...

Vega budget: pompoenrisotto

door | 11 nov 2014 | bleekselderij, Budget, Granen, pompoen, Recepten

Print Friendly, PDF & Email

Om te laten zien dat gezond, vegetarisch koken echt niet duur hoeft te zijn geeft voedingsdeskundige Chantal in deze rubriek iedere week een recept van 2,50 euro per persoon dat voldoet aan de vereisten van een gezond en gevarieerd vegetarisch voedingspatroon. Deze week een pompoenrisotto voor 4 personen met een totaalprijs van 5 euro EN alles over biologische voeding met goede tips om biologische producten te kopen voor minder.

Wat is biologisch?
Veel mensen vragen zich af: wat is nou precies het goede van ‘biologisch’? Het goede van biologische producten versus niet biologische producten is dat ze minder landbouwgif bevatten. Biologisch zuivel (en vlees) bevat minder diergeneesmiddelen, omdat dieren gehouden in een biologische veehouderij een natuurlijk betere afweer hebben dan dieren gehouden in een niet-biologische veehouderij. Dit komt mede door het ‘groeitempo’: het groeitempo van dieren gehouden in een biologische boerderij is normaal/gangbaar in vergelijking tot dieren in gehouden in niet-biologische landbouw. Vanwege het normale groeitempo zijn dieren gehouden in biologische veehouderij beter opgewassen tegen infecties zoals bijvoorbeeld salmonella en zijn er dus geen chemische middelen nodig om deze salmonella te bestrijden.

Biologisch is logisch?
Is het verschil van biologische producten daadwerkelijk merkbaar? Dat is een interessante vraag. Persoonlijk vind ik het verschil aanmerkelijk. Maar wat vind jij? Onderstaande studies geven een interessant inzicht in de voordelen van biologisch:

Aapjes
De aapjes in de dierentuin van Kopenhagen zijn het hier in ieder geval roerend mee eens: als zij een biologische banaan krijgen, dan eten ze deze met schil en al op, terwijl bij een bespoten banaan de schil er zorgvuldig afgepeld wordt. En geef ze eens ongelijk. Een gemiddelde niet-biologische bananenboom krijgt soms tot wel vijftig keer een anti-schimmeldouche…

Ouderen
Een ander interessant voorbeeld: sinds verzorgingshuis Naarderheem overgestapt is op het voedselbereiding met enkel biologische producten, wordt er beter gegeten onder de bewoners (ook door bewoners die door hun dementie niet weten dat er biologisch gekookt wordt), zijn bewoners minder vaak ziek en wordt voor tienduizenden euro’s minder aan voedingssupplementen uitgegeven.

Kinderen
In een studie tot slot gehouden onder baby’s en jonge kinderen bleek dat kinderen die overwegend biologische zuivelproducten gebruikten, op 2-jarige leeftijd 30% minder kans op eczeem te hebben versus de kinderen die geen biologische zuivelproducten aangeboden kregen.

Voordelen van biologisch
Naast de aangetoonde effecten van biologische producten brengen ze ook andere voordelen met zich mee. Zo blijkt dat de vermeende kostbaarheid van biologische producten ervoor zorgt dat biologische voeding meer op maat wordt ingekocht en er minder verspild wordt. Ook schijnt dat consumenten die biologische voeding gebruiken eerder verzadigd zijn: ze zitten immers nog bomvol met alle vitamines en mineralen. Hierdoor heb je minder voedsel nodig. Tot slot vind ik de smaakbeleving en het plezier van het eten van biologische producten groter dan bij reguliere producten. Proef en vergelijk eens een supermarkt-tomaat met een biologische tomaat! Wat vind jij?

Betaalbaar biologisch?
Biologisch eten hoeft niet veel duurder te zijn dan het aanbod in de reguliere supermarkt. Vaak hebben biologische supermarkten een hoek met biologische producten zoals groenten, die afgeprijsd zijn omdat ze er minder mooi uitzien. Ook zijn er geregeld andere biologische producten in de reclame. Daarnaast kan je ervoor kiezen om je boodschappen te doen bij de biologische boer of op de boerenmarkt, hier zijn de producten vaak goedkoper dan in de biowinkel. Een ander betaalbaar alternatief is een abonnement op een groente en fruit krat of tas. Dit zijn allemaal lokale, seizoensproducten die voor een goede prijs bij jou worden thuis bezorgd.

Recept: pompoenrisotto
Dit is een heerlijke, herfstige pompoenrisotto voor 4 personen met een totaalprijs van 5 euro. November is een hele goede pompoenenmaand en dus ook het perfecte moment om je pompoen biologisch te kopen. Maak er een dagje uit van en haal hem van de boer op het land! Of van de boerenmarkt… met als afsluiting deze prachtige risotto. Eet smakelijk!

Ingrediënten
Voor de pompoen:
1 middelgrote pompoen
2 theelepels korianderzaad
0,5 theelepel venkelzaad
2 theelepels gedroogde oregano
2 kleine gedroogde pepertjes
1 theelepel gemalen zwarte peper
1 teentje knoflook
1 eetlepel olijfolie
2 volle eetlepels verse blaadjes tijm
zout, naar smaak

Voor de risotto:
300 gram risottorijst
700 ml groentebouillon
75 cc droge witte wijn
2 stengels bleekselderij
1 sjalot in stukjes gesneden
2 teentjes knoflook
75 gram geraspte Parmezaanse kaas
2 volle eetlepels mascarpone
extra tijm voor de garnering

 



Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de pompoen, snij hem doormidden en verwijder de zaden en draden uit de pompoen. Snijd de pompoen in blokjes van circa 1,5 cm groot. Leg ze in een braadslee of op een bakplaat. Doe alle gedroogde kruiden en specerijen in een vijzel en stamp met peper en zout tot fijn poeder. Wrijf de knoflook en verse kruiden door elkaar en doe het in de braadslee bij de pompoen. Houd een beetje tijm achter voor de eindgarnering. Voeg de olijfolie toe en hussel door elkaar zodat alle pompoenstukjes met een dun laagje bedekt zijn. Rooster de pompoen ongeveer 30 minuten in de oven. Hussel halverwege de oventijd de pompoenstukjes door de braadslee zodat ze van alle kanten geroosterd worden.

Nadat je de pompoen in de oven hebt gezet, begin je met de risotto. Verhit in een koekenpan de olijfolie en voeg de gesneden sjalot toe. Als deze goudbruin is, voeg de knoflook en de bleekselderij toe. Bak circa 2 minuten. Voeg daarna de rijst toe en bak deze totdat de korrels glazig zijn. Giet de witte wijn erbij. Wanneer de wijn is opgenomen, voeg je stapsgewijs de bouillon toe, voeg pas nieuwe bouillon toe wanneer de eerder toegevoegde bouillon door de rijst is geabsorbeerd. Blijf bouillon toevoegen totdat de rijstkorrels zacht zijn. Voeg naar smaak peper en zout toe. Haal de pan van het vuur en roer de mascarpone en ¾ van de Parmezaanse kaas door de rijst. Voeg daarna de pompoen toe: gedeeltelijk door de risotto en gedeeltelijk bovenop. Maak het geheel af met de rest van de Parmezaanse kaas en een restje van de tijm. Je bent klaar om te serveren!

Door gastblogger Chantal Pleune

Hoe denk jij over gezond budget-koken? Wat is jouw ultieme tip? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of in een reactie. We horen het heel graag!

Summary
recipe image
Recipe Name
Vega budget: pompoenrisotto
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
21star1stargraygraygray Based on 17 Review(s)
Chantal Pleune
Volg Chantal

Chantal Pleune

Eigenaar en diëtist at Diëtistenpraktijk Chantal Pleune
Chantal heeft ruim twaalf jaar als diëtist in een ziekenhuis in Amsterdam gewerkt, en is sinds kort haar eigen praktijk gestart. Hier adviseert ze mensen in alle leeftijdscategorieen graag over goede en gezonde voeding in verschillende situaties zoals bij (chronische) ziekte of voedselallergie. Naast haar werk is Chantal dol op koken, experimenteren met verschillende (vergeten) groenten en het verbouwen van deze groenten in haar eigen achtertuintje in de stad.
Chantal Pleune
Volg Chantal

Latest posts by Chantal Pleune (see all)

6 Reacties

  1. Francien

    Kun je de pompoen ook anders bereiden? Ik probeer oven tijd te verminderen om zo groener te leven.

    Antwoord
  2. Rox

    Kan ik dit recept ook invriezen? 🙂

    Antwoord
    • Lieske van der Waals

      Hoi Rox, je kunt deze risotto invriezen!

      Antwoord
  3. Dirk Steenkamer

    Gebruik NIET een theelepel zout. Het verpestte het hele gerecht. Een volgende keer doe ik zeker niet meer dan een kwart theelepel.

    Antwoord
  4. An

    Echt heerlijk deze risotto, ik heb hem vegan gemaakt met een beetje edelgist voor de kaasmaak, en hem nog wat aangevuld met spinazie en champignons want die moesten op ;-).

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt