...

Samen eten: linzen bolognese voor vleeseters én vegetariërs

door | 31 mei 2018 | Adv, Flexitarisch, linzen, Pasta, Recepten, Samen eten, tomaten, Vegetarisch

Print Friendly, PDF & Email

Heb jij thuis een gemengd gezin? Op zoek naar een snel en gemakkelijk recept om te maken voor vegetariërs én vleeseters? Dan heb ik hier het perfecte recept: deze spaghetti bolognese maak je met slechts één stap verschil in twee varianten: vega en niet-vega. De vega versie is net zo lekker en voedzaam dankzij de linzen in stazak van HAK – je proeft het verschil bijna niet. Iedereen blij! En pssst: probeer ze volgende keer dan gewoon eens voor de gek te houden 🙂

Spaghetti bolognese met linzen
De traditionele spaghetti bolognese kan je echt perfect vegetarisch namaken met linzen als basis. Hiervoor gebruik ik het liefst de peulvruchten van HAK uit zo’n stazak. Die hebben wat mij betreft de beste ‘bite’ en een handige portionering. Bovendien zijn linzen niet alleen een fijne vervanging voor die rulle gehaktstructuur, maar zorgen ook gelijk voor een volwaardige vegetarische maaltijd. Echt comfort food waar je blij van wordt. Lekker, gemakkelijk én gezond! Want wist je dat linzen voor circa 35% van de calorieën uit eiwit bestaan? En dat ze per 100 gram méér ijzer bevatten dan een runderbiefstuk (namelijk 2,9 mg versus 2,8 mg)? Zo zie je maar: met peulvruchten als vleesvervanger zit je altijd goed, dus stop die iedere week in je menu. Of zoals HAK zegt: “Geen week voorbij, zonder bonen erbij!” 😉

Wat heb je nodig?
Voor 4 personen
20 gram eekhoorntjesbrood
2 rode uien, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngeperst
5 gram verse rozemarijn, naaldjes eraf geplukt
10 gram zongedroogde tomaten
2 winterpenen, geraspt
140 gram geconcentreerde tomatenpuree uit blik
400 gram gepelde tomaten uit blik
2 stengels bleekselderij, in reepjes gesneden
1 stazak HAK linzen (205 gram voor 2 personen) + voor de andere helft van het gezin gehakt (optioneel natuurlijk, anders de linzen verdubbelen!)
300 gram spaghetti

Let op: je hebt natuurlijk wel twee pannen nodig, de vega pan en niet-vega pan. Deze twee pannen gebruik je vanaf stap 3/4, verder kan je de aanwijzingen volgen en de ingrediënten over de twee pannen verdelen.

Hoe maak je deze ‘samen eten’ bolognese?                 

  1. Week het eekhoorntjesbrood gedurende 15 minuten in 200 ml kokend water.
  2. Doe de rode ui samen met de knoflook, rozemarijn en zongedroogde tomaten in een keukenmachine en pulse tot grof.
  3. NIET VEGA: Verhit een scheut olie in een andere pan met dikke bodem en bak het gehakt rul en bruin. Voeg daarna het mengsel samen met de geraspte wortels toe en roerbak gedurende 10 minuten.
  4. VEGA: Verhit een scheut olie in een pan met dikke bodem en roerbak daarin het mengsel uit de keukenmachine samen met de geraspte wortels gedurende 10 minuten.
  5. Snijd het geweekte eekhoorntjesbrood julienne en voeg toe samen met het weekvocht en de tomatenpuree en roer goed door.
  6. Voeg de gepelde tomaten toe en plet met een pollepel. Voeg ook de linzen toe (alleen bij de vega versie), direct uit de stazak afgieten is niet nodig, en de bleekselderijreepjes en laat nog 15 minuten op laag vuur zachtjes pruttelen.
  7. Bereid ondertussen de spaghetti volgens de instructies op de verpakking. Giet af en bewaar een flinke beker kookvocht.
  8. Meng de spaghetti door de saus, voeg eventueel nog wat kookvocht toe wanneer het geheel te droog is en serveer. Desgewenst met een beetje Parmezaanse kaas. YUM! Jij blij, gezin blij!

Heb jij weleens te maken met een gemengd gezin met verschillende eetwensen? Hoe ga jij hiermee om? Wat is jouw beste ‘samen eten’ recept? Laat het ons weten, we zijn benieuwd naar jouw verhaal!

Summary
recipe image
Recipe Name
Samen eten: linzen bolognese voor vleeseters én vegetariërs
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 12 Review(s)
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Isabel Boerdam

Isabel (1990) is vegetariër sinds haar negende. In 2013 tijdens haar master Tekst en Communicatie startte ze haar blog Dehippevegetarier.nl dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste vegetarische platform van Nederland en is uitgebreid met het gelijknamige boek. In 2018 lanceerde Isabel de succesvolle eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees in Nederland. Hierdoor werd ze benoemd tot Gamechanger onder de 30 jaar in de Food100 en CommunicatieTalent van het jaar 2018. Dit heeft er mede voor gezorgd dat Isabel de Nederlandse autoriteit is op het gebied van vegetarische voeding en van haar passie haar werk heeft kunnen maken.
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Latest posts by Isabel Boerdam (see all)

4 Reacties

  1. Sanne

    10 gram zongedroogde tomaat is wel heel weinig, wij hebben er maar 100 van gemaakt 😉
    Wij hebben de vega variant gemaakt, superlekker recept, onze peuter heeft er ook van gesmuld!

    Antwoord
    • Lieske van der Waals

      Hoi Sanne, dat klinkt als een lekkere aanpassing 🙂 Wat fijn om te horen dat iedereen er zo van gesmuld heeft!

      Antwoord
  2. Marga

    Dat eekhoorntjesbrood moet dat erdoor, of kan dit achterwege blijven….. wil graag de vega-variant maken, maar mijn dochter vliegt tegen t plafond als ze de bite van paddenstoelen proeft… kan ik ze pureren en dan erdoor doen, Valt me net in?.☺, Marga

    Antwoord
    • Isabel Boerdam

      Hi Marga! Je kan het zeker mee pureren met de saus, of weglaten. Persoonlijk vind ik het echt lekker erbij, maar heus niet essentieel 🙂 Eetsmakelijk!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt