Italia al Pomodoro: Pizza met vijgen en gorgonzola
Rosa Kuijpers

Italia al Pomodoro: Pizza met vijgen en gorgonzola

woensdag 07 maart 2018
Het recept van deze vegetarische pizza met vijgen en gorgonzola komt uit het kookboek Italia al Pomodoro. Dit kookboek staat vol heerlijke gerechten waarbij de tomaat de hoofdrol speelt. De heerlijk knapperige bodem en de rijke topping van verschillende kruiden, olijfolie in combinatie met de vijgen en gorgonzola, maakt deze vegetarische pizza onweerstaanbaar!

Wat heb je nodig?
Voor het deeg
200 gram bloem
1 eetlepel olijfolie
snufje zout
1 eetlepel suiker
20 gram verse gist
14 cl water

Voor de topping
Enkele lepels tomatenbasis voor pizza
1/2 rode ui
1 eetlepel olijfolie
2 eetlepels balsamicoazijn
enkele blaadjes salie
3 vijgen
50 gr pijnboompitten
100 gram gorgonzola
peper van de molen

Hoe maak je deze pizza met vijgen en gorgonzola?
1. Strooi de bloem uit op je werkblad en maak in het midden een kuiltje.
2. Meng de olijfolie, het zout en de suiker erdoor. Los de verse gist op in het water en giet het gistmengsel bij de bloem. Kneed het mengsel met de hand tot een homogeen en glad deeg.
3. Rol het deeg tot een bol, dek af met een schone keukenhanddoek en laat minstens 90 minuten rijzen op een warme plaats, of een nacht in de koelkast onder vershoudfolie.
4. Rol net voor het bakken het deeg uit en duw het met de vingertoppen plat tot de gewenste dikte. Begin in het midden en werk naar de randen toe, terwijl je de pizza ondertussen ronddraait.
5. Verwarm de oven op 200 °C. Snijd de ui in reepjes en stoof deze even in een beetje olie. Blus dit af met de balsamico. Lepel de tomatenbasis voor pizza op de bodem.
6. Snipper de salie en strooi die over de bodem. Verdeel de vijgen in zessen en leg ze op de bodem, samen met de ui. Bestrooi met pijnboompitten. Brokkel hierover de gorgonzola en kruid met peper van de molen. Bak 8 minuten in de oven.

Heb jij deze pizza met gorgonzola en vijgen naar het recept van Italia al Pomodoro gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!

Italia al Pomodoro
Uitgever: Lannoo
ISBN: 9789401446426
Prijs: €24,99

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

1 Reacties

Hoi, Kun je de pizzabodem of het deeg ook in de vriezer bewaren? Zo ja, hoe dan? De bodem eerst afbakken of alleen het deeg in de vriezer bewaren en later uitrollen tot een bodem? Groetjes, Nynke

12:03 19 januari 2024

Hi Nynke, ik zou het deeg maag, en dat vervolgens in een diepvrieszakje invriezen. Daarna ontdooien, uitrollen en afbakken :-) Succes!

12:03 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.