Cacio e pepe
Tessa Emmen

Cacio e pepe

dinsdag 03 oktober 2023
Het is weer tijd voor een heerlijk pastarecept! Cacio e pepe betekent letterlijk kaas en peper. Iets wat wij erg lekker vinden! Omdat dit recept maar uit drie ingrediënten bestaat, is onze tip om de beste kwaliteit te halen die er te vinden is. Dit heerlijke recept komt uit het kookboek 'Toscanini' van Maud Moody. Belangrijk aan dit recept is is dat je de pasta 2 minuten ‘te vroeg’ uit het kookwater haalt en in de pan met peper doet. Vervolgens blijf je steeds wat kookwater toevoegen, terwijl je de pasta in beweging houdt. Let er ook op dat je de juiste hoeveelheid kaas toevoegt en de pan vervolgens van de hittebron afhaalt. Bij te veel hitte kan de kaas gaan schiften en blijft alles aan de bodem van de pan kleven, en dat is natuurlijk zonde. Nog één tip: zorg voor wat brood om je bord vol cacio e pepe mee schoon te schrapen. En de pan. Want reken maar, die gaat leeg!

 

Ingrediënten cacio e pepe


400 g spaghetti
200 g pecorino, geraspt
1 el peperkorrels (gebruik de meest aromatische die je kunt vinden, bijv. sarawak)
zout, naar smaak

 

Hoe maak je cacio e pepe?  1. Zet een pan met 2 liter water op. Dit is minder water dan normaal, want hoe meer zetmeel van de pasta er in het water zit, hoe makkelijker het uiteindelijk zal zijn om een mooie gebonden saus te maken. Voeg als het water kookt een halve eetlepel zout toe (dit is ongeveer 8 gram zout). De pecorino die er straks bij komt is ook al zout. Doe de pasta in de pan en roer door met een houten lepel. Kook de pasta 2 minuten korter dan op de verpakking staat aangegeven, hij moet zeer al dente zijn.

  2. Stamp intussen de peperkorrels in een vijzel fijn. Je kunt de peper ook malen op de grofste stand van de pepermolen.

  3. Houd een gedeelte van de peper apart en rooster de rest in een ruime koekenpan tot het begint te geuren. Doe er een ½ pollepel van het kookwater bij. Houd de pan warm op laag vuur, zodat straks de pasta erbij kan.

  4. Doe de helft van de pecorino in een kom en voeg wat kookwater toe. Roer dan de resterende kaas erdoor. Het eindresultaat moet een crème zijn.

  5. Haal de pasta met een tang uit het water. Doe hem bij de peper in de pan. Voeg steeds wat kookwater toe terwijl je de pasta in beweging houdt, nog ongeveer 2 minuten, tot de gewenste gaarheid bijna is bereikt. Zet het vuur uit en doe de pecorino-crème erbij. Roer tot het goed gemengd is en er een romige saus is ontstaan. Dit gebeurt niet meteen, maar geen paniek, geef de kaas de kans om te smelten. Doe er nog wat kookwater bij als de saus te dik is. Roer op het laatst de achtergehouden peper erdoor.

  6. Verdeel de cacio e pepe over vier borden en eet smakelijk!


Heb jij dit recept voor cacio e pepe geprobeerd? Of heb jij een ander favoriet recept uit het kookboek 'Toscanini'? Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. Wij zijn benieuwd!

Toscanini
Bol.com | Libris
Maud Moody
Carrera culinair
€35,- 

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.