...

Hoeveel troep zit er nu echt in margarine?

door | 29 aug 2017 | Adv, Basis, Brood, Dilemma's, Gezondheid, Producten, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Margarine. Afgaande op de geluiden in mijn omgeving staat dit gelijk aan E-nummers, transvetten en alles wat niet natuurlijk is. Maar is dit echt zo? Ik wilde de waarheid boven tafel halen. Ik zocht voor jullie uit wat er nu echt in margarine zit en hoe het gemaakt wordt. Is het werkelijk pure troep of is dat onze perceptie?

Ingrediëntenlijst margarine
Oké, we starten met de ingrediëntenlijst van een bekend margarine-merk: Becel, en dan de ‘Original’ variant. Gecopy-paste van de Becel website ziet die er als volgt uit:


Nu gaan we deze vertalen in normale mensentaal. Wat zit er dan eigenlijk in?

Water: oké, dit snappen we. Margarine bestaat voor iets meer dan de helft uit water.

Plantaardige oliën: 45% waarvan 25% zonnebloemolie, 11% lijnzaadolie en 2% koolzaadolie. Zonnebloem-, lijnzaad- en koolzaadolie zijn plantaardige oliën afkomstig van de pitten en zaden van de zonnebloem, vlasplant en koolzaadbloem. Ze bevatten veel onverzadigde vetten en de goede vetzuren Omega 3 en Omega 6. Hier is niks mis mee, dit zijn hele goede oliën die ik zelf ook graag gebruik in de keuken. Eerder schreef ik hier dit artikel over.

Palmolie: bij de plantaardige oliën wordt ook palmolie genoemd. Hier staat geen % bij, maar ik heb uitgerekend dat dit 6% moet zijn. Palmolie is net als kokosolie een natuurlijke, tropische olie. Het is echter wel een harde olie die veel verzadigd vet bevat. Waarom wordt dit dan toegevoegd? Ik vroeg het aan Becel en dit is de reden: “Zonnebloemolie, koolzaadolie en lijnzaadolie zijn door hun gezonde, onverzadigde vetstructuur vloeibaar bij kamertemperatuur. Om van Becel een smeerbaar product te maken is er een beperkte hoeveelheid ‘hard vet’ nodig. Dat harde vet geeft Becel een vaste, smeuïge structuur, waardoor het smeerbaar wordt voor op je boterham. Als hard vet wordt er in Becel palmolie gebruikt.” In feite is de palmolie dus een natuurlijk bindmiddel in de margarine.

Emulgatoren: mono- en diglyceriden van vetzuren en zonnebloemlecithine. Toegegeven: klinkt ingewikkeld, maar wat is het nu eigenlijk?

Het Voedingscentrum zegt hierover het volgende: “Mono- en diglyceriden van vetzuren is ook wel bekend als E471 (dit E-nummer is, net als alle E-nummers, goedgekeurd door de Europese Unie). Dit is een emulgator en stabilisator die kunstmatig wordt gemaakt door stoffen, waaronder vetzuren, te bewerken. De glyceriden worden gebruikt om water en vet te mengen en om producten in een bepaalde toestand te houden. De vetzuren waarmee het wordt gemaakt zijn vrijwel altijd afkomstig van plantaardige oliën, maar soms wordt dierlijk vet zoals varkensvet gebruikt.” In het geval van Becel is deze emulgator afkomstig van zonnebloemolie en 100% plantaardig.

Wat is ‘lecithine’ dan? Volgens Goed Geweten is dit een natuurlijke emulgator die meestal uit sojabonen wordt gewonnen. Het kan echter uit ieder levend organisme (plant of dier) gehaald worden, aangezien het een onderdeel uitmaakt van de celwand van iedere cel. In het geval van Becel is er sprake van zonnebloemlecithine, gewonnen uit zonnebloempitten.

Oké, daar had ik twee alinea’s tekst voor nodig, maar de conclusie is vrij simpel: omdat water en olie van nature niet te mengen is (probeer maar eens), heb je daar een bindende toevoeging bij nodig. In het geval van Becel gaat dit om circa 1% plantaardige vetzuren en lecithine gewonnen uit zonnebloempitten. Technisch, maar niet onnatuurlijk.

Voedingszuur: citroenzuur. In feite niets anders dan een kneepje citroensap om de margarine een beetje frisheid mee te geven en langer goed te houden. Net als geschilde appels eigenlijk, daar doe ik ook altijd wat citroensap op tegen het bruin worden.

Natuurlijke aroma’s: helaas dit is het enige ingrediënt waar Becel niet helemaal openhartig over wilde zijn. Ze noemen dit het geheim van de chef. Je zou denken: margarine is margarine, maar als je eens verschillende soorten naast elkaar probeert kom je erachter dat er echt grote verschillen zijn. Dat verschil in smaak en beleving wordt bepaald door de samenstelling van plantaardige oliën én de natuurlijke aroma. Aldus Becel: “Een 100% natuurlijke en plantaardige toevoeging, die Becel tot Becel maakt en qua smaak onderscheidt van andere merken.” Hier moeten we het mee doen…

Kleurstof: nu gaan natuurlijk alle alarmbellen rinkelen, maar in het geval van Becel is deze kleurstof ‘caroteen’. Afkomstig van carrot = wortel = wortelsap. Zelfs Wiki weet dat. Soms is het leven zo simpel en het etiket zo ingewikkeld…

Vitamine A en D: aan Becel wordt vitamine A toegevoegd, dit is afkomstig uit caroteen, het wortelsap. Daarnaast wordt er vitamine D toegevoegd, afkomstig uit gist zoals in brood gebruikt wordt. Tot slot bevat Becel vitamine E, afkomstig uit de plantaardige oliën.

Hoe maak je margarine?
Oké, die ingrediëntenlijst is dus te overzien. Water, plantaardige olie waarvan eentje om te binden, emulgator afkomstig uit zonnebloempitten, citroen voor de houdbaarheid, wortel voor de kleur, een geheim ingrediënt en vitamines. Maar hoe worden deze ingrediënten dan verwerkt tot een smeerbare margarine? Ik ging naar de Becel fabriek en zocht het uit.

De volgende stappen worden genomen bij het maken van margarine in de Becel fabriek:

  • Stap 1: Zonnebloempitten, lijnzaad en koolzaad worden geperst tot plantaardige olie. Deze olie wordt gezuiverd en opgeslagen in verwarmde tanks bij de fabriek. Ook de gesmolten palmolie wordt in een verwarmde tank opgeslagen om de olie vloeibaar te houden.
  • Stap 2: Alle ingrediënten (water, plantaardige oliën, emulgator, citroensap, wortelsap, natuurlijke aroma, vitamines) worden gecombineerd in een groot vat en gemengd.
  • Stap 3: Vervolgens gaat het mengsel door naar een aantal gekoelde tanks die lijken op een ijs-maak-machine. Door de koude temperatuur en de palmolie stolt het geheel, maar doordat de massa in beweging wordt gehouden blijft het soepel. Dit proces herhaalt zich een aantal maal: koelen, los maken, koelen, los maken, koelen.
  • Stap 4: In een laatste tank wordt het mengsel nog extra hard geroerd om van grote ijskristallen, kleinere kristallen te maken voor een beter mondgevoel en stevigere textuur.
  • Stap 5: Vervolgens wordt de margarine in kuipjes gegoten, netjes afgedekt met een velletje aluminiumfolie en een deksel. Op naar de supermarkt om vers bij jou op tafel te belanden!


Dit kan ik zelf ook!
Dit viel me alles mee: de ingrediëntenlijst is geen hocuspocus nu ik begrijp wat het allemaal precies is, en het proces is eigenlijk ook heel logisch. Dus ik dacht: als dit echt zo eenvoudig is, dan moet ik het zelf thuis ook kunnen! Zonder fabriekspoespas. Dus ik aan de slag: ik smolt twee eetlepels kokosolie en deed die samen met 3 eetlepels lijnzaadolie in een glazen kom. Ook voegde ik ¼ theelepel mosterdpoeder toe (soort van emulgator), 1 theelepel wortelsap, 1 kneepje citroensap en verse bieslook (want daar had ik zin in). Vervolgens vulde ik een pan met koud water en ijsblokjes en legde daarin mijn glazen kom (au bain marie). Door goed te blijven roeren en tegelijk te koelen zag ik de lijnzaadolie samen met de andere ingrediënten langzaam stollen. En niet veel later: jawel, margarine á la Isabel. Nóóit gedacht dat ik dat ooit zelf zou maken!

Wist jij wat er precies in margarine zit of hoe het gemaakt wordt? Valt dit verhaal je mee of tegen? Was het anders dan je had verwacht? Wij zijn heel benieuwd! Deel je reactie met ons, wij kijken ernaar uit om jullie ervaringen te lezen!

PS. Zie deze heerlijke foto hieronder. Zo ging het dus vroeger! Mannen en vrouwen die zelf álle handelingen verrichtten, tot en met het timmeren van het kratje waarin de kuipjes naar de kruideniers gingen aan toe. De fabrieksleider van Becel vertelde ons vol passie dit verhaal, zo leuk om te zien wat voor gepassioneerde mensen er werken aan een product!

Met dank aan Shutterstock voor de foto van het geopende margarine kuipje


Summary
Hoeveel troep zit er nu echt in margarine en hoe wordt het gemaakt?
Article Name
Hoeveel troep zit er nu echt in margarine en hoe wordt het gemaakt?
Description
Margarine. Er is ontzettend veel discussie over. Maar hoeveel troep zit er nu echt in margarine en hoe wordt het gemaakt? Wij gingen naar de fabriek.
Author
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Isabel Boerdam

Isabel (1990) is vegetariër sinds haar negende. In 2013 tijdens haar master Tekst en Communicatie startte ze haar blog Dehippevegetarier.nl dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste vegetarische platform van Nederland en is uitgebreid met het gelijknamige boek. In 2018 lanceerde Isabel de succesvolle eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees in Nederland. Hierdoor werd ze benoemd tot Gamechanger onder de 30 jaar in de Food100 en CommunicatieTalent van het jaar 2018. Dit heeft er mede voor gezorgd dat Isabel de Nederlandse autoriteit is op het gebied van vegetarische voeding en van haar passie haar werk heeft kunnen maken.
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Latest posts by Isabel Boerdam (see all)

42 Reacties

  1. Aukje de jong

    Ik heb met verbazing vernomen dat blijkt dat fabrikanten niet open zijn over de ingrediënten van de natuurlijke aroma. Overal de verplichting ingredienten te melden en hier niet. Ikzelf worstel al lang met dat fenomeen, omdat ik alle ” natuurlijke aromas moet mijden. Het bezorgt me PDS. Er zijn waarschijnlijk aromas die mij mij geen reactie geven, maar,ja, hoe kan ik dat onderscheid maken als ik niet weet wat ik eet. Dus helemaal geen aromas voor mij. Moeilijk omdat het bijna overal in zit, maar ik troost me met het idee dat ik misschien veiliger eet dan ik anders had gedaan.

    Antwoord
  2. mario bos

    Hoi, dit lijkt wel reclame voor Becel, waarom probeer je niet de huismerken { die ook het meest verkocht worden } ?

    Antwoord
  3. Marijke

    Kan je mij vertellen hoeveel procent vet,verzadigdvet en onverzadigdvat er in zit. Mensen met te hoge cholesterol is palm en kokosvet niet zo goed.

    Antwoord
    • Jitske IJlstra

      Hi Marijke,

      Dat verschilt een beetje per merk. Maar je kunt uitgaan van ongeveer 2,3 g verzadigd vet en een kleine 10 g onverzadigd vet per eetlepel van 15 gram. Kokosvet en palmvet kunnen inderdaad beter vermeden worden door mensen met een hoog cholesterol!

