Dumplings zijn misschien wel onze favoriete snack! Toen we het kookboek ‘Tofu‘ doorbladerden en dit recept zagen voor tofudumplings kregen we gelijk jeukende handen om de keuken in te duiken. Wees eens eerlijk, dit recept klinkt toch te heerlijk! Dumplings in combinatie met een bosui-gember-chili-olie. Het water loopt ons al in de mond. Vandaag mogen wij dit recept delen. Kijken jullie met ons mee?
Ingrediënten
voor 40 dumplings
40 kant-en-klare wontonvellen (ontdooid)
400 g Chinese kool
250 g stevige tofu
1 el lichte sojasaus
1 el Shaoxing rijstwijn
1 tl zout
1 tl sesamolie
versgemalen witte peper
voor de saus
3 bosuien, in dunne ringen
1 teentje knoflook, gepeld
25 gram gochugaru
200 ml olie
2 el zwarte azijn
1 el lichte sojasaus
1 tl kristalsuiker
½ tl zout
3 cm gember
Hoe maak ik de tofudumplings?
- Doe de bosuien in een hittebestendige kom. Rasp de knoflook en gember boven de kom en voeg de suiker, het zout en de gochugaru toe. Verhit de olie in een steelpannetje. Test of hij heet genoeg is met een stukje bosui. Als deze wild begint te sissen als je het erin gooit, is de olie warm genoeg. Giet de olie gelijkmatig over de ingrediënten in de kom en roer om. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en voeg dan de zwarte azijn en sojasaus toe.
- Snijd de Chinese kool in flinterdunne repen en doe met één theelepel zout in een grote kom. Masseer het zout een paar minuten goed in de kool tot hij helemaal slinkt en knijp het vocht eruit. Doe over in een zeef, knijp nog extra uit en laat even uitlekken. Verbrokkel de tofu in kleine stukjes. Voeg de sojasaus, Shaoxing rijstwijn, sesamolie, een snuf versgemalen witte peper en de kool toe en meng goed.
- Zet een klein bakje met water klaar. Leg een wontonvel op je hand en vul met ongeveer 1 theelepel vulling. Maak met je vinger de randjes van het vel nat, vouw alle punten naar elkaar en knijp samen. Leg op een met plasticfolie bedekte snijplank. Herhaal dit met de rest van de vulling en vellen.
- Breng een grote pan ruim gezouten water aan de kook. Kook de dumplings circa 3 minuten, doe dit eventueel in delen. De dumplings zijn namelijk nogal fragiel, dus ze kunnen niet te dicht tegen elkaar aan liggen. Kook ze ook niet te lang, dan vallen ze uit elkaar.
- Doe een schep bosui-gember-chili-olie in een diep bord en smeer een beetje uit. Schep de dumplings uit het water en leg in de saus. Alleen maar goed als er een beetje kookwater meekomt, dan wordt het geheel een beetje sauziger. Schep nog wat extra saus op de dumplings en serveer.
Heb jij dit recept uit het kookboek ‘Tofu‘ weleens gemaakt? Of heb je een ander favoriet recept? Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. Wij zijn benieuwd!
Tofu
bol.com | Libris
Emma de Thouars
€23,99 | Nijgh & Van Ditmar
ISBN 9 78903 8811840
0 reacties