De Chinese keuken: Chinese custardtaartjes
Lieske van der Waals

De Chinese keuken: Chinese custardtaartjes

woensdag 09 oktober 2019
De Chinese keuken kent verschillende regionale keukens, waaronder de Kantonese keuken en de Sichuankeuken. De gerechten uit de Chinese keuken staan bekend om harmonie tussen zout, pittig, zuur, zoet, bitter en umami, dat resulteert in prachtige gerechten. De komende tijd mogen wij er een aantal van delen uit het mooie boek Chinese Takeaway van Kwoklyn Wan. Vandaag: Chinese custardtaartjes!

Ingrediënten
voor 8-12 stuks
voor het deeg:
225 g bloem, plus extra om te bestuiven
30 g poedersuiker
125 g gezouten boter, koud en geraspt
1 ei, losgeklopt
1/2 tl vanille-extract

voor de custardvulling:
50 g fijne suiker
150 ml heet water
2 eieren
5 el koffiemelk
1/2 tl vanille-extract

Bereidingswijze

  1. Zeef de bloem en de poedersuiker in een grote mengkom. Voeg de geraspte boter toe en wrijf met je vingers de droge ingrediënten tot fijne kruimels. Voeg het ei en het vanille-extract toe en roer met een mes door elkaar, tot er een bal ontstaat. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten in de koelkast rusten.

  2. Verwarm de oven voor op 200 °C.

  3. Maak de custardvulling. Meng hiervoor de fijne suiker met het hete water in een kom tot de suiker volledig is opgelost. Klop de eieren met de koffiemelk in een grote kom los. Voeg het suikerwater en het vanille-extract toe en meng goed. Schenk het eimengsel door een fijne zeef in een maatbeker om eventueel schuim te verwijderen. Zet apart.

  4. Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van 5 mm dik (rol het deeg niet langer uit dan nodig is). Steek met een koekjesuitsteker 12 cirkels uit die iets groter zijn dan de holtes van een muffinblik. Druk de deegcirkels met je duimen voorzichtig in de holtes van een muffinblik voor 12 muffins; begin daarbij op de bodem en ga dan langs de zijkanten omhoog om egale taartvormpjes te maken.

  5. Schenk het eimengsel voorzichtig in de taartvormpjes, maar schenk ze niet te vol. Zet het muffinblik op het rooster in het midden van de oven en bak de taartjes 10 tot 15 minuten, tot de randjes licht gekleurd zijn. Verlaag de oventemperatuur naar 150 °C en bak ze nog 10 tot 15 minuten tot de custard gaar is.


Tip! Warm zijn ze heerlijk, maar ze zijn ook een dag of twee houdbaar in de koelkast.


Heb jij dit gerecht gekookt? Of een ander recept uit Chinese Takeaway? Wat vond je ervan? Verras ons met een foto van jouw creatie op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Chinese Takeaway
Kwoklyn Wan
Uitgeverij Good Cook
ISBN: 9781787133679
Prijs: €13,99

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.