...

VEGA Kerstmenu: pastinaaksoep met gember

door | 10 dec 2019 | Feestdagen, pastinaak, Recepten, Vegetarisch

Print Friendly, PDF & Email

Het is weer zover, de mooiste tijd van het jaar is aangebroken en dat betekent dat het tijd is om na te denken over het kerstmenu! Met de feestdagen in het vooruitzicht hopen we jullie te inspireren met een compleet vegetarisch 5-gangen kerstmenu (afgestemd op vier personen). Vandaag het voorgerecht: pastinaaksoep met gember! Pastinaak was lange tijd een vergeten groente, maar heeft nu een comeback gemaakt. De pastinaak in combinatie met gember maakt de perfecte soep om met kerst op tafel te zetten.

Ingrediënten
4 personen
500 g pastinaak, in blokjes
1 grote ui, gesneden
4-5 cm gember (geraspt)
2 teentjes knoflook (geperst)
800 ml groentebouillon
200 ml volle melk
15 g boter
1 el olijfolie
¼ tl kardemompoeder
¼ tl komijnpoeder
¼ tl cayennepeper
zout en peper

voor de garnering
2-3 el noten of zaden (bv. amandelen of pompoenpitjes)

Bereidingswijze

  1. Verhit olijfolie en roomboter in een pan en fruit de ui op laag vuur ongeveer 10 minuten, tot deze zacht en glazig is. Voeg de knoflook, gember, kardemom, komijn en cayennepeper toe aan de pan en roer het geheel 1-2 minuten door.
  2. Voeg de blokjes pastinaak toe aan de pan en roer het geheel goed door zodat de pastinaak bedekt is met specerijen. Schenk de bouillon in de pan en laat de soep ongeveer 15 minuten sudderen totdat de pastinaak zacht is geworden.
  3. Laat de soep afkoelen en pureer het geheel met behulp van een staafmixer, blender of keukenmachine tot een gladde soep. Doe de soep terug in de pan, voeg de melk toe, proef en breng op smaak met zout en peper. Warm de soep weer zachtjes op als je gasten zijn gearriveerd. Tip! Als de soep te dik is geworden, kun je deze verdunnen met water of bouillon.
  4. Rooster ondertussen in een droge koekenpan de noten en/of zaden goudbruin.
  5. Dien de soep op in kommen en garneer met de geroosterde noten en/of zaden. Maak het gerecht af met een draai aan de pepermolen.

Eetsmakelijk!

Ga jij dit gerecht maken deze Kerst? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook of Instagram! We zijn ontzettend benieuwd en hopen mooie kerstfoto’s te ontvangen.

 

Summary
recipe image
Recipe Name
VEGA kerstmenu: pastinaaksoep met gember
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 2 Review(s)
Julie Stuifbergen

Julie Stuifbergen

Julie is studente Voeding en Diëtetiek en heeft al vanaf jongs af aan een grote interesse in voeding. Julie houdt erg van koken en probeert daarom ook graag nieuwe dingen uit in de keuken. Het aller gezelligste vind ze gezamenlijk koken om vervolgens alles samen op te kunnen eten!
Julie Stuifbergen

3 Reacties

  1. Annie

    Zou deze soep ook lekker zijn met kokosmelk ipv gewone melk?

    Antwoord
    • Lieske van der Waals

      Hoi Annie, je kan de gewone melk ook vervangen met kokosmelk, maar dit geeft wel een andere smaak. Als je melk wilt vervangen door een plantaardig alternatief zou ik persoonlijk kiezen voor havermelk of anders rijstmelk, amandelmelk of sojamelk omdat deze minder overheersend zijn in smaak ook kun je kiezen voor extra bouillon. Veel kookplezier!

      Antwoord
  2. Janssens margareta

    Deze soep ga ik maken voor kerst.
    Lijkt me een lekker soepje en als vegetarier
    ben ik altijd ip ziek naar nieuwe gerechtjes.
    Alvast merci voor dit recept.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt