Paasmenu: Jam & curd
Lieske van der Waals

Paasmenu: Jam & curd

vrijdag 25 maart 2016
De lente komt eraan, dat betekent een heerlijk zonnetje, de geboorte van lammetjes en kuikentjes, de eerste narcissen en natuurlijk paaseitjes zoeken! Wij sloven ons ieder jaar weer vol enthousiasme uit om een mooie tafel vol te zetten met heerlijke brunch items. Heb jij al nagedacht wat je gaat maken? We helpen je een beetje op weg door deze week elke dag een speciaal Paas-recept online te zetten. Vandaag: jam & curd. Deze spreads passen perfect bij scones en paasbrood!

Wat heb je nodig?
Voor één pot lemon curd:
2 eieren
1 ei dooier
4 citroenen
200 g suiker
100 g boter

Voor één pot frambozen-chia jam:
250 g frambozen (vers of diepvries)
1 eetlepel honing, maple syrup of agave siroop
3 eetlepels chia zaadjes

Hoe maak je deze lemon curd & frambozen-chia jam?
Lemoncurd:
Vul een ruime pan tot 2/3 met water en plaats deze op het vuur, wacht tot het water kookt. Ondertussen rasp je de citroenen, pers je de citroenen en snijdt je de boter in blokjes. Plaats de citroenrasp en sap in een kleine pan samen met de boter en de suiker. Verwarm dit op laag vuur totdat de boter is gesmolten. Giet dit mengsel over in een hitte-bestendige kom en plaats op de pan met het kokende water. Zet het vuur van deze pan zachter en zorg dat het kokende water de kom niet raakt. Klop 2 eieren en 1 ei dooier in een schaaltjes en voeg deze al roerend toe aan het citrus mengsel. Blijf roeren zodat het ei mooi opgenomen kan worden door het citrus mengsel, je wilt natuurlijk geen scrambled egg in je curd. Hou het vuur laag maar zorg dat het water zacht kookt, zet je namelijk het vuur te hoog, dan gaat het mengsel schiften. Verhit dit mengsel ongeveer 1 uur, blijf ondertussen geregeld roeren. Zo dikt het mengsel langzaam in. Zodra het blijft hangen aan de bolle kant van een lepel, haal je de kom van het vuur. Giet de curd in een gesteriliseerde pot en plaats hierop een cirkelvormig stukje bakpapier. Draai de dop op de pot en laat de curd afkoelen tot kamertemperatuur. Je kan de curd zo tot twee weken in de koelkast bewaren.

Frambozen-chia jam:
Plaats de frambozen in de blender en voeg de honing, maple syrup of agave siroop toe. Blend tot een gladde structuur. Voeg langzaam de chia zaadjes toe terwijl de blender aan staat. Giet de jam in een steriel potje en zet in de koelkast voor minimaal 15 minuten. Je kan de jam éé'n week in de koelkast bewaren.

Ga jij dit recept maken met Pasen? Verras mij dan met een foto van jouw creatie via Facebook of Instagram! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. Ik ben ontzettend benieuwd en hoop mooie paasfoto’s te ontvangen! 

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.