Italiaanse keuken: vegetarische lasagne
Isabel Boerdam

Italiaanse keuken: vegetarische lasagne

dinsdag 15 september 2015
Omdat ik wil laten zien dat vegetarische keuken oneindig veel mogelijkheden bied, besteed ik de komende weken speciale aandacht aan wereldgerechten. Diverse gerechten afkomstig uit bijzondere, internationale keukens waar vegetarisch eten een speciale plek in neemt. Deze week aandacht voor de pure en verse Italiaanse keuken met het recept voor Parmigiana di Melanzane, een soort van vegetarische lasagne maar dan met aubergine als lasagnebladen!

Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is eigenlijk een heel bijzonder recept voor lasagne. In Nederland kom je dit gerecht niet vaak tegen, maar voor de regelmatige Italië-gangers is dit een bekend recept. Wat dit gerecht zo bijzonder maakt, is dat de traditionele lasagnebladen worden vervangen door de aubergine. Het principe blijft hetzelfde als bij een lasagne op basis van pastabladen, want je bouwt de lasagne op door laagjes aubergine af te wisselen met tomatensaus, mozzarella en Parmigiano Reggiano. Hierdoor mag dit recept met recht een vegetarisch gerecht worden genoemd.

Ingrediënten  • 3 aubergines

  • Olijfolie

  • 800 gram gepelde tomaten

  • 2 sjalotten

  • 1 teen knoflook

  • Vers gemalen peper

  • Zeezout

  • 2 bollen mozzarella (gebruik geen buffelmozzarella, want buffelmozzarella kan veel vocht verliezen waardoor het gerecht erg vochtig en dus slap wordt)

  • 100 gram Parmigiano Reggiano kaas
 

 

Bereidingswijze
Snij de aubergine in ronde schijven met een dikte van ongeveer een halve centimeter. Strooi wat zout op de aubergine en zet de schijven in een vergiet, zodat de aubergine lekker kan uitlekken. De aubergine verliest hierdoor het overtollige vocht. Na 10 tot 20 minuten dep je de aubergine droog. Doe wat olijfolie in een koekenpan en bak de aubergine tot deze een mooie licht bruine kleur heeft aan beide kanten. Ondertussen begin je met de tomatensaus: verwarm wat olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de fijn gesneden knoflook en sjalot. Na een paar minuten doe je de gepelde tomaten in de pan en plet je deze met een spatel. Breng de saus op smaak met vers gemalen peper en zeezout. Laat de saus nu 10 tot 15 minuten zachtjes doorkoken, zodat deze een beetje kan indikken en de smaak zich kan ontwikkelen. Zodra de aubergine en de tomatensaus klaar zijn, kan je verder met de lasagne van aubergine. Pak een grote ovenschaal en vet deze lichtjes in met wat olijfolie. Breng nu de laagjes aan:

 • Laag 1: breng een dun laagje saus aan en bedek deze met wat aubergine

 • Laag 2: breng weer een dun laagje saus aan gevolgd door aubergine en daar boven op de mozzarella

 • Laag 3: een laagje saus, een laagje aubergine en daarna de helft van de Parmigiano Reggiano

 • Laag 4: de laatste aubergine, dan de tomatensaus en de andere helft van de Parmigiano Reggiano


Zet de aubergine in de oven voor de duur van 20 tot 25 minuten op 200 graden. Zodra de Parmigiana di Melanzane klaar is, laat je de deze buiten de oven 10 tot 15 minuten afkoelen. De lasagne krijgt hierdoor de kans om wat steviger te worden. Buon appetito!

Artikel geschreven in samenwerking met AllesOverItaliaansEten.nl

AllesOverItaliaansEten.nl
AllesOverItaliaansEten.nl is een recepten website met louter echte authentieke Italiaanse recepten. Naast Italiaanse recepten vind je ook veel informatie over alle Italiaanse wijnstreken en de belangrijkste wijnen per regio. Verder worden ook typische Italiaans producten omschreven zoals olijfolie, balsamico en truffel. Op een Italiaanse recepten website mag dit natuurlijk niet ontbreken.

3 Reacties

Heerlijk gerecht, maar oh wat veel werk om het te maken! Ben er anderhalf uur mee zoet geweest (zonder de oven en afkoelen). Het bakken van die aubergines duurt echt een eeuwigheid. Maar het eindresultaat is wel erg lekker!

12:17 19 januari 2024

Dank voor je bericht Sven en je geduld in de keuken :-) Leuk om te horen!

12:17 19 januari 2024

Heerlijk recept!

12:17 19 januari 2024

De vegetarische lasagne met aubergine was echt heerlijk! De voorbereiding kost even tijd, maar dan heb je ook wat. Lekkere pure smakencombinatie.

12:17 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.