VEGA Kerstmenu: tomatentartaar met een gepocheerd eitje op een toastje
Julie Stuifbergen

VEGA Kerstmenu: tomatentartaar met een gepocheerd eitje op een toastje

woensdag 11 december 2019

Het is weer zover, de mooiste tijd van het jaar is aangebroken en dat betekent dat het tijd is om na te denken over het kerstmenu! Met de feestdagen in het vooruitzicht hopen we jullie te inspireren met een compleet vegetarisch 5-gangen kerstmenu (afgestemd op vier personen). Vandaag het tussengerecht: tomatentartaar met een gepocheerd eitje op een toastje!


Ingrediënten
4 personen
4 sneetjes zuurdesembrood
5 tomaten
4 eieren
2 el olijfolie + 2 el extra voor de toast
2 el azijn
1 tl tabasco, of naar smaak
zout en peper

Voor erbij
1 sjalot
2 el kappertjes

Bereidingswijze

  1. Breng een pan met ruim water aan de kook. Zet ook een schaal met koud water klaar. Snijd de tomaten aan de onderkant kruislings in. Dompel alle tomaten ongeveer 10 seconden in het kokende water en zeef de tomaten er daarna uit met een schuimspaan. Leg deze tomaten daarna ongeveer 10 seconden in het koude water. Je kunt de tomaten nu gemakkelijk ontvellen.

  2. Snijd de ontvelde tomaten in kwarten en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in zo klein mogelijke blokjes. Snijd de berg tomatenblokjes met een scherp keukenmes nog iets fijner. Doe de tomatenblokjes in een kom en meng er de helft van de olijfolie door. Proef, en breng op smaak met zout, peper en tabasco.

  3. Breng in een pan ruim water met azijn aan de kook en zet het vuur laag. Maak een draaikolk in de pan met behulp van een pollepel en breek één ei in het midden van de draaikolk in de pan. Laat het ei ongeveer 2 minuten garen en haal het gepocheerde ei met behulp van een schuimspaan uit de pan. Herhaal deze stap met de andere eieren.

  4. Besprenkel de sneetjes zuurdesem met een scheutje olijfolie. Verhit een grillpan op het vuur en gril de sneetjes brood enkele minuten aan beide kanten. Leg de sneetjes toast op borden.

  5. Leg de gepocheerde eieren nog 30 seconden terug in het hete water om op te warmen.

  6. Doe het mengsel voor de tomatentartaar in een zeef en laat dit uitlekken. Verdeel de tomatentartaar over de toast en verdeel hier de gepocheerde eieren over. Bestrooi met peper en besprenkel eventueel met extra olijfolie.

  7. Tip voor erbij: snipper de rode ui zo fijn mogelijk. Schep op elk bord een vierde van de rode ui en een vierde van de kappertjes voor erbij.


Ga jij dit gerecht maken deze Kerst? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook of Instagram! We zijn ontzettend benieuwd en hopen mooie kerstfoto's te ontvangen.

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.