De Moorse keuken: bloemkool uit de oven
Lauren Kreijger

De Moorse keuken: bloemkool uit de oven

woensdag 15 januari 2020
Zoals jullie weten bespreken wij graag de verschillende wereldkeukens met jullie. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken, gericht op een specifieke keuken. We laten hiermee zien wat die wereldkeuken precies inhoudt en we delen de lekkerste recepten. Vandaag is het de beurt aan de Moorse keuken. Uit het boek Moors delen we met jullie een heerlijk recept: bloemkool uit de oven!

Ingrediënten
Voor 4 personen
2 uur bereidingstijd
1 grote bloemkool met blaadjes
½ theelepel korianderzaad
½ theelepel komijnzaad
½ theelepel venkelzaad
½ theelepel gerookt mild paprikapoeder
¼ theelepel gedroogde chilivlokken
½ theelepel kaneel
olijfolie
3 tenen knoflook, fijngehakt
2 uien, in dunne plakjes
100 ml dikke Griekse yoghurt
50 ml rozenharissa
zeezout en zwarte peper

Bereidingswijze

  1. Verhit de oven tot 170 °C/150 °C (hetelucht).

  2. Snijd de onderkant van de stronk weg, zodat de bloemkool rechtop blijft staan. Zet hem op een bakplaat en spreid de blaadjes aan de onderkant uit.

  3. Doe alle specerijen in een vijzel of specerijenmolen en maal of wrijf ze fijn.

  4. Druppel royaal olijfolie over de roosjes en de blaadjes en bestrooi ze met specerijen, knoflook, zout en peper. Masseer de specerijen met je handen in de bloemkool en zet hem 25 minuten in de oven.

  5. Druppel opnieuw olie over de bloemkool en verlaag de temperatuur tot 140 °C/120 °C (hetelucht). Laat de bloemkool nog 1 uur staan; hij moet mooi bruin en heel gaar worden.

  6. Verhit intussen wat olie in een middelgrote pan en bak de uien op niet te hoog vuur in ongeveer 25 minuten diep goudbruin.

  7. Zet de bloemkool heet op tafel en snijd hem daar in vieren. Schep op elk stuk wat yoghurt, gebakken ui en rozenharissa.


Heb jij dit recept of een ander recept uit Moors gemaakt? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in een bericht via de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!

Moors
Ben Tish
Uitgeverij: Kosmos Uitgevers
ISBN: 9789021572482
Prijs: €29.99 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Reacties

Goeden avond. Vanavond " bloemkool uit de oven" uit het boek Moors gemaakt. Ik heb de bloemkool met hogere temperaturen bereid. Helaas, niet gaar te krijgen. Zelfs niet na 2 uur. Goed, de smaak was verrukkelijk en de bite was een zeer stevige bite. Gaar worden in 2 uur gaat dus echt niet lukken. Ik heb een goede oven ( Neff), daar kan het niet aan gelegen hebben. Hoe gaan we dit oplossen?

11:47 19 januari 2024

Hoi Joke, wat jammer dat de bloemkool niet helemaal gaar is geworden, dit is natuurlijk wel de bedoeling! Ik denk even hardop met je mee. Het kan zijn dat het gelegen heeft aan de hoge temperatuur waardoor de bloemkool in de oven niet is gaan garen van binnen maar de buitenkant eerder aangeschroeid is. Ook kan het te maken hebben met het formaat van de bloemkool, de ene bloemkool is natuurlijk de andere niet, een kleine kan dan ook sneller garen dan een grote. Aan de andere kant is 2 uur wel echt lang, onze middelgrote bloemkool is na 1-1,5 uur op 200 graden echt wel gaar van binnen. Mag ik vragen op welke temperatuur je de oven gezet hebt en welk formaat bloemkool je gebruikt hebt?

11:47 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.