Jaaa! Het is bijna Koningsdag en dan zit heel Nederland traditiegetrouw aan de oranje tompoezen. Maar wat nu als je vegan bent?! Wij doken de keuken in om je te laten zien dat vegan tompoezen nét zo lekker en Koningsdagwaardig zijn. Tadaaa! Wie gaat ze maken?
Wat heb je nodig?
Voor 8-10 tompoezen
Voor de koek*
500 gram bloem
500 gram Becel Original
2 theelepels zout
1 eetlepel (kokosbloesem)suiker
*Wij maakten een brosse koek voor deze tompoes, maar als je echt in een meesterbakkerbui bent, kun je ook aan de slag met echt bladerdeeg. Rutger Bakt laat in deze how-to zien hoe je vegan bladerdeeg maakt met margarine. Het gaat zelfs gemakkelijker dan met roomboter volgens deze thuisbakkoning!
Voor de room
1 blik volvette kokosmelk (400ml)
2 eetlepels agave siroop
250 milliliter plantaardige drank (bijvoorbeeld amandeldrank)
sap en rasp van 1 sinaasappel
4 eetlepels (kokosbloesem)suiker
50 gram tapiocameel of maizena
Voor het glazuur
100 gram poedersuiker
1-2 eetlepels wortelsap
Hoe maak je het?
Meng in een grote kom de bloem met het zout en de (kokosbloesem)suiker. Voeg er steeds een eetlepel margarine aan toe en kneed of prak dit er voorzichtig doorheen tot een deegbal. Je wil het niet te veel kleden en het mag ook niet te nat zijn. Het kan dus zijn dat je wat margarine overhoudt. Bestrooi het aanrecht met wat bloem en rol het deeg uit tot een grote lap. Vouw deze zo vaak dubbel tot je een lap hebt van ongeveer 15 x 30 centimeter. Bedek het met folie en plaats het deeg voor een half uur in de koelkast. Rol het na een half uur op dezelfde manier uit. Wikkel er weer wat folie omheen en plaats het voor nog minstens een kwartier in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol het deeg nu uit tot ongeveer een halve centimeter dik. Snij er 16-20 rechthoekige reepjes uit ter grootte van een tompoes. Het overige deeg kun je makkelijk invriezen. Beleg een bakplaat met bakpapier en leg de reepjes erop. Prik er gaatjes in met een vork. Bak het deeg voor 10 minuten of tot het goudbruin kleurt. Laat goed afkoelen.
De room maak je door het harde gedeelte uit een blikje kokosmelk tot slagroom te kloppen met 2 eetlepels agave siroop of wat poedersuiker naar smaak. Belangrijk is dat je het blikje van te voren een paar uur in de koelkast hebt gezet. Plaats de kokosslagroom in de koelkast. Verhit de plantaardige drank in een pan. Meng de tapiocameel met het sinaasappelsap en voeg deze samen met de sinaasappelrasp en (kokosbloesem)suiker toe. Breng zachtjes aan de kook. Blijf roeren tot er een dikke pudding is ontstaan. Laat de pudding goed afkoelen. Als deze helemaal koel is, schep je de kokosslagroom er voorzichtig doorheen. Houd vijf flinke eetlepels kokosslagroom achter voor decoratie. Plaats de room terug in de koelkast.
Voor het glazuur meng je de poedersuiker met de wortelsap. Begin met een eetlepel en voeg meer toe tot je de gewenste dikte hebt.
Het is nu tijd om de tompoezen te stapelen. Schep of spuit de room over acht van de stukjes koek. Over de andere stukjes koek smeer je het glazuur. Schep de overgebleven kokosslagroom in een spuitzak en verdeel dit over het glazuur. Plaats de bovenkant van de tompoes op de room. Garneer eventueel met wat sinaasappelrasp.
Wat ga jij doen met Koningsdag? En ga jij dan deze vegan oranje tompoucen maken? Ik ben heel benieuwd! Laat het mij weten en stuur ons foto’s via Facebook of Instagram!
Hey, je zegt amandel drank, maar bedoel je hiermee melk? Of moeten we aan de amaretto? 😉
Hi Ellen, haha! Inderdaad amandelmelk, maar dat mag je officieel niet zeggen, vandaar ‘drank’. Amaretto lijkt me overigens ook heerlijk – maar dan erbij 😉 Eetsmakelijk!
Oh wat lijken deze me heerlijk. Ze zien wel heel feestelijk uit!