...

Tomatenrassen: hoe zit het met cherry, snoep en trostomaat?

door | 26 jun 2019 | Adv, Groente van de maand, tomaten, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Zoals bij bijna elke groente, gaat er een enorm verhaal achter schuil. Zo ook bij tomaten! Ik ging langs bij De Ruiter Experience Center om dit verhaal – van zaadje tot supermarkt – te ontdekken.

 • Wist je dat een zaadveredelaar nu al bezig is om zaadjes te ontwikkelen die opgewassen zijn tegen ons veranderende klimaat en op een efficiënte manier zoveel mogelijk gewas opleveren?
 • Wist je dat een zaadveredelaar 10 jaar bezig is met het testen van 400.000 rassen, om uiteindelijk in het elfde jaar 5 nieuwe goedgekeurde tomatenrassen op de markt te brengen? En ieder jaar daarna weer 5? Echt tomatenwiskunde!
 • Wist je dat een trostomaat vaak de zoetste tomaat is, omdat deze het langste blijft hangen? De tros moet namelijk wachten tot de onderste groene tomaat ook rood is, en dan heeft de bovenste tomaat de meeste suikers kunnen ontwikkelen.
 • Wist je dat de tomatenteelt in Nederland over het algemeen heel duurzaam is? Met een circulair watersysteem waarbij slechts 1/9 van het water gebruikt wordt, doordat het hergebruikt wordt.
 • Wist je dat er nu ook gewerkt wordt aan tomaten die geschikt zijn om verpakkingsvrij te verkopen? Dit lijkt misschien makkelijk, maar een verpakkingsvrije trostomaat werkt niet als alle tomaten van de tros af vallen. Vandaar dat nu de ‘Strabena‘ op de markt is, die aan z’n tros blijft hangen, zelfs als je ermee slingert of de tomaten roostert in de oven! Zoals bij dit overheerlijke recept met burrata.
 • Wist je dat de állerlekkerste cherrytrostomaat op dit moment de zogeheten ‘Juanita’ schijnt te zijn? Deze prachtig, glimmende tomaat vind je onder de naam ‘Uitblinkers’ in de Albert Heijn, als Tros Cherry Tomaten in de Jumbo en als Zoete Tros Tomaatjes in de Plus. Haha, ingewikkeld hé! Maar als je ‘m eenmaal hebt gezien en geproefd… dan zul je hem herkennen.
 • Dit en nog veel meer weetjes over de Wondere Wereld van Tomatenrassen in deze video!

Wil je geen filmpje missen? Abonneer je dan nu op VEGGIE!

Heb jij nog leuke tomatenweetjes? Of je favoriete tomatenrecept dat je wilt delen? Laat het ons weten via een reactie onder dit artikel of via Facebook of Instagram. We zijn heel benieuwd!

Summary
Tomatenrassen: hoe zit het met cherry, snoep en trostomaat?
Article Name
Tomatenrassen: hoe zit het met cherry, snoep en trostomaat?
Description
Ik ging langs bij De Ruiter Experience Center om het tomatenverhaal te ontdekken - van zaadje tot supermarkt. Leer alles over cherry, snoep en trostomaat!
Author
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Isabel Boerdam

Isabel (1990) is vegetariër sinds haar negende. In 2013 tijdens haar master Tekst en Communicatie startte ze haar blog Dehippevegetarier.nl dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste vegetarische platform van Nederland en is uitgebreid met het gelijknamige boek. In 2018 lanceerde Isabel de succesvolle eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees in Nederland. Hierdoor werd ze benoemd tot Gamechanger onder de 30 jaar in de Food100 en CommunicatieTalent van het jaar 2018. Dit heeft er mede voor gezorgd dat Isabel de Nederlandse autoriteit is op het gebied van vegetarische voeding en van haar passie haar werk heeft kunnen maken.
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Latest posts by Isabel Boerdam (see all)

1 Reactie

 1. Hans Fieman

  Ik vind de Roma tomaten erg lekker als ze rijp zijn bij deze heb je ook de meeste kans dat ze rijp zijn in de winkel.

  Waarom zijn in Gods naam de meeste tomaten keihard en niet rijp als ze in de super liggen gewoon rauw wit van binnen, zag het van de week nog in een kookprogramma zagen gewoon wit dst is niet te hakken. En die zijn na een week nog niet rijp hoor.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt