Eigenlijk kook ik veel te weinig met tempeh. Dit heerlijke gerecht vond ik weer zo’n verrassing! Tempeh gemarineerd in de tandoori kruidenpasta van Fair Trade Original. Tandoori tempeh dus! Gecombineerd met zoetzure groenten, verse groene kruiden en platbrood heerlijk voor lunch of een licht diner.
Alles over Tandoori
Tandoori (ook wel tandoori masala genoemd) is een saus die al duizenden jaren in India wordt gebruikt. Iedereen geeft er zijn eigen draai aan. Van origine is het een mengeling van gember, knoflook, peper, komijn en Garam Masala (de bekende Indiase specerijenmix). De Tandoori van Fair Trade Original wordt gemaakt in Sri Lanka, waar ze ook enorm vertrouwd zijn met een goede authentieke Tandoori en de bijbehorende kruiden. De fairtrade boeren die deze kruiden verbouwen, verbeteren hun boerenbedrijf en hebben extra aandacht voor het milieu. De echte kenners maken er daarna een heerlijk kruidige Tandoori pasta van, op basis van tomatenpuree, kokosolie en een waslijst aan mooie kruiden: koriander, kardamon, kaneel, gember, basilicum, nootmuskaat, zwarte peper, komijn, kruidnagel en paprikapoeder. Officieel wordt Tandoori geserveerd met kip, maar ik maakte deze vegetarische variant met tempeh. Lekker en gemakkelijk!
Wat heb je nodig?
Voor 2 personen
250 gram tempeh
1 pakje Tandoori kruidenpasta van Fair Trade Original
3 eetlepels olijfolie (of gesmolten kokosolie)
4 wortels
1/2 komkommer
1 rode paprika
50 milliliter witte wijn azijn
2 flinke theelepels honing
2 eetlepels sesamzaad
1 bosje verse koriander
1 bosje verse peterselie
2 platbroden (of wraps)
Hoe maak je deze tandoori tempeh?
Doe de Tandoori kruidenpasta van Fair Trade Original in een bakje en leng aan met 3 eetlepels olie zodat het van een pasta veranderd in een wat dunnere marinade. Snij de tempeh in plakjes van circa 0,5 centimeter en wentel in de marinade. Zorg dat alles goed bedekt is en laat 1 uur marineren.
Snij ondertussen de wortels, komkommer en paprika ‘julienne’ oftewel in dunne reepjes (je kan hier ook de keukenmachine voor gebruiken). Meng de witte wijnazijn met de honing in een kom tot een egaal sausje en doe de groenten erin. Mix en laat eveneens 1 uur marineren.
Verwarm ondertussen de oven voor op 170 graden en beleg een bakblik met bakpapier. Haal de tempeh na een uur uit de marinade en leg op het bakblik. Bak in 30 minuten (halverwege even draaien) goudbruin en knapperig.
Om te serveren: leg de platbroden op twee borden, pluk de peterselie en de koriander en verdeel de groene kruiden over de broden. Verdeel vervolgens de zoetzure groenten hierover (even laten uitlekken) en beleg met de krokant gebakken tempeh. Maak het af door de sesamzaadjes even te roosteren in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn en strooi die erover heen.
Geniet ervan!
Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!
Isabel, wat een lekker recept ga het vanavond nog uitproberen! Heb je eventueel interesse om samen te werken met onze blogs (ruilen of een gastblog?) restaurantcatalogus.nl Groetjes Liset