De Moorse keuken: gevulde aubergines
Lauren Kreijger

De Moorse keuken: gevulde aubergines

woensdag 08 januari 2020
Zoals jullie weten bespreken wij graag de verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken, gericht op een specifieke keuken. We laten hiermee zien wat die wereldkeuken precies inhoudt en we delen de lekkerste recepten. Vandaag is het de beurt aan de Moorse keuken. Uit het boek Moors delen we met jullie een heerlijk recept: gevulde aubergines!

Ingrediënten
Voor 4 personen
+/- 45 minuten bereidingstijd
4 kleine, stevige aubergines met een glimmende, onbeschadigde schil
olijfolie
4 tenen knoflook, fijngehakt
1 theelepel fenegriek, fijngewreven
70 g oud zuurdesembrood, in stukjes gescheurd
1 handje bladpeterselie
70 g blanke amandelen
50 g ontpitte groene olijven (uitgelekt gewicht)
40 ml rode wijnazijn
50 ml extra vierge olijfolie
60 g ingelegde citroen (uitgelekt gewicht), fijngehakt
zeezout en zwarte peper

Bereidingswijze


  1. Verhit de oven tot 190 °C of 170 °C (hetelucht) of steek je barbecue aan.

  2. Prik de aubergines met een vork licht in. Als je ze in de oven gaat klaarmaken, houd ze dan afzonderlijk met behulp van een lange vork boven een gasvlam om de schil overal te blakeren. Bij gebruik van een barbecue bak je de aubergines op de hete kooltjes en keer je ze met een tang tot het vel blaren trekt en verkoold is. Houd ze apart.

  3. Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan op laag vuur en bak de knoflook gaar en lichtbruin. Voeg fenegriek en brood toe en bak dit 3 minuten of tot het brood bruin is en de fenegriek geurt. Doe het mengsel met de peterselie, amandelen, olijven, rode wijnazijn en olijfolie in een keukenmachine. Draai er in 1 minuut pulserend een grove massa van. Doe die in een kom. Roer er zout, peper en ingelegde citroen door.

  4. Snijd de aubergines van de steel tot de onderkant open maar niet dieper dan tot twee derde, zodat de helften aan elkaar blijven zitten. Doe de vulling in de holtes. Bedruppel en bestrooi ze met olie, zout en peper. Wikkel elke aubergine in aluminiumfolie en leg ze op een bakplaat in de oven of leg ze weer op de barbecue (naast de kooltjes en met het deksel dicht). Laat ze ongeveer 25 minuten staan; het vruchtvlees moet heel zacht zijn.

  5. Haal de aubergines eruit en laat ze 10 minuten rusten voordat je de pakketjes openmaakt en opdient (de open folie geeft een rustiek accent). Serveer er labneh of gewone yoghurt bij.


Heb jij dit recept of een ander recept uit het kookboek Moors gemaakt? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in een bericht via de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!

Moors
Ben Tish
Uitgeverij: Kosmos Uitgevers
ISBN: 9789021572482
Prijs: €29.99 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Reacties

Ik houd ontzettend van aubergines en dit gerecht stond al heel lang op mijn lijstje. Nu heb ik het eindelijk gemaakt en ik vond het echt ontzettend lekker! Ik heb de amandelen vervangen door pompoenpitten omdat ik allergisch ben voor noten, maar dat ging prima! Verder heb ik 20 g gehakte rozijnen toegevoegd omdat ik iets zoets miste tussen de zoutige en zurige smaken. Een super recept zoals het is en tegelijk een bron van inspiratie voor leuke nieuwe auberginerecepten!

11:47 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.