...

Wereldkeuken: de Thaise keuken

door | 24 jun 2020 | Wereldkeuken

Print Friendly, PDF & Email

Wereldkeukens zijn helemaal geïntegreerd in Nederland. Hoe vaak eten we wel niet Italiaans, Mexicaans of Aziatisch? Vandaag bespreken we de Thaise keuken, gekenmerkt door explosieve smaakcombinaties. Hiervoor gebruiken we het mooie boek Thai van Tove Nilsson!

Thailand
Gelegen in Zuidoost-Azië vind je Thailand, op net geen 9000 kilometer verwijderd van ons koude kikkerlandje. Ook als je er zelf nog nooit geweest bent, heb je waarschijnlijk wel de foto’s gezien van de prachtige stranden met beboste rotsen en het felle groen-blauwe water. De zonnige kiekjes van dit land vliegen je op sociale media om de oren, en het is ook prachtig om deze natuur en cultuur zo te eren. Helaas is het massatoerisme die de stijgende populariteit van deze vakantie bestemming met zich mee heeft gebracht ook problematisch. Op plekken zoals de hoofdstad Bangkok wemelt het zo erg van de toeristen dat het voor de bewoners bijna onleefbaar is. Ook de natuur raakt steeds meer vervuild. Gelukkig zijn er wel manieren om duurzamer van dit prachtige land te genieten, bijvoorbeeld door een gebied uit te zoeken dat minder wordt bezocht!

Cultuur
Thailand staat bekend om zijn vele tempels en monniken. Tijdens een reis of vakantie kunnen de gebruiken wat anders zijn dan in Nederland. Zo is het tonen van affectie in het openbaar onbeschoft (dus geen drie zoenen) en word je vaak gevraagd je schoenen uit te doen bij het betreden van een ruimte. De nabije ligging en handelscontacten met China zijn verantwoordelijk voor de introductie van de sojaboon, sojasaus, tofoe en noedels. Allemaal ingrediënten waar je nu een complete Thaise maaltijd mee kan bereiden. De Thaise keuken is over het algemeen erg kruidig maar ook licht. Overgewicht komt dan ook relatief weinig voor onder de volwassen bevolking (zo’n 10% in 2016).

De keuken
De Thaise keuken is samen te vatten als een explosie van smaken van verschillende dimensies. De keuken wordt gekenmerkt door combinaties van zoete palmsuiker, zoute kruidenpasta’s, zure limoen en pittige chili. Er worden veel curry’s en soepen gekookt die in een oogwenk klaar zijn, of uren kunnen pruttelen. Deze zijn vaak voedzaam en vullend. Op smaak gebracht met geurige kruiden en romige kokosmelk gaan deze niet snel vervelen. Onmisbaar keukengerei is een grote vijzel voor kruiden en noten, en een bamboe stoommand voor groenten en plakkerige rijst. In de Thaise keuken wordt veel gekookt met kip en vis, maar er wordt ook veel gebruik gemaakt van groenten en fruit. Denk bijvoorbeeld aan een pittige papaya salade of groente springrolls. Ook goed gevulde salades kom je in Thailand veel tegen!

Streetfood
Mocht je je een keer in Thailand bevinden, dan is het brede scala aan streetfood barretjes een fantastische manier om je smaakpapillen te prikkelen. De verschillende kruiden en texturen die op de markten te vinden zijn, blijven je voor altijd bij. Een snelle pad thai, groente spiesjes of gegrilde banaan van de barbecue, je kan het zo gek niet bedenken. Nog even niet op reis? In het boek Thai van Tove Nilsson staan een heleboel lekkere gerechten die je thuis zelf kunt bereiden! Het boek is vooral geschikt voor de flexitariër.

Heb jij de Thaise keuken wel eens geproefd? En wat is je favoriete gerecht? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

Thai
Tove Nilsson
Uitgever: Good Cook B.V.
ISSN: 9789461432353
Prijs: €20,95

Summary
Wereldkeuken: de Thaise keuken
Article Name
Wereldkeuken: de Thaise keuken
Description
In dit artikel bespreken we de Thaise keuken. Wat kenmerkt deze keuken, welke gerechten passen erbij? Hiervoor gebruiken we het boek Thai van Tove Nilsson!
Author
Enza Bom
Volg Enza

Enza Bom

Enza studeert taal & communicatie aan de UvA en heeft veel passie voor koken, duurzaamheid en een vegetarische lifestyle. Ze zet zich hier dan ook graag voor in. Daarnaast heeft ze ook veel interesse in sport, gezondheid en het bezoeken van de nieuwste hotspots. De ontwikkelingen op het gebied van vegetarisch eten gaan steeds sneller, zowel in de horeca als in de schappen van de supermarkt. Enza vindt het leuk om hierover te schrijven en haar mening op dit gebied te delen.
Enza Bom
Volg Enza

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt