...

Hoe maak je zelf thuis: augurken

door | 6 apr 2019 | Basis, How to, komkommer, Recepten

Print Friendly, PDF & Email

Zuurdesembrood, augurken, kefir, kombucha, kaas en zuurkool. Allemaal producten die wij vaak halen in de supermarkt. Maar wist je dat je al deze producten ook makkelijk zelf kunt maken? Gewoon, thuis in jouw eigen keuken! Wij hebben hulp ingeroepen van de experts om je de komende weken te helpen met wennen aan eten zelf inmaken, fermenteren en gisten. Met een beetje tijd en liefde verandert je eten in de meest smakelijke creaties. Vandaag maken we augurken, met behulp van het kookboek: Over Rot! van Meneer Wateetons.

 

Augurken

Zelfgemaakte augurkjes zijn een delicatesse, vele malen rijker van smaak dan hun via azijn verzuurde broertjes uit een potje. Ga naar een goede groenteboer en koop daar kleine komkommers, het liefste van die wat pokdalige augurk-komkommertjes.

 

Ingrediënten

500 g komkommer
5% pekel*, voldoende om alle komkommers onder water te laten staan
1/2 ui, fijngesneden
1/4 paprika, fijngesneden
3 g mosterdzaad
1 g gekeusd venkelzaad
1 takje dille
2 g zwarte peperkorrels

*Tip! Je kan zelf pekelwater maken door 5% van de hoeveelheid water aan zout toe te voegen.

Extra:
een pot met enigzins brede opening, bijvoorbeeld een zuurkoolpot of een glazen (weck)pot, optioneel met waterslot.

 

Bereidingswijze

  1. Verwijder eventuele resten van de bloem van het komkommerkontje. Die bevatten enzymen die je augurkjes hol en papperig kunnen maken.
  2. Pers de komkommertjes stijf tegen elkaar in een pot.
  3. Voeg de pekel en de andere ingrediënten toe.
  4. Fermenteer onder iets zwaars net beneden kamertemperatuur.
  5. Proef regelmatig. De augurkjes zijn klaar als ze lekker en crunchy zijn, er geen gasopbouw meer plaats vindt, een pH van 4,6 bereikt is en als er bij kamertemperatuur ongeveer een week verstreken of een maand of zes als je onder de 10 graden fermenteert.
  6. Zet de pot met augurken in de koelkast om de fermentatie te stoppen.

Tip! Op dezelfde manier maak je van kleine uitjes waanzinnige zilveruitjes.

Heb jij dit recept gemaakt? Of heb je een ander recept om te fermenteren? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

Over Rot
Meneer Wateetons
Good Cook
€ 30,95

Summary
recipe image
Recipe Name
Hoe maak je zelf thuis: augurken
Published On
Average Rating
1.51star1stargraygraygray Based on 14 Review(s)
Lieske van der Waals
Volg Lieske

Lieske van der Waals

Hoofdredacteur at De Hippe Vegetariër
Lieske is een echte foodie, instagram-ster en hoofdredacteur van De Hippe Vegetariër. Lieske is dol op reizen, koken, eten, schrijven en genieten van het leven. Ook kan ze uren door kookboeken bladeren om nieuwe inspiratie op te doen. Op de redactie zien we haar altijd bezig met eten, horen we haar altijd praten over eten en meestal is ze in de keuken te vinden!
Lieske van der Waals
Volg Lieske

12 Reacties

  1. Anja van der Wal

    ik ga dit weekend aan de slag. ik heb eindelijk mini komkommertjes gevonden. ik hoop dat dit de juiste zijn. Heb je eventueel nog tips om het zoet zuur te maken?

    Antwoord
    • Karlijn Swaen

      Hi Anja,

      Wat leuk, veel succes en plezier!
      Om het zoet/zuur te maken kun je suiker en azijn toevoegen. Geniet ervan.

      Liefs,
      Karlijn

      Antwoord
  2. Linde

    Vandaag gemaakt. Om te voorkomen dat kruiden, paprika en ui boven komen drijven, het beste deze niet in kleine stukjes snijden maar in langere reepjes en dit eerst met de kruiden onderin de pot te leggen voordat de kleine komkommers er bovenop komen.

    Antwoord
  3. Hans Oskam

    Inmaken van augurken. Pak komkommers en ga daar mee aan de slag ?
    Volgens mij maak je augurken in met augurken. Bovendien haal ik ze uit mijn moestuin.
    Beetje mierikswortel bij het inmaken doet ook wonderen.

    Antwoord
    • Robin Walrecht

      Hi Hans,

      Een augurk is een soort komkommer, die inderdaad lekkerder is wanneer deze is ingelegd. Het toevoegen van mierikswortel klinkt heerlijk, wat een goede tip!

      Groetjes,
      Robin

      Antwoord
  4. Peter

    Een vraag over je recept. Ik woon in India, en alhoewel ze hier veel pickles hebben, is eigenlijk augurk een van de weinige die ik lekker vind. Dus was blij je recept tegen te komen.
    Er staat niets over koken in je recept, dus kamer temperatuur water met zout of begrijp ik het verkeerd?

    Antwoord
    • Enza Bom

      Hoi Peter, wat leuk! Je kan ze dan inderdaad prima zelf maken. Je kunt ze het beste in een keukenkastje zetten. Inderdaad met water, zout en de andere ingrediënten. Heel veel succes! Groetjes, Enza

      Antwoord
  5. Gert den Haan

    Ik wil dit al heel lang proberen, maar ze zijn nergens te koop.
    Maar nu heb ik ze besteld bij groentebroer.nl en die bezorgen door heel Nederland.
    Super leuk om te maken, nu wachten op het resultaat.

    Antwoord
    • Lieske van der Waals

      Wat een goed nieuws, ben heel benieuwd naar het resultaat!

      Antwoord
  6. Eva

    Hoi Lieske, wat een leuk recept! Ik wil zeker eens proberen om augurken zelf te maken, maar ik kwam niet helemaal uit de beschrijving. Bedoel je 5 gram zout per 95ml water voor de 5% pekel? En ‘fermenteer onder iets zwaars’, bedoel je daarmee dat je iets zwaars boven op de pot moet leggen als deksel?
    Groetjes

    Antwoord
    • daelman hendrik

      de verhouding die je geeft is juist . het gewicht daarmee bedoeld men iets om op de augurken te keggen zodat ze niet komen te drijven maar onder de pekel blijven liggen. het beste is het potje met een doekje af te dekken en na enkele dagen het doekje te vervangen door een dekseltje en dan in de koelong te plaatsen

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt