Focaccia Genovese met venkelzaad en rozemarijn
Karlijn Swaen

Focaccia Genovese met venkelzaad en rozemarijn

woensdag 12 oktober 2022
Tegenwoordig kun je bijna overal kant-en-klare focaccia kopen, maar zelf maken is natuurlijk veel leuker en lekkerder. Het recept voor focaccia wat wij vandaag met jullie delen komt uit het kookboek 'Café Mazahar' van Merijn Tol. Waan jezelf even in de Mediterraanse zon met dit heerlijke recept. Lees het hier!

Ingrediënten
voor 4 tot 8 personen
1 zakje gist (7 gram)
300 gram bloem, tipo 0
300 gram semolina (durum)
5-8 gram zout + extra zeezout
380 ml water + extra
50 ml olijfolie + extra
2 el venkelzaad, gekneusd
1 el honing
handvol rozemarijn, fijn­gesneden

Bereidingswijze
1. Meng het water, de honing, olijfolie en voeg de helft van de bloem en semolina toe. Voeg een scheutje lauw water toe aan de gist, los het op en voeg toe aan het mengsel. Voeg de rest van de bloem en semolina, het zout, het venkelzaad en de helft van de rozemarijn toe. Kneed tot een deeg en kneed het goed door. Laat 15 minuten afgedekt rusten.
2. Vouw het deeg 2 tot 4 keer, draai het na elke keer vouwen.
3. Besprenkel het deeg met olijfolie, dek af en laat 1 uur rijzen op een warme plek zonder tocht tot het deeg in omvang verdubbeld is.
4. Spreid het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat (of verdeel in 2 focaccia’s, als je een kleine oven hebt). Maak met je vingers kuiltjes in het deeg druk stevig. Meng 1 eetlepel zeezout met 8 eetlepels lauw water en 4 eetlepels olijfolie en schenk het over het deeg. Dat is de salamoia (sal = zout). Bestrooi met de rest van de rozemarijn. Dek het deeg weer af en laat nog 1 uur in een dichte oven rijzen. Haal uit de oven.
5. Verhit de oven op 240 °C en bak de focaccia in 15 tot 20 minuten. Haal uit de oven en laat de focaccia afkoelen op een rooster.
6. Mocht je niet alles in 1 keer opeten: de volgende dag besprenkel je hem met wat water en bak je hem nog 10 minuten: dan is je focaccia weer als vers.

Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten in een reactie, of op Facebook. Of tag ons op Instagram met @dehippevegetarier of #dehippevegetarier. Wij zijn benieuwd!

 

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.