de website. We zijn benieuwd!
Bazaar
Sabrina Ghayour
Good Cook B.V.
ISBN: 9789461432124
Prijs: €25,95
Lees ook

Recepten
- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

Ontspanning
- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

Recepten
- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
2 Reacties
ik heb die taart (Hartige taart met gekaramelliseerde ui, feta en olijven) gemaakt. Erg gemakkelijk in bereiden, ik doe voortaan iets minder Pul Biber erin . Dit is natuurlijk heel persoonlijk. Het kan ook dat ik gewoon wat te royaal was met deze chilivlokken. Maar het resultaat en de smaak waren erg lekker. Het heeft ertoe geleidt dat ik Persiana heb gekocht. Nu helemaal in de ban ervan en kijken welk volgend boek op mijn lijstje komt te staan. En dan te bedenken dat we er niet aan moesten denken om het vegetarisch te gaan eten...
11:50 19 januari 2024Hi! We vinden dit ontzettend leuk om te horen. Hopelijk mag je nog meer van onze heerlijke recepten uitproberen. Fijne feestdagen. Liefs, Karlijn
11:50 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Super lekkere heerlijk hartige taart, zeer zeker de moeite waard om te maken. Heb gesmokkeld met de bodem omwille van de tijd, daar heb ik hartige taart deeg voor gebruikt. Heb de chili deels vervangen door gerookt paprikapoeder en iets langer in de oven laten staan dan aangeven. Het was een groot succes, de eventuele reactie op de uien nemen we dan maar voor lief ;-) Heel lekker met een simpele veldsalade ernaast.
11:50 19 januari 2024Hi Nikki, Wat fijn om te horen dat dit recept je bevalt! De aanpassingen die je maakt klinken ook erg lekker en functioneel voor inderdaad tijdsgebrek. We hopen dat je het recept nog maar vaak gaat maken. Liefs, Karlijn
11:50 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.