...

Cocktails: Ramos Gin Fizz

door | 4 dec 2021 | De Hippe Vegetariër, Recepten

Print Friendly, PDF & Email

Onlangs ontvingen wij bij ons op kantoor het prachtige kookboek ‘Cocktails’. Met meer dan 75 recepten van allerlei authentieke en nieuwe cocktails is dit boek zeker een must have op de boekenplank. Het bevat niet alleen recepten voor drankjes, maar er wordt door Tristan Stephenson ook veel kennis gedeeld over theorie en de geschiedenis achter sommige cocktails. Tijdens het doorbladeren viel ons oog op dit recept, Ramos Gin Fizz. Een drankje wat wij nog niet kenden, maar vandaag wel met jullie mogen delen!

Benodigdheden
50 ml gin
25 ml double cream of slagroom
½ eiwit
15 ml vers limoensap
10 ml vers limoensap
15 ml suikersiroop
Een scheutje oranjebloesemwater
Een schijfje citroen, als garnering

Bereidingswijze
1. Shake alle ingrediënten in een cocktailshaker met ijsblokjes gedurende 12 minuten.
2. Giet ze via een zeef in een gekoeld longdrinkglas
3. Garneer met een schijfje citroen.

Geschiedenis achter dit drankje
Dit is een drankje dat breekt met de eerste regel van de mixologie: houd het simpel. De Ramos Gin Fizz is een combinatie van veel ingrediënten, waaronder room en citroen, en heeft als instructie dat hij niet minder dan 12 minuten moet worden geshaket. Het resultaat is echter een zijdeachtig glad opkikkertje dat, als het goed in balans is gebracht, qua puur drinkplezier kan concurreren met ieder ander drankje.

Het dateert uit New Orleans in 1888 en komt van een man genaamd Henry Ramos. Vanwege de lage arbeidskosten in die tijd huurde Ramos ‘shaker boys’ in om de cocktail op te kloppen en zij stonden in een rij voortdurend te shaken. De hele nacht.

Verwacht een evenwichtige verfrissing en een olieachtige consistentie, die maar al te makkelijk door de keel glijdt. Suiker compenseert het zuur, net als in een gewone Fizz, en het oranjebloesemwater voegt een geurig aroma toe als begeleider van de gin. Het shaken doet in dit geval een paar dingen: ten eerste koelt en verdunt het het drankje. Maar na ongeveer een minuut bereikt de vloeistof een maximale temperatuur en verdunning. Het drankje koelt tot ongeveer -2°C (afhankelijk van het ijs dat je gebruikt), daarna smelt het ijs niet meer maar blijft het drankje wel koel. Er gaan minuten voorbij waarin er niet echt veel verandert. Het tweede dat er gebeurt, is uiteraard het mixen en emulgeren van de room en het eiwit. Het eiwit dient als oppervlakte-actieve stof die het vet van de room goed bindt met de andere ingrediënten tot een zijdeachtig gladde emulsie. Om dat te bereiken moet het drankje heel goed worden gemixt zodat het niet scheidt. Dit zou natuurlijk voor het shaken kunnen worden gedaan met een blender, garde of ultrasone sonde.

Ben jij benieuwd geworden naar ‘Cocktails’? Of heb jij dit boek al in huis? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

Cocktails: De bijbel van de barman
Tristan Stephenson
€39,95 | Uitgeverij: Deltas
ISBN: 978 90 447 6168 9

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Cocktails: Ramos Gin Fizz
Published On
Total Time
Karlijn Swaen

Karlijn Swaen

Hoofdredacteur at De Hippe Vegetariër
Karlijn mag zich een ware foodie noemen. Ze is vaak in de keuken te vinden en vindt het heerlijk om haar vrienden en familie een nieuw gevonden recept voor te schotelen. Karlijn is een enorm gezelligheidsdier en houdt ervan om in haar vrije tijd actieve dingen te doen, het liefst met de benodigde bezoekjes aan een lunchroom. Een leuk feitje over Karlijn; met een kopje koffie maak je haar altijd blij!
Karlijn Swaen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt