De Perzische keuken: rijst met een gouden korst
Lauren Kreijger

De Perzische keuken: rijst met een gouden korst

woensdag 29 april 2020
Zoals jullie weten bespreken wij graag de verschillende wereldkeukens met jullie. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken, gericht op een specifieke keuken. We laten hiermee zien wat die wereldkeuken precies inhoudt en we delen de lekkerste recepten! Vandaag is het de beurt aan de Perzische keuken. Uit het boek Pardiz, delen we met jullie het recept voor rijst met een gouden korst - klinkt dat niet heerlijk!

Ingrediënten
Voor 6 personen
500 g Perzische of basmatirijst
zout
roomboter
15 g zuurbessen, 5 minuten in water geweekt, afgegoten

Voor de Tah Digh
1 eidooier
3 el yoghurt
50 g roomboter, gesmolten
½ tl fijngemalen saffraan, opgelost in 1 el kokend water

Bereidingswijze

 1. Spoel de rijst af in koud water en vervang het water 3-4 keer. Als je tijd hebt, laat de rijst dan 4 uur in ruim, iets gezouten water staan.

 2. Giet de rijst af, laat in een pan glijden en bedek met water. Breng aan de kook en laat koken tot de rijst al dente is, ongeveer 5 minuten. Giet de rijst af en spoel af onder de koude kraan om het kookproces te stoppen.

 3. Roer in een kom de ingrediënten voor de tah digh door elkaar. Voeg er 4-5 eetlepels van de rijst aan toe.

 4. Laat 1 eetlepel boter smelten in een pan met antiaanbaklaag. Verspreid de tah digh over de bodem van de pan en schep de rest van
  de rijst er in piramidevorm op.

 5. Prik er met de achterkant van een houten lepel ongeveer 6 diepe gaatjes in. Stop een klontje boter in elk gaatje en leg een goed sluitend deksel op de pan. Zet 20 minuten op matig vuur.

 6. Haal de pan van het vuur, zet deze 2 minuten in heel koud water (hierdoor komt de tah digh los van de bodem) en schud de pan
  zachtjes.

 7. Leg een platte schaal op de pan en keer ze samen om – wees voorzichtig, de pan is erg heet. De korst moet eenvoudig los komen.
  Garneer met de zuurbessen.


Heb jij dit recept of een ander recept uit Pardiz gemaakt? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in een bericht via de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!

Pardiz
Manuela Darling - Gansser
Uitgeverij: Edicola Culinair
ISBN: 9789493160330
Prijs: €32.50 

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.