Ken jij za’atar al? Dit is een geweldige specerijenmix. Het is een combinatie van oregano, tijm en sesamzaadjes. De aromatische smaak maakt een eenvoudig gerecht zoals parelgort veel interessanter. Met wat groenten erbij wordt het een echte maaltijd. Dit kleurrijke gerecht uit het kookboek Persiana van Sabrina Ghayour is niet alleen een lust voor het oog, maar zit ook boordevol met smaak!
Ingrediënten
voor 5-6 personen (als bijgerecht)
300 g kerstomaatjes, gehalveerd
5 kleine of 3 grote rode uien, gesnipperd
300 g bimi (babybroccoli)
250 g parelgort
2 citroenen, het sap
3 tl za’atar
1 klein bosje platte peterselie, fijngehakt
2 rode chilipepers, zaadlijsten verwijderd en fijngehakt
75 g erwtenscheuten of andere kiemgroenten
250 ml Griekse yoghurt
3 tl gemalen koriander
3-4 el olijfolie
peper en zout
Bereidingswijze
-
Verwarm de oven voor tot 160°C en bekleed een grote bakplaat met bakpapier. Leg de tomaten met de snijkant naar boven op de bakplaat en rooster ongeveer 1,5 uur tot ze gedeeltelijk uitgedroogd, maar niet verbrand zijn. Haal uit de oven en laat afkoelen.
-
Verhoog de oventemperatuur naar 200°C. Doe de gesnipperde ui in een braadslede, bestrooi met peper en zout en rooster ongeveer 35 tot 45 minuten tot ze bruin en aan de rand iets geroosterd zijn. Zet apart en laat afkoelen.
-
Verhit een grillpan of steelpan met dikke bodem op hoog vuur tot de pan heel heet is. Doe de bimi erbij en bestrooi met peper en zout. Gril de broccolisteeltjes in de pan in 3 minuten aan beide kanten beetgaar. Ze moeten een barbecuesmaak krijgen, niet garen. Zet apart en laat afkoelen.
-
Kook de parelgort zoals aangegeven op de verpakking. Spoel goed af onder koud water, laat uitlekken en doe in een grote kom. Doe de helft van het citroensap, wat peper en zout en de za’atar erbij. Voeg de geroosterde kerstomaatjes en de rode ui toe en meng goed.
-
Snijd elk bimisteeltje in 2 tot 3 stukjes, schep door de salade en breng indien nodig op smaak. Doe de gehakte peterselie, de chilipeper en erwtenscheuten erbij en meng opnieuw.
-
Meng voor de yoghurtdressing de olijfolie met de yoghurt, de rest van het citroensap, de gemalen koriander en een flinke snuf peper en zout.
-
Verdeel de salade mooi op een groot, plat bord. Sprenkel de yoghurtdressing over de salade en serveer. Smakelijk!
Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie op Instagram of Facebook. Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn benieuwd!
Persiana
Sabrina Ghayour
Uitgeverij: Good Cook
ISBN: 978 94 6143 106 6
Prijs: €25,95
0 reacties