Is een barbecue alleen voor vlees? Nee hoor! Wij laten zien dat barbecuen niet alleen vegetarisch, maar ook vegan perfect mogelijk is! Met deze drie recepten heb jij de ultieme vegan BBQ en maak je de vleeseters jaloers. Ga jij voor de gepofte aubergine met kruiden’boter’, gegrilde avocado, jacket sweet potato met tomatensalsa of gewoon voor allemaal? 😉
Vegan BBQ tip voor beginners
Net als wanneer je groenten roostert in de oven, heb je iets van olie nodig om te zorgen dat de groenten niet uitdrogen en lekker knapperig worden. Op de BBQ geldt deze regel ook. Hiervoor gebruiken we graag plantaardige margarine! Dit werkt perfect en voegt bovendien extra smaak toe. Wij gebruikten in dit geval de 100% plantaardige Becel met extra vierge olijfolie en basilicumolie, een heerlijke mediterrane smaakmaker die doet denken aan een romige, kruidige pesto. Deze spread wordt gemaakt met zonnebloemolie, lijnzaadolie, raapzaadolie en pompoenzaadolie, en is daardoor niet alleen vegan maar ook rijk aan Omega 3 en Omega 6. Mmm! Aan de slag dus 🙂 Hierbij drie fantastische 100% plantaardige barbecue recepten…
Gepofte aubergine met kruiden’boter’
Voor 2 personen
2 aubergines
aluminiumfolie
Voor de kruiden’boter’
5 flinke eetlepels Becel met extra vierge olijfolie en basilicumolie
1 teen knoflook, geperst
2 eetlepels citroensap
2 eetlepels bieslook, fijngehakt
zout en peper naar smaak
Bereidingswijze
- Wikkel de aubergines in aluminiumfolie en leg deze voor een 30-45 minuten tussen de kolen. In de oven pof je ze in 50 minuten op 200 graden. Als de aubergine zacht voelt, is deze klaar.
- Maak ondertussen de kruiden’boter’. Laat de margarine op kamertemperatuur komen en meng de overige ingrediënten er doorheen.
- Plaats in de koelkast tot de aubergines klaar zijn.
- Snijd de aubergines open in de lengte. Lepel er wat kruiden’boter’ over heen.
Gegrilde avocado
Voor 2 personen
1 avocado
1 eetlepel Becel met extra vierge olijfolie en basilicumolie
1 eetlepel verse koriander of peterselie
sap van ½ limoen
zout en peper naar smaak
Bereidingswijze
- Halveer de avocado en verwijder de pit.
- Smeer de binnenkant van de helften in met wat margarine.
- Gril de avocado voor 5-10 minuten op de barbecue tot er strepen ontstaan.
- Besprenkel met limoensap en strooi de verse kruiden en peper en zout eroverheen.
Jacket sweet potato met tomatensalsa
Voor 2 personen
2 middelgrote zoete aardappelen
2 eetlepels Becel met extra vierge olijfolie en basilicumolie
aluminiumfolie
Voor de salsa
3 tomaten
1 grote rode ui
1 teen knoflook, geperst
1 bosje koriander of peterselie
sap van 1 limoen
1 theelepel komijn
optioneel: 1 jalapeno peper
Bereidingswijze
- Was de aardappelen goed, prik er gaatjes in en besmeer ze met de margarine. Wikkel ze in aluminiumfolie.
- Leg de aardappelen tussen de kolen en pof ze in 30-50 minuten. Je kunt controleren of ze gaar zijn door er met een vork in te prikken. Deze zou er makkelijk uit moeten komen. Als je ze in de oven poft, hebben ze ongeveer een uur nodig op 200 graden.
- Maak ondertussen de salsa door de tomaten, rode ui, koriander of peterselie en de jalapeno peper fijn te snijden. Meng de komijn door het limoensap en schep dit samen met de geperste knoflook door de rest van de ingrediënten.
- Als de aardappelen gaar zijn, maak je er voorzichtig een snede in. Maak wat ruimte door er met een vork lichtjes in te prakken, smeer er eventueel nog wat extra margarine in en vul ze met de tomatensalsa.
EXTRA TIP! Wist je dat je deze plantaardige pesto-achtige-spread ook superlekker op je broodje kunt smeren bij de BBQ? Of als je je echt een keukenprins(es) voelt, kan je hem zelfs zelf maken. Wij gingen je voor met deze 5 homemade vegan spreads. Zo wordt het echt de ultieme vegan BBQ. Enjoy!
Heb jij deze vegan barbecue recepten gemaakt? Of nog meer tips voor een vegan BBQ? Verras ons dan met jouw creatie op de website, Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd!
0 reacties