Vega budget: Salade met wortelen, gember en sesam
Chantal Pleune

Vega budget: Salade met wortelen, gember en sesam

dinsdag 02 december 2014
Om te laten zien dat gezond, vegetarisch koken echt niet duur hoeft te zijn geeft voedingsdeskundige Chantal in deze rubriek iedere week een recept van 2,50 euro per persoon dat voldoet aan de vereisten van een gezond en gevarieerd vegetarisch voedingspatroon. Deze week een salade met wortelen, gember en rode ui voor 2 euro per persoon EN budget boodschappen tips.

Waar doe jij je boodschappen?
De ene supermarkt is de andere niet, dat zie je ook vaak aan de prijs die je moet betalen voor een volle boodschappentas. Maar waar ligt dat eigenlijk aan? En hoe komt het dat het op de markt vaak goedkoper is dan in de supermarkt? En hoe zit dat met de biologische producten uit de reguliere supermarkt en de biosupermarkt?

Supermarkt of markt?
Ten eerste: je kan er vanuit gaan dat de producten die je in de supermarkt of op de markt koopt kwalitatief even goed zijn. Het verschil in kosten zit erin dat een marktkoopman vaak rechtstreeks bij de veiling of leverancier koopt, weinig personeel heeft en verkoopt vanuit zijn marktkraam. De supermarkt koopt vaak in via een tussenhandel. Vanwaar de ingekochte goederen moeten worden vervoerd naar de opslag van de supermarkt en vandaar uit naar de verschillende locaties van de supermarkt. Bovendien verkoopt de supermarkt zijn producten in een winkelpand en heeft al dan niet een luxe inrichting en/of uitstraling en niet te vergeten personeel. Daarnaast betaal je voor de grootte van het assortiment van de winkel. Maar wat ook belangrijk is: een marktkoopman koopt kleiner in en schat in dat de doorlooptijd van zijn producten korter is dan bij de supermarkt. Daar liggen producten vaak langer en moeten er dus langer mooi uitzien. Ook hier betaal je als consument voor.

Supermarkt of biowinkel?
En hoe zit dat met de biologische producten uit een reguliere supermarkt versus de biologische producten uit de biowinkel? Vaak is zo dat de reguliere supermarkten groot inkopen en zich met name richten op de goedlopende biologische producten. Deze liggen dan goedkoper in het schap dan bij de biowinkel. En vaak is de biologische zuivel in de reguliere supermarkt goedkoper dan de zuivelproducten bij de biowinkels. Dit komt omdat biowinkels bijna altijd zuivelproducten verkopen uit de regio. Dit is een bewuste keuze; hiermee stimuleren/steunen ze de locale boeren en het is een besparing voor het milieu vanwege de kortere logistiek. Waar komt de biologische zuivel uit de reguliere supermarkt vandaan? Uit Denemarken! Daar is de productie hoog en de importprijs is laag. Zelfs nog lager dan de Denen voor hun eigen zuivel betalen… De geïmporteerde Deense melk wordt verwerkt in Nederland en bijvoorbeeld ook gebruikt voor de kaasmakerij. Zo kan het best zijn dat jouw Goudse Kaas een Deens tintje heeft. 

Recept: Salade van biologische wortelen met gember en rode ui
Dit recept is voor 2 personen, met een totaalprijs van 4 euro.

Ingrediënten (voor twee personen)
500 gram biologische wortelen (oranje, geel, paars)
30 gram verse gember
1 rode ui
2 teentjes knoflook
1 klontje roomboter
100 gram fetakaas
2 eetlepels olijfolie of walnootolie
5 gram verse peterselie
¼ theelepel gemberpoeder
¼ theelepel knoflookpoeder
handje sesamzaadjes
peper en zout
Bereiding
Was de wortelen, snij het kontje eraf en snijd in reepjes of rasp met de meest grove rasp die je hebt. Roerbak de wortelen met een klontje roomboter 6 minuten op een hoog vuur. Schil ondertussen de ui, gember en de knoflook. Snij de ui in halve ringen en doe de knoflook door de knoflookrasp, snij de gember fijn. Voeg de ui, knoflook en gember na de 6 minuten toe aan de wortelen en roerbak nog 5 minuten op laag vuur. Snij ondertussen de feta in blokjes en de peterselie fijn. Maak dan de dressing: meng in een schaaltje de peterselie met 2 eetlepels olijfolie of walnootolie, het gemberpoeder, het knoflookpoeder en wat zout en peper. Rooster de sesamzaadjes tot slot kort in een koekenpan, tot ze goud kleuren. Verdeel de wortelen over twee borden, besprenkel met dressing, strooi de sesamzaadjes erover en als laatste de fetablokjes. Serveer met rijst, aardappeltjes of een ander graan. Eet smakelijk!

Door gastblogger Chantal Pleune

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.