      Liefs,

      Jitske

      Antwoord
  4. Lot

    in thee zitten soms ook aroma’s en dat bleek suikerbolletjes te zijn met smaak toegevoegd. Denk je een kopje suikervrije thee te drinken…..
    En de stoffen die vrijkomen tijdens een verwerkingsproces hoeft niet op de verpakking vermeld te worden. Dus nu weet je nog niet of er transvetten of iets dergelijks inzitten, toch? Misschien iets voor de Keuringsdienst van Waarde 🙂

    Antwoord
    • Karlijn Swaen

      Hi Lot,

      Het is niet verplicht om transvet in de ingrediëntenlijst te plaatsen. Veelvoorkomende benamingen voor transvet zijn:
      – gedeeltelijk gehard vet
      – plantaardig vet
      – gehard vet
      – gehydrogeneerd vet

      Bij sommige margarines staan tegenwoordig trouwens wel de hoeveelheid transvet op benoemd!

      De keuringsdienst van Waarde heeft wel al een hele leuke aflevering over Vet! Misschien kunnen ze er inderdaad specifiek één doen over transvet.

      Ik wens je nog een fijne dag,
      Karlijn

      Antwoord
  5. Ed

    Hoi Isabel,
    Heel goed initiatief want ook ik ben van mening dat we door fabrikanten belazerd worden die alsmaar veel te dure produkten willen afzetten. Alleen kan ik dit DIY-recept voor margarine niet helemaal volgen. Ik mis namelijk 55% water in het recept. Maar je gebruikt wel een emulgator -mosterd- om wat te emulgeren?

    Antwoord
    • Daniëlle van Kampen

      Beste Ed,

      Bedankt voor je vraag! Het receptuur van Isabel kan zonder water worden gemaakt en zeker het proberen waard. 🙂

      Groetjes,
      Daniëlle

      Antwoord
  6. Joyce

    Palmolie is toch bekend door het kappen van de bossen in de Amazone, daar wil je toch niet aan meedoen. Unilever is de grootste producent van palmolie.

    Antwoord
    • Lieske van der Waals

      Hoi Joyce,

      Bedankt voor je reactie! Het palmolieverhaal is een stuk genuanceerder dan het op het eerst gezicht lijkt. Net zoals dat met veel voedingsmiddelen is eigenlijk. Omdat palmolie een best wel lastig onderwerp is, zijn wij het gesprek aan gegaan met Anniek Mauser, directeur duurzaamheid Benelux bij Unilever. En hoewel dit artikel in samenwerking met Becel gemaakt is, neemt dit niet weg dat er twee kanten aan het palmolie verhaal zitten, waarover we graag meer wilden weten. Ik hoop dat je het een interessant stuk vind!

      Palmolie kan namelijk een heel mooi product zijn, mits het duurzaam (met zorg voor biodiversiteit en mensen) wordt geproduceerd. Nederland zet zich in voor 100% duurzame palmolie, en je gelooft het misschien niet, maar we mogen trots zijn want we zijn daar bijna: als land zitten we nu op 90% duurzaam verbouwde palmolie, en elke dag worden er stappen gemaakt om daar 100% van te maken. Mocht je het leuk vinden om meer te lezen over palmolie, dan wil ik je graag verwijzen naar het complete artikel dat wij hier over schreven: https://www.dehippevegetarier.nl/rubriek/duurzaamheid/palmolie-hoe-slecht-is-het-nu-echt/

      Antwoord
  7. Sem

    Ik ben wel benieuwd of oliën hard kunnen worden uit zichzelf.
    Ik had laatst arganolie gekocht en het is super hard geworden, nadat ik het buiten had gezet.
    Is dit dan vermengd met water, het lijkt nu net harde boter. Heel erg vreemd. De zonnebloemolie stond ook buiten en die is nog wel heel vloeibaar.

    Antwoord
    • Lieske van der Waals

      Hoi Sem, ik snap de verwarring! Eigenlijk kun je alle soorten plantaardige olie het beste op een donkere plek bewaren op kamertemperatuur. Dat gezegd hebbende zijn eigenlijk alle plantaardige oliën vloeibaar, met uitzondering van pallmolie, kokosolie, sheaboter en cacaoboter (deze zijn hard op kamertemperatuur. Zonnebloemolie daarentegen heeft een andere consistentie en blijft ook vloeibaar op koudere temperaturen, echter zou ik deze ook op kamertemperatuur bewaren, dat is toch het beste.

