Gegrilde tofu spiesjes met ananas-teriyakisaus
Allore Foodies

Gegrilde tofu spiesjes met ananas-teriyakisaus

woensdag 25 augustus 2021
Deze tofu spiesjes met groenten en ananas zijn ideaal voor op de grill, maar ook voor op de barbecue! Het is een soort vegetarische shaslick. Door de ananas-teriykisaus krijgt de tofu een zoete en zoute smaak. Allore Foodies deelde met ons dit lekkere recept!

Ingrediënten
Voor de spiesjes
400 g (een blok) tofu, (extra) stevig
1/2 verse ananas
1 paprika
1 grote courgette
1 grote rode ui

Voor de ananas-teriyakisaus
120 ml sojasaus
120 ml ananassap
2 knoflooktenen, gehakt
2 el maple syrup, kokosbloesemsuiker of rietsuiker (optioneel)
1/2 tl gemalen gember of 1 el vers geraspte gember
2 el tapioca poeder of 1 el maizena + gelijke hoeveelheid water

Extra benodigdheden
keukenpapier
spiesjes

Serveer bij:
graan naar keuze
Tip: bloemkoolrijst met koriander of gember

Bereidingswijze
1. Giet de tofu af en plaats tussen twee keukenpapiertjes.
2. Plaats een pan bovenop de tofu om te helpen de tofu plat te drukken, zodat het vocht eruit loopt. Als het extra stevig is, sla dan deze stap over. Laat dit staan terwijl je de saus maakt. Als je spiesjes van bamboe gebruikt, week die dan ook in water zodat je voorkomt dat de uiteindes verbranden.
3. Voor de saus: voeg de sojasaus, ananassap, knoflook, gember en maple syrup (optioneel) samen in een klein pannetje en breng aan de kook. Laat het daarna op lager vuur 1 minuut koken.
4. Mix de maizena of tapioca poeder met water tot het een glad geheel is.
5. Voeg het maizena- of tapiocamengsel toe aan de saus en laat nog een minuut koken, tot de saus indikt. Haal van het vuur, zet een deksel op de pan en zet opzij. Als je je saus zoeter wil, voeg dan een extra el maple syrup of suiker toe.
6. Bereid de tofu en groenten voor. Doe dit door de tofu te snijden in blokjes van 2 centimeter. Plaats ze in een ondiepe schaal en voeg de helft van de saus toe. Meng voorzichtig door elkaar zodat de tofu bedekt is met de saus. Laat voor minstens 30 minuten marineren. Snijd de groenten in evengrote stukjes.
7. Rijg de groenten en tofu aan een spies. Verdeel evenredig in de volgorde die jij wilt.
8. Verhit de gril met middelhoog vuur en verwarm de olie. Als de grill warm is, bak de spiesjes. Draai ze af en toe om, totdat de tofu licht is verkoold en de groenten mals zijn. Dit duurt ongeveer 8 minuten.
9. Smeer een beetje saus met een kwastje op de spiesjes tijdens het bakken. Voeg er wel voor dat je wat overlaat voor later.
10. Serveer de spiesjes warm met een graan naar keuze. Probeer eens om de spiesjes te serveren met bloemkoolrijst en koriander, of met gember-bloemkoolrijst. Genieten maar!

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.