Spaanse tortilla
De Spaanse tortilla, ook bekend als tortilla española of tortilla de patatas, is een traditioneel gerecht dat zijn oorsprong vindt in Spanje. Het recept bestaat uit eieren en aardappelen, soms aangevuld met uien. De precieze oorsprong van de tortilla is moeilijk te traceren, maar het gerecht wordt al eeuwenlang gegeten en is een essentieel onderdeel van de Spaanse keuken.
De eeuwige strijd over de toevoeging van aardappel aan het tortilla recept komt voort uit verschillende variaties per regio en natuurlijk ook persoonlijke voorkeuren. De klassieke versie van de Spaanse tortilla bevat aardappelen, maar sommige mensen voegen ook uien toe, wat leidt tot discussies over de "juiste" manier om het gerecht te bereiden. In sommige regio's wordt de tortilla zonder aardappelen gemaakt, wat meer een omelet oplevert. Deze omelet variatie is minder gebruikelijk, maar toch aanwezig. Hoogstwaarschijnlijk heb jij dit ook wel een keer gegeten!
Ingrediënten
Voor
personen
Ingrediënten Spaanse tortilla met aardappel
Ingrediënten voor het beslag
Bereidingswijze voor dit recept
Stap 1
Snijd de aardappels in plakjes en kook deze 15 minuten in ruim kokend water. Breng op smaak met zout, giet af en zet apart.
Stap 2
Verhit wat olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de ui 6 minuten totdat deze glazig begint te worden. Doe de ui in een kom, voeg de spinazie toe aan de pan en laat slinken. Laat zoveel mogelijk vocht verdampen en zet apart