      Arganolie kun je ook volgens deze regel het beste bewaren op kamertemperatuur omdat dit een olie is die verdikt bij een lage temperatuur en daardoor de consistentie verliest. Persoonlijk verwacht ik dat je de arganolie het beste even binnen kunt zetten en kunt laten wennen aan kamertemperatuur, zo zal die vanzelf weer vloeibaar worden. Daarnaast hangt het er vanaf welke kwaliteit arganolie je hebt staan, zo is het bijvoorbeeld zo dat arganolie die 100% puur en gecertificeerd is, aangeeft dat deze niet vermengd is.

      Ik hoop dat deze uitleg je vragen beantwoord 🙂

      Antwoord
  8. Jeroen van Dijk

    Laten we ons niet gek maken door al die voedingsadviesen.
    Eet gevarieerd met voldoende groente en fruit.
    Af en toe een glaasje rode wijn erbij houdt de dokter op afstand.

    Antwoord
  9. Alex

    Ik mis hele stukken in je artikel. Er wordt te weinig aandacht besteed aan het productieproces zelf. Het wordt teveel versimpeld in je artikel. Ik vind dit artikel tekort schieten en niet betrouwbaar als bron.

    Antwoord
  10. Jacobs Jean-marie

    Aandachtspunt: nog steeds opletten vr transvetten (etiket bestuderen). In een uitgave van de Erasmus Universiteit uit 2011 wordt het aantal doden dat in het verleden in Nederland viel door het gebruik van transvetten in alleen al margarine op 1000-2000 per jaar becijferd….

    Doordenkertje : vorig jaar een schijfje boter en een schijfje margarine buiten geplaatst tijdens de koudste winterperiode: vogeltjes , kakkerlakken, mieren aten de boter direct op, de margarine bleef onaangeroerd…
    Conclusie : best zelf je margarine maken.

    Antwoord
    • Lieske van der Waals

      Beste N. van der Burgt, bedankt voor het delen van dit artikel.

      Antwoord
      • Rowie

        Er is hier al veel gezegd, maar er wordt behoorlijk oppervlakkig gekeken naar de ingredienten. Becel is voornamelijk zonnebloemolie. Deze olie wordt zwaar chemisch verkregen uit zonnebloempitten. Het bevat transvetzuren en 60% linolzuur. Linolzuur is een omega 6 en bevorderd vaatwandontsteking en in de nabije toekomst zal ook steeds meer naar buiten komen dat het kankerverwekkend is. Het verandert de celmembraanstructuur waardoor de zuurstofvoorziening in gevaar komt.

        Gebruik liever roomboter!

        Roomboter is super gezond, goed voor hormoonproduktie, goed voor de energie voorziening, natuurlijk in tegenstelling tot becel of andere plantaardige olieen.

        Er is geen enkele studie waaruit blijkt dat roomboter slecht is. De leugens over cholesterol zijn nu toch wel voorbij??

        Iedereen moet natuurlijk zelf weten wat hij of zij eet, maar vergeet niet dat de medische- en de voedingsindustrie hun financiele belangen voorop stellen ipv de gezondheid van de mens.

        Becel is al meerdere malen teruggefloten door de rechter.

        Cholesterol verlagen is gevaarlijk. Cholesterol is een belangrijke beschermstof en bouwsteen voor testosteron en
        vitamine D.

        Vaatwandontstekingen komen door een overmatig koolhydraat rijk dieet en gebrek aan mineralen zoals silicium en magnesium. Als gevolg van get te weinig eten van groenten van de volle grond.

        Antwoord
        • Chaya

          Helemaal mee eens.

          Antwoord
  11. R. Beek

    Heel bijzonder leuk dat je dit hebt uitgezocht en het valt me reuze mee qua ingrediënten. Neem weer een boterham pindakaas met margarine zonder zorgen en met plezier.
    Ben inmiddels 67 jaar en mankeer lichamelijk niets. Behalve misschien mijn bovenkamer dan want ik geniet (nog steeds) van een cracker of boterham pindakaas
    En zeuren kun je overal over maar dan moet je het niet kopen. Lekker laten staan en verder doen wat jezelf het beste lijkt. Alleen datgene kopen waarvan jezelf denkt dat goed is en anders aan de slag in eigen tuin of volkstuin.

    Antwoord
  12. Juslin

    De zonnebloemolie waar ze mee beginnen is dezelfde die je in de supermarkt koopt en die zo natuurlijk is dat je het tien jaar kan bewaren en zelfs insecten en schimmels er ver vandaan blijven. Echte (niet zwaar bewerkte) zonnebloemolie is o.a. in biowinkels te koop en smaakt anders, ruikt anders, ziet er anders uit en wordt na een paar maanden ranzig. Voor de andere genoemde oliën geldt ongeveer hetzelfde en bij de overige ingrediënten is er ook nog wel iets te zeggen over de vermeende natuurlijke herkomst ervan. Gewoon laten staan die troep en roomboter nemen dus, dat heeft alle eigenschappen die Unilever met veel kwalijke bewerkingen in margarine probeert te stoppen al van zichzelf.

    Antwoord
    • Chris

      Ik moet zeggen: ik vind het toch echt een oppervlakkig artikel. Het ontbreken van de kritische noot maakt duidelijk dat het gesponsors/’in samenwerking met’ geschreven is.
      De ingrediënten klinken misschien deels natuurlijk, maar zijn allemaal verkregen middels chemische processen. Denk je nu echt dat ze de betacaroteen van een echte wortel gebruikt hebben. Daar zijn ongetwijfeld eerst 20 processen aan vooraf gegaan. Om nog maar eens te zwijgen over het extreem milde stukje over palmolie. Inmiddels zou het maatschappelijk bekend moeten zijn dat dat troep is, en zeker niet verkregen wordt op een eerlijke, milieuvriendelijke manier (iets waar jouw blog wel voor staat, als ik je naam moet geloven).
      Margarine voegt niks toe ten opzichte van roomboter of ‘gewone’ olijfolie. Het is ongezond, chemisch en over de smaak valt te twisten. Het is alleen goedkoper. Daarmee is alles gezegd.

      Antwoord
  13. Milan

    Beste Isabelle,

    Iets te kort door de bocht.. ik ben gestopt met lezen na het citroenzuur.
    Omdat dit artikel lijkt alsof je betaald bent door Becel om het te schrijven.
    Wist je dat citroenzuur in dit geval een chemische substantie is, allang geen kneepje meer uit je citroen hoor! En deze variant is behoorlijk schadelijk. En de palmolie dan, sinds wanneer gebruiken ze echte palmolie.. ook zoiets, weer een chemische bewerking. Ik zou me toch iets beter gaan inlezen over margarine, en de historie ervan. Er klopt helemaal niks van! Er gaat niets boven echte roomboter, veel gezonder. Mijn opa’s en oma’s zijn er ruim 90 op geworden.

    Antwoord
  14. Monique

    Leuk dit artikel. Maar ik snap nog steeds niet het waaróm van margarine. Waarom zou je met veel kunst en vliegwerk water en olie willen mengen tot een smeerbaar product? Gebruik olie zoals het is, als olie. Het is ook maar een cultureel ding om margarine op je brood te willen smeren. Ga naar het buitenland en je ziet het nauwelijks meer.

    Antwoord
    • L

      Beste allemaal na het lezen van dit artikel is het duidelijk dat er iets heel belangrijks mist. Iets wat upfield (voorheen Unilever) liever niet bespreekt en alles lekker “natuurlijk” laat klinken. Alle oliën die hiervoor worden gebruikt worden niet “gemengd”. Ze worden geinteresterificeerd. Poeh leuk galgje woord hè? Dit betekent zoveel als de vetzuur samenstelling die er van nature aanwezig is in diverse oliën mbv een catalysator / enzym worden gehusseld. Dat doen ze omdat zo het smeltpunt veranderd in een smeltprofiel. Dat smeert zo lekker. En het leuke is .. het mag al jaren en ja hoor gewoon “natuurlijk” noemen. Dat is het helaas niet. Onze lichaam is namelijk gewend dat vetzuren om bepaalde posities zitten. Daar zitten ze namelijk al 100,000 jaar totdat men besloot dat roomboter slecht was en dit ging maken. Lekker goed want veel water! En vet was toch slecht? Mooi dus. Het is een beetje of je zegt tja ik heb twee wielen en er tussenin een frame. Dus wat maakt het uit als er nu twee wielen voor zitten en het frame erachteraan hangt? Ieder mag voor zich uitmaken of u dit ok vindt. Ik fietsen liever met het frame er tussen en zo heb ik ook liever de olie in de samenstelling die er van nature is. Zelfs margarine maken zoals op de website van becel kan zeker MAAR zo doen ze het niet. Dat noemen ze bedriegen. Fraude. Mensen voor de gek houden. Lijkt me niet ok. Als ze weten wie dit schrijft tja zal ik wel een nare brief krijgen 🙂 maar ach mijn missie is het om de voedingsindustrie transparant te maken

      Antwoord
  15. Jan

    Dag,
    en wat is nu de conclusie?
    Dat margarine helemaal niet zo slecht is. Zowel voor je gezondheid als voor het milieu.
    Nou ja behalve die palmolie dan. Groet, Jan

    Antwoord
    • Isabel Boerdam

      Hi Jan, dat hadden we er inderdaad nog duidelijker in kunnen zetten. De conclusie is in ieder geval dat het weliswaar een bewerkt product is, maar niet onnatuurlijk en dat er eigenlijk geen reden is om het als ‘troep’ te definieren. Voor mensen die het belangrijk vinden om meer plantaardig te eten, of minder verzadigde vetten, is margarine een hele goede keuze voor op brood. Het is net wat je belangrijk vindt!

      Antwoord
  16. Ankie van der Kruk

    E471 kan een natuurlijk voorkomend product zijn, maar wanneer het als additief gebruikt wordt is het meestal een mengsel van chemische producten. Diverse studies op proefdieren hebben aangetoond dat de familie van glyceriden het volgende kan veroorzaken; belemmering van groei, vermindering van de opname van essentiële vetzuren, vergroting van lever en nieren, verkleining van de zaadballen en aantasting van de baarmoeder. In de becel margarine zit de goede variant maar kijk op de in grediëntenlijst en ga er bij andere producten niet zo maar van uit dat het goed is Ik kies toch liever voor de bio roomboter.

    Antwoord
  17. Leonie

    Is dit artikel gesponsord?

    Antwoord
    • Isabel Boerdam

      Dag Leonie! Dit artikel is in samenwerking met Becel geschreven, want ik ben bij Becel op bezoek geweest in de fabriek. Ik ben blij dat zij zo transparant wilden zijn! Ik heb daar niet met de marketingmanager gesproken, maar met de fabrieksmedewerkers. Die vertellen echt het eerlijke verhaal, gewoon wat zij elke dag doen, en de ingredientenlijst heb ik zelf uitgepluisd op basis van wat er op de verpakking vermeld werd. De samenwerking met Becel is dus geen enkele reden om dit artikel als minder betrouwbaar te beschouwen. Het is 100% mijn onderzoek en een eerlijke weergave van mijn bevindingen. Ik hoop dat het je meer inzicht en informatie heeft gegeven! En natuurlijk moet iedereen vooral zijn eigen keuze maken, ik wil alleen duidelijkheid scheppen over het hele onduidelijke margarine verhaal 🙂 Fijne dag! Isabel

      Antwoord
      • Rein Sybesma

        Beste Isabel, een ècht onderzoek wordt gedaan in alle onafhankelijkheid, d.i.: zonder elke vorm van bemoeienis van de leverancier. Niemand bij Becel gaat informatie verstrekken die de handel in het product niet bevordert.
        Dat betekent dat ik je onderzoek als minder betrouwbaar kans hets (hoe aardig men bij Becel ook is: de verkoop is de essentie).

        Antwoord
  18. Yolande

    Palmolie…. zeer dubieus natuurlijk

    Antwoord
    • Isabel Boerdam

      Dag Yolande, graag reageer ik even op de palmolie. Goed om te weten dat Becel de hoeveelheid palmolie in haar producten zo laag mogelijk houdt (zie ook https://www.becel.nl/over-becel/productieproces/) en dat de palmolie het RSPO-keurmerk heeft. Dit keurmerk wordt onder andere ondersteund door het WNF (https://www.wnf.nl/…/grondstoffen-en…/palmolie-rspo.htm), juist om dit soort misstanden te voorkomen. Fijne dag! Isabel

      Antwoord
      • Jaëlla

        Er bestaat geen “goedgekeurde” palmolie… Zoals een documentaire op NPO2 een keer heeft laten zien (helaas de naam vergeten…). ALLE palmolie is slecht voor het milieu, de natuur en de lokale bevolking, ook al proberen ze je wijs te maken dat er een keurmerk bestaat of dat het “biologisch” zou zijn. En dat ze zeggen dat het “nodig” is, ONZIN !! Daar bestaan genoeg alternatieven voor, alleen palmolie is ook nog es erg goedkoop en daarom gebruiken al die grote bedrijven palmolie.

        Antwoord
  19. Helene

    Roomboter biologische EEN ingrediënt van natuurlijke oorsprong…..

    Antwoord
  20. Hans

    Beste Isabel, zo langzamerhand zou gezond bloggend NL ook in moeten zien dat een hoop dingen die maar klakkeloos beweerd en door anderen weer overgenomen worden, niet kloppen. Ik gebruik bij het koken en bakken zelf nauwelijks suiker maar als het nodig is zal ik dat zeker doen. Is goedkoper en niet ongezonder dan de welbekende vervangers, ondanks wat anderen nu al weer gaan roepen als ze dit lezen.
    Dat geldt ook voor margarine, je onderwerp hierboven. Als voorbeeld geef ik de volgende link.
    https://www.zdf.de/verbraucher/volle-kanne/margarine-im-test-stiftung-warentest-100.html
    Niet dat dit de waarheid hoeft te zijn maar onzin is het ook niet. Alsan (een merk) geldt als gezond en je komt het bij veel (veganistische) blogs tegen. Is geen reclame: ik heb het zelf nog nooit gebruikt (maar zal het zeketr doen als het van pas komt).
    Misschien dat de smaak wel een groot verschil maakt. Roomboter is vast lekkerder maar niet beter. Uit ethische redenen beperk in dierlijke producten tot een minimum maar gezondheid speelt daar bij echt geen rol. Niet te veel van het een en/of het ander en het komt wel goed. Is niet heel hip maar wie weet kunnen we het hip maken!

    Antwoord
  21. Pim

    Leuk artikel. Ik mis echter de beknopte conclusie. Of lees ik er over heen?

    Antwoord
    • Isabel Boerdam

      Hi Pim, dat hadden we er wellicht nog duidelijker in kunnen zetten. De conclusie is in ieder geval dat het weliswaar een bewerkt product is, maar niet onnatuurlijk en dat er eigenlijk geen reden is om het als ‘troep’ te definieren. Voor mensen die het belangrijk vinden om meer plantaardig te eten, of minder verzadigde vetten, is margarine een hele goede keuze voor op brood. Het is net wat je belangrijk vindt!

      Antwoord
  22. Fleur

    Fijn om te weten dat zo’n Becel-samenstelling tamelijk onschuldig is, dat is 1 stap gewonnen. Maar dan nog steeds kan er allerlei troep in zitten waar we geen weet van hebben. Wat ik me nog af vraag is namelijk waar de ingrediënten vandaan komen. Staan de koolzaadvelden voor de koolzaadolie naast een varkenshouderij, of naast een maisveld waar met (Monsanto) pesticiden ieder leven wordt gedood (of wordt de koolzaad zelf nog bespoten)? Dat maakt voeding vandaag de dag zo lastig (wat mij betreft). De bronnen zijn vervuild.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt