Print Friendly, PDF & Email

Ik ben stiekem dol op kruidenboter! Wie niet?! Ik weet nog dat we dat vroeger altijd kregen in de pizzeria bij ons in het dorp. Ik vind het nog steeds heerlijk, maar zou liever kiezen voor een plantaardige variant met minder verzadigde vetten. Dus ik ging aan de slag! Tadaa: 5 x goed smeerbare, kruidenboter-like brood spreads, maar dan vegan en verantwoord!

De basis: plantaardige olie
Vorige maand schreef ik een artikel over hoeveel troep er nu echt in margarine zit. Het zal je misschien verrassen, maar dat bleek ongelofelijk mee te vallen! Margarine heeft een basis van plantaardige oliën (zonnebloem-, koolzaad- en lijnzaadolie), aangevuld met water, een piepklein beetje tropische olie (palm- of kokosolie), een bindende factor (uit zonnebloempitten), citroensap en wortelsap. Kortom: 100% plantaardig én dankzij die plantaardige oliën rijk aan omega 3, bevat omega 6, én veel lager in verzadigde vetten dan echte kruidenboter. Dit was mijn inspiratie: zou ik dit ook zelf kunnen maken?

De techniek: hoe bind je plantaardige olie?
Omdat margarine in een fabriek wordt gemaakt, lijkt het een heel technisch (misschien zelfs chemisch) proces. Maar is dat ook echt zo? Ik bracht een bezoekje aan de Becel-fabriek om te zien hoe het nu precies gemaakt wordt, en of ik dat thuis ook zou kunnen. Wat bleek? De techniek om van plantaardige olie een smeerbare spread te maken is helemaal niet zo chemisch of ingewikkeld. Je kunt het zelfs in je eigen keuken nabootsen, want de stappen zijn eigenlijk hetzelfde als in de fabriek, alleen gebeurt het daar op grote schaal. Het werkt als volgt:

DIY: plantaardige brood spreads
Met plantaardige margarine als inspiratie, ontwikkelde ik voor jullie dus deze 5 DIY plantaardige brood spreads! Met nog véél spannendere combinaties dan ‘gewone’ kruidenboter. Aan de slag dus!

Maak je basis in 10 minuten

Ingrediënten voor 1 klein bakje

  • 3 eetlepels plantaardige olie (bijv. zonnebloem-, koolzaad- of lijnzaadolie)
  • 2 eetlepels kokosolie, gesmolten (om de vloeibare olie smeerbaar te maken)
  • ¼ theelepel mosterdpoeder (dit helpt binden)
  • ½ theelepel citroensap (fris en gaat verkleuring tegen)
  • 1 theelepel wortelsap (optioneel, voor de kleur)
  • toevoegingen voor je smaak naar keuze (zie hieronder)
  • snufje zeezout naar smaak

TIP: Deze broodspread kan je gemakkelijk enkele dagen bewaren in de koelkast! Dus wil je gelijk een grotere hoeveelheid maken (of voor een groot gezelschap), doe dan dit recept x 4.

Bereidingswijze

  • Stap 1: vul een kom met koud water met ijsblokjes en leg daarin een kleiner kommetje (au bain marie)
  • Stap 2: doe alle ingrediënten in het kommetje en meng
  • Stap 3: voeg de ingrediënten voor je smaak naar keuze toe, varieer naar hartenlust als je eigen ideeën hebt!
  • Stap 4: roer je mengsel voortdurend totdat het geheel begint te stollen (doordat de kokosolie weer hard wordt) en je een fijne spread-structuur krijgt. Duurt het lang? Zet het dan even in de koelkast.
  • Stap 5: proef, pas de smaak naar wens aan en smeren maar!

TIP: Als je minder tijd hebt kan je bijvoorbeeld ook kant- en klare Becel uit een kuipje mengen met verse kruiden, of een van onze smaken hieronder.

Kies je smaak

  • Bieslook & citroenrasp
    1 eetlepel verse bieslook (fijngesneden) + 1 theelepel citroenrasp
  • Geroosterde paprika & olijven
    1 eetlepel geroosterde paprika (fijngesneden) + 3 kalamata olijven (fijngesneden)
  • Rode peper, knoflook & chilivlokken
    1 theelepel rode peper (fijngesneden) + 1 teentje knoflook (geperst) + chilivlokken naar smaak
  • Koriander & Ras el Hanout
    1 eetlepel verse koriander (fijngesneden) + ½ theelepel Ras el Hanout
  • Zongedroogde tomaat en basilicum
    1 eetlepel zongedroogde tomaat (fijngesneden) + 1 eetlepel basilicum (fijngesneden)

Een heerlijke, plantaardige & verantwoorde broodspread. Ideaal voor de borrel, als voorgerecht of bij de lunch. Geniet ervan!

Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!

Met dank aan Miriam Groot voor de foto’s


Summary
recipe image
Recipe Name
HOMEMADE: 5 x plantaardige gezonde brood spreads zoals kruidenboter
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!