...

Linzen couscousburger met wortel-peterseliepesto

door | 2 mrt 2020 | linzen, Recepten, venkel, wortels

Print Friendly, PDF & Email

De winkel ligt vol met lekkere plantaardige burgers, maar wist je dat je die ook heel makkelijk zelf kan maken? Onze lezer en gastblogger Maartje maakte een heerlijke burger en deelde met ons haar recept. Vandaag op het menu: linzen couscous burger met wortel-peterseliepesto!

Ingrediënten
Voor 10-12 burgers
2 uur en 30 minuten bereidingstijd
1 flinke venkelknol
100 g linzen couscous
1 teen knoflook
1 rode ui
1 g venkelzaad
30 g rozijnen
2 el olijfolie + extra om te bakken
peper en zout

Voor de pesto
80 g wortel
1 teentje knoflook
25 g oude kaas
15 g peterselie
20 g pompoenpitten
50 g olijfolie
citroensap
zout

Bereidingswijze

  1. Snijd de venkelknol in de lengte doormidden en leg beide helften met de snijkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de venkelhelften elk met 1 eetlepel olijfolie en bestrooi ze met peper en zout naar smaak.
  2. Schuif de bakplaat iets boven het midden in de oven en stel de oven in op 220 °C. Rooster de venkelhelften 25 minuten, draai ze dan om en rooster ze nog 10 minuten. Laat de venkel afkoelen.
  3. Doe de couscous in een hittebestendig, afsluitbaar schaaltje, overgiet dit met 100 ml kokend water, sluit het schaaltje af en laat de couscous 5 minuten wellen. Laat de couscous daarna afkoelen.
  4. Pel de knoflook en de ui en snipper ze grof. Snijd de venkel in stukken.
  5. Doe de venkel, de linzencouscous, de knoflook, de ui en het venkelzaad in de kom van een keukenmachine en pureer alles tot een grove, stevige massa.
  6. Roer de rozijnen door het venkelmengsel en breng alles op smaak met zout en peper. Laat het venkelmengsel minimaal 60 minuten opstijven in de koelkast.
  7. Rasp voor de pesto de wortel grof. Pel en snipper de knoflook. Rasp de kaas grof.
  8. Doe de wortel, de knoflook, de kaas, de peterselie en de pompoenpitten samen met de olijfolie in de kom van een keukenmachine en maal tot een grove pesto. Voeg eventueel een extra scheutje water toe voor een fijnere structuur. Breng de pesto op smaak met zout en citroensap.
  9. Vorm 10 tot 12 kleine burgers van de venkelmassa.
  10. Verhit een koekenpan, doe er een scheutje olijfolie en de burgers in en bak ze 4 tot 5 minuten op halfhoog vuur aan de ene kant en nog 2 tot 3 minuten aan de andere kant, tot ze goudbruin zijn. Of bak de burgers in een op 220 °C voorverwarmde oven 15 minuten aan de ene kant en nog 5 minuten aan de andere kant, tot ze goudbruin zijn.

Ga jij deze burgers maken? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in de reacties, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

Summary
recipe image
Recipe Name
Linzen couscousburger met wortel-peterseliepesto
Published On
Total Time
Maartje van Velthooven

Maartje van Velthooven

Gastblogger at De Hippe Vegetariër
Mijn naam is Maartje van Velthooven en al Van jongs af aan zijn koken, bakken en recepten uitzoeken, bedenken en verzamelen Maartje’s favoriete bezigheden. Respect voor natuur en milieu staat hierbij centraal en daarom kookt en bakt Maartje vega(n) recepten met pure, zoveel mogelijk biologische producten uit het seizoen. Maartje laat zien dat er eindeloze mogelijkheden zijn met groenten dankzij hun prachtige kleuren en vormen.
Maartje van Velthooven

Latest posts by Maartje van Velthooven (see all)

2 Reacties

  1. Miranda

    Hoe en hoelang kun je de burgers het beste bewaren en opnieuw opbakken?

    Antwoord
    • Lieske van der Waals

      Hoi Miranda, k denk dat je de burgers ongebakken niet al te lang moet bewaren, misschien 1 of 2 dagen, en dan zeker in de koelkast. Eenmaal gebakken zou ik ze maximaal 3 dagen bewaren in de koelkast. Opwarmen in de oven op een niet te hoge temperatuur (100-150 graden), 10 tot 15 minuten, of misschien in een klein beetje olijfolie in een koekenpan, en dan zachtjes verwarmen aan beide kanten.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt