Hartige worteltaart
Allereerst willen we er even over opscheppen hoe fantastisch deze worteltaart eruit ziet. Door de wortel in linten te schaven kunnen we deze heerlijke spiraaltaart mooi vormgeven. Daarnaast maken we het deeg voor deze taart zelf met volkorenmeel en havervlokken. De taart zal hierdoor extra vullend zijn. Voor de vulling voegen we een sinaasappel toe om de zuurtegraad van het recept in balans te houden. De gekarameliseerde uien en wortelen voegen namen al snel wat meer zoetheid toe.
Carrot cake
Dit worteltaart recept is dus niet voor een zoete variant, zoals de welbekende carrot cake. Dit recept kun je zelf echt gebruiken als hoofdgerecht, waar een carrot cake misschien meer iets is als een toetje of snack! Als je meer fan bent van zo'n cake recept, maar het liever ook eet als maaltijd, is dit recept voor een carrot cake overnight oats een hele goeie aanrader. Zo kun jij jezelf trakteren in de ochtend met iets dat lijkt op carrot cake, maar een stuk lager is in suikers en hierdoor een volwaardig ontbijt!
Ingrediënten
Voor
personen
Ingrediënten voor de worteltaart
Ingrediënten voor het deeg
Ingrediënten voor de gekarameliseerde ui
Bereiding van dit recept
Stap 1
Voordat we starten met het recept, verwarm de oven voor op 180 °C.
Stap 2
Doe de ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed tot er een samenhangend deeg ontstaat. Als het deeg te droog is, voeg dan per eetlepel koud water toe. Druk het deeg in een ingevette springvorm en bedek ook de randen. Zet even in de koelkast.
Stap 3
Meng de haver fraîche met de gember, sinaasappelrasp en de kerriepoeder in een kom tot een egale massa. Proef en breng op smaak met zout en peper en verdeel dit over de taartbodem. Leg de wortellinten er in een spiraalvorm op, begin in het midden en werk naar de rand toe. Gebruik een kwast om de wortellinten in te smeren met zonnebloemolie en bak de worteltaart in 45 minuten goudbruin in het midden van de voorverwarmde oven.
Stap 4
Karamelliseer ondertussen de ui. Verhit zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoge temperatuur en fruit de ui 6 minuten totdat deze glazig begint te worden. Verlaag de temperatuur, voeg de balsamicoazijn toe en bak het nog 20 minuten totdat de uien gekarameliseerd zijn. Roer af en toe door. Proef en breng op smaak met zout en peper.
Stap 5
Garneer de taart met de gekarameliseerde ui. Deel in gelijke stukken, schuif het met een spatel op je bord en serveer het direct op tafel!
Tip!
Wil je eens een andere variant gebruiken voor dit worteltaart recept? Probeer het dan eens met geitenkaas.
Laat jij ons weten of dit worteltaart recept behoort onder jouw favoriete recepten?
Of heb je een ander favoriet recept van ons geprobeerd? Laat het ons weten in een reactie, op Facebook, Pinterest of op Instagram. We zijn benieuwd!
Benieuwd naar nog meer favoriete recepten met wortel? Dan moet je in dit artikel wezen.
Wil jij weten wat wij de beste weegschaal vinden voor bakrecepten zoals deze? Lees dan dit artikel!
Lees ook

- 15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
- Karlijn Swaen

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
6 Reacties
Ha! Ik had een bos peentjes van een op vakantie gaande collega overgenomen, ging googlen voor een recept en kwam hier terecht. Ik heb er niet bij stilgestaan dat je voor deze taart waarschijnlijk beter linten kunt maken van winterpeen. Met worteltjes door de mandoline ging het ook, hoewel natuurlijk flink veel werk. Alleen schijn ik de oven op de verkeerde warmte gezet te hebben (volgens mijn vrouw had ik gewoon heteluchtoven moeten gebruiken in plaats van onder- en bovenwarmte) en nu waren de worteltjeslinten niet gaar. Daardoor niet te vr3t3n, maar ondanks dat hebben we de taart geheel op. De smaken waren zalig samen, dus ik ga zeker voor een revanche! Overigens had ik de laatste tien minuten stukjes camembert meegebakken die ik van op vakantie gaande buren had gekregen... dat is bij deze een tip! Niet vegan, wel lekker.
21:07 18 juli 2025Hi Erik! Haha nou ondanks dat er wat dingetjes verkeerd zijn gegaan is het goed om te horen dat je genoten hebt van de smaakcombinaties! Leuk dat je het nog eens gaat proberen en er je eigen draai aangeeft. We hopen dat je er nog vaak van zult genieten. Liefs, Karlijn
13:42 21 juli 2025Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Hoe groot moet de bakvorm zijn, diameter!
12:24 19 januari 2024Hi Lianne, Wij gebruikten voor dit recept een ronde bakvorm met een diameter van 24 centimeter. Veel bakplezier! Liefs, Karlijn
12:24 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Hi beste kokers/sterspeler. Wat is in vredesnaam haverfraich? Bij wortelrecept. Vr groet, Jean meijer
12:24 19 januari 2024Hi Jean, Dit is een plantaardige vervanger voor crème fraîche op basis van haver! Wij vinden het zelf heel lekker:) Liefs, Jitske
12:24 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Hoi Isabel, Dit ga ik proberen! En ja, met roomboter :-). Alleen is nu lastig aan een bio sinaasappel te komen. Zou ik dat door iets anders kunnen vervangen? Bio citroen? Is wel echt anders.... Dankjewel!
12:24 19 januari 2024Hi Marleen! Leuk, ik zou alleen niet kiezen voor citroen. Misschien een biologische abrikoos (mag ook gedroogd en geweekt)? Groet! Isabel
12:24 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.