...

Hoe maak je zelf thuis: yoghurt

door | 27 apr 2019 | Basis, How to, Recepten

Print Friendly, PDF & Email

Zuurdesembrood, augurken, kefir, kombucha, kaas en zuurkool. Allemaal producten die wij vaak halen in de supermarkt. Maar wist je dat je al deze producten ook makkelijk zelf kunt maken? Gewoon, thuis in jouw eigen keuken! Wij hebben hulp ingeroepen van de experts om je de komende weken te helpen met wennen aan eten zelf inmaken, fermenteren en gisten. Met een beetje tijd en liefde verandert je eten in de meest smakelijke creaties. Vandaag maken we yoghurt, met behulp van het kookboek: Over Rot! van Meneer Wateetons.

Yoghurt
Yoghurt, wat is het eigenlijk? De oorsprong van yoghurt ligt vermoedelijk ergens in het Midden-Oosten. Het woord komt in ieder geval uit het Turks waar het iets met ‘dik’ en ‘kneden’ te maken heeft. Maar ook in Noord-Afrika en India worden varianten van yoghurt al millenia gemaakt. In Nederland eten we yoghurt vaak met het ontbijt, samen met muesli of cruesli en vers fruit. Tijd om zelf aan de slag te gaan. Met een klein beetje yoghurt kun je je eigen voorraad aanmaken!

Ingrediënten
75 ml yoghurt
1 l melk

Extra benodigdheden:
thermometer
multifunctionele fermentatiekast, yoghurtmaker of een oven

Bereidingswijze

  1. Verhit de melk in een kookpan gedurende 10 minuten al roerend, op 90°C.
  2. Laat de melk afkoelen tot 30°C.
  3. Voeg een scheutje yoghurt toe. Welke yoghurt maakt niet uit, maar hoe minder toevoegingen de yoghurt heeft, des te beter het resultaat. Meng alles goed door elkaar.
  4. Stel de oven in op 30°C en laat de aangezuurde melk minimaal 24 uur in de oven staan.
  5. Haal de yoghurt uit de oven en roer de yoghurt door elkaar.
  6. Laat de yoghurt afkoelen. In de koelkast blijft de yoghurt nog zeker 2 weken goed.

Heb jij dit recept gemaakt? Of heb je een ander recept om te fermenteren? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

Over Rot
Meneer Wateetons
ISBN: 9789461431226
Uitgever: Good Cook
Prijs: € 30,95

 

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Hoe maak je zelf thuis: yoghurt
Published On
Preparation Time
Cook Time
Average Rating
0graygraygraygraygray Based on 1 Review(s)
Lieske van der Waals
Volg Lieske

Lieske van der Waals

Hoofdredacteur at De Hippe Vegetariër
Lieske is een echte foodie, instagram-ster en hoofdredacteur van De Hippe Vegetariër. Lieske is dol op reizen, koken, eten, schrijven en genieten van het leven. Ook kan ze uren door kookboeken bladeren om nieuwe inspiratie op te doen. Op de redactie zien we haar altijd bezig met eten, horen we haar altijd praten over eten en meestal is ze in de keuken te vinden!
Lieske van der Waals
Volg Lieske

8 Reacties

  1. Camps Rita

    Als je eerst de melk verhit tot 80 of 90° worden de eiwitten gedenatureerd ( gedeeltelijk afgebroken ) en is het resultaat een yoghurt die smeuïger is, zoals griekse yoghurt.

    Antwoord
    • Gery Noviello

      Een dure yoghurtmaker of i.d. is helemaal niet nodig! Een oud stuk (dons)dekbed en een lapje, hippe zak van naaien en je hebt een zogenoemde yoghurtzak, werkt perfect!
      Ik maar steeds 4 liter in een 5 lt pan, deksel fixeren met een theedoek en in de zak, na een uur of 7/8 is je yoghurt klaar!!

      Antwoord
  2. diny

    ik heb een yoghurt maker, als mijn yoghurt klaar is lijkt het of het schift.
    hebben jullie een idee hoe dat kan?

    Antwoord
    • Daniëlle van Kampen

      Beste Diny,

      Bedankt voor je vraag! Een reden van de geschifte yoghurt kan eventueel zijn dat hij te lang op kamertemperatuur heeft gestaan. De yoghurt is dan nog eetbaar en moet dan even goed doorgeroerd worden. Ruikt de yoghurt onfris en een beetje zwavelachtig? Dan is hij niet goed meer. Gooi weg en gebruik een vers cultuur uit een zakje voor de volgende poging.

      Groetjes,
      Daniëlle

      Antwoord
  3. rita

    waarom moet de melk voor de yogurt eerst verhit worden? kun je geen yoghurt maken van rauwe melk?

    Antwoord
    • Sien van Tol

      Hi Rita, in dit recept wordt de melk eerst verhit. Ik zie dat er ook recepten zijn waarbij de melk niet verhit hoeft te worden, volgens mij is een mogelijk nadeel hieraan dat ook evt. ongewilde bacteriën kunnen gaan groeien.

      Antwoord
  4. Jasper

    Leuk

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt