Ik ben dol op de warme smaken en geuren uit de Indiase keuken. Toch kook ik niet zo vaak een Indiaas gerecht omdat het allemaal zo lang moet inkoken, pruttelen en er tientallen kruiden aan te pas komen. Deze keer had ik echter weer eens zin in een echte curry vol verse groenten en pure smaken. En dan realiseer ik me weer: eigenlijk is het zo makkelijk.
Wat heb je nodig?
Voor de curry:
½ pakje tofu in blokjes of stukjes dés van Quorn
1 ui
1 winterpeen
1 bakje champignons
1 broccoli
1 bloemkool
½ pak bevroren doperwten
2 blikjes gepelde tomaten
1 blikje kokosmelk
3 eetlepels olijfolie
1 gemberstronkje, geraspt
1 knoflookteen
1 rode peper
2 eetlepels kerriepoeder
1 theelepel komijn
1 theelepel fenegriek
1 theelepel mosterdzaadjes
1 theelepel suiker
1 theelepel zout (of naar smaak)
NB. Ik houd niet van koken met halve groenten dus dit recept levert je een hele grote pot op voor wel 4-6 porties.
Voor de kardamomyoghurt:
grote beker magere yoghurt of kwark
zaadjes van 12 kardamompitten
handje koriander
2 theelepels mosterdzaadjes
1 theelepel suiker
beetje citroensap
beetje zout
Voor de garnituur:
Handje koriander
Extra:
Heerlijk om te serveren met naanbrood of bruine rijst
Hoe maak je deze groentecurry?
Begin met het maken van de kardamomyoghurt zodat alle smaken goed kunnen intrekken. Meng hiervoor de yoghurt met de kardamomzaadjes, de koriander, de mosterdzaadjes, de suiker, het citroensap en het zout en zet in de koelkast. Voor het serveren kan je de yoghurt nog naar smaak aanpassen.
Zorg nu dat alle groente en kruiden gesneden zijn, dus de ui, de rode peper en de knoflook fijngehakt, de broccoli en de bloemkool in roosjes en de winterpeen en de champignons in plakjes. Verhit vervolgens in een grote pan de eetlepels olijfolie en voeg de uien, de knoflook, de rode peper en de gemberrasp toe. Voeg zodra de ui glazig begint te worden de gedroogde kruiden toe: de kerrie, de komijn, de fenegriek en de mosterdzaadjes. Roer nog enkele minuten, let erop dat de kruiden niet verbranden, en voeg dan de champignons, de winterpeen, de broccoli, de bloemkool en wat zout toe en laat een paar minuten doorkoken. Voeg dan de gepelde tomaten, de kokosmelk en de suiker toe en roer het geheel goed door elkaar. Verlaag het vuur en laat gedurende 20 minuten sudderen terwijl je af en toe roert.
Bak ondertussen de tofu of de stukjes dés in een koekenpan tot ze goudbruin zijn. Voeg ze na de 20 minuten samen met de bevroren doperwten toe aan de curry. In principe is de curry nu klaar, maar hoe langer het geheel pruttelt, hoe meer de smaken samensmelten en hoe lekkerder de curry wordt.
Voordat je hem serveert proef de curry en voeg eventueel nog wat kruiden toe. Wanneer hij van het vuur komt is hij gloeiend heet maar naarmate hij afkoelt komen de smaken beter tot hun recht. Dus serveer de curry in diepe borden op eettemperatuur met wat koriander erop. Heerlijk met de kardamomyoghurt en naanbrood dat vers uit de oven komt of bruine rijst.
Bron: Love and Lemons. Respect voor dit prachtige kookblog!
0 reacties