...

Spaghetti van groenten met verse vijgen en cashewroom

door | 3 jul 2017 | Adv, courgette, Pasta, pastinaak, Raw Food, Recepten, Salade, Snel klaar, sperziebonen, Vegan, wortels

Print Friendly, PDF & Email

Dit recept is courgetti 2.0. Spagetthi, gemaakt van diverse rauwe groenten waaronder courgette, wortel, pastinaak, sperziebonen en zelfs seitan! Gecombineerd met een heerlijke fruitige dressing met kokosbloesemsuiker, verse vijgen, avocado en cashewroom is deze gezonde maaltijd een verrassend feestje van smaken en structuren. Heerlijk als zomerse lunch of lichte avondmaaltijd!

Hoeveel eiwitten heb je nodig?
Om elke dag vitaal te zijn vormen eiwitten een van de belangrijkste voedingsstoffen. Een volwassen persoon heeft dagelijks ongeveer 30 tot 65 gram eiwitten nodig, dit is gebaseerd op je lichaamsgewicht: gemiddeld met 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht zit je goed. Bij stress, ziekte, roken, vermoeidheid, depressie, slecht werkende darmen en grote inspanningen is je eiwitbehoefte echter groter. Zwangere vrouwen, opgroeiende kinderen, sporters, handenarbeiders, veganisten enzovoort hebben 1,2 gram tot 2,3 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig. Dat is een flink aantal! En dan is het ook nog eens belangrijk dat je hoogwaardige eiwitten eet die goed opneembaar zijn door het lichaam en de essentiële aminozuren voor het menselijk lichaam bevatten. Daarom is seitan een ideale toevoeging aan de dagelijks maaltijd: met 83% van de kcal is afkomstig uit eiwitten, die voor 95-98% opneembaar zijn en alle essentiële aminozuren bevatten zorg je goed voor jezelf en je lichaam!

Tagliatelle van Bertyn spelt seitan
Voor mijn ‘tagliatelle van seitan’ gebruikte ik de Tamari Protein Steak van Bertyn, de bekendste maker van authentieke seitan in Nederland. Dit is een eiwitrijke plantaardige seitansteak op basis van biologische spelt. De eiwitten zijn afkomstig van speltbloem én speltmeel. Het meel wordt toegevoegd omdat het vezelrijk is en zo bijdraagt aan een gezonde darmtransit. Spelt is een oergraan dat niet alleen rijk is aan eiwitten maar ook aan andere voedingsstoffen, zoals vitamine E en B, foliumzuur en ijzer. Een bijzonder stevige, smaakvolle en bovendien gezonde ‘spaghettisliert’ dus!

Wat heb je nodig?

Voor 4 personen

Voor de salade

300 gram Bertyn Tamari Protein Steak
2 courgettes
2 winterpenen
2 grote pastinaken of 4 kleintjes
20 sperziebonen, puntjes eraf
8 verse vijgen (of buiten het seizoen: aardbeien)
2 avocado’s, geschild en ontpit
TIP: gebruik een spirelli (spiraalsnijder), dit scheelt heel veel werk!

Voor de dressing
6 eetlepels extra vierge olijfolie
3 eetlepels frambozenazijn (of cranberry, of granaatappel)
3 theelepels kokosbloesemsuiker
1 theelepel mosterd

Voor de cashewroom
150 gram rauwe cashews
2 citroenen, het sap
4 eetlepels heet water
snufje Khoisan Fleur de Sel

Hoe maak je het?
1. Doe de rauwe cashews in een bakje en laat ze weken in kokend water. Zorg dat alles nootjes onder water staan.
2. Schil de courgettes, winterpenen en pastinaken, en gebruik een spirelli (of anders een kaasschaaf en een scherp mesje) om er slierten van te maken.
3. Open de seitan steak, laat hem uitlekken en dep hem droog met een keukenpapiertje. Snij met een scherp mesje hele dunne reepjes van de seitan steak.
4. Kook de sperziebonen enkele minuten in heet water tot ze beetgaar zijn. Snij ze in de lengte doormidden en weer doormidden, zodat je sperzie-slierten hebt.
5. Verdeel de slierten over vier borden, meng ze zodat het er vrolijk en gevarieerd uitziet.
6. Maak dan de dressing door alle ingrediënten door elkaar te mengen tot een egale saus. Verdeel de dressing over de borden.
7. Giet de cashews af en doe samen met het sap van de citroenen, heet water en een snufje Fleur de Sel in een blender of mixer. Mix tot een gladde, romige saus.
8. Snij de avocado-helften in reepjes en voorzie ieder bord van een halve avocado.
9. Snij de topjes van de vijgen en snij ze kruislings in zodat je een soort van bloemetje krijgt. Geef ieder bord twee verse vijgen.
10. Maak de borden af met een flinke eetlepel cashewroom.

Eetsmakelijk!

Heb jij dit recept gemaakt? Verras mij dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. Ik ben ontzettend benieuwd! 

Summary
recipe image
Recipe Name
Spaghetti van groenten met verse vijgen en cashewroom
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Isabel Boerdam

Isabel (1990) is vegetariër sinds haar negende. In 2013 tijdens haar master Tekst en Communicatie startte ze haar blog Dehippevegetarier.nl dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste vegetarische platform van Nederland en is uitgebreid met het gelijknamige boek. In 2018 lanceerde Isabel de succesvolle eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees in Nederland. Hierdoor werd ze benoemd tot Gamechanger onder de 30 jaar in de Food100 en CommunicatieTalent van het jaar 2018. Dit heeft er mede voor gezorgd dat Isabel de Nederlandse autoriteit is op het gebied van vegetarische voeding en van haar passie haar werk heeft kunnen maken.
Isabel Boerdam
Volg Isabel

1 Reactie

  1. Christine

    Ziet er goed uit! Is deze ook lekker zonder de steak? Of mis je dan echt iets

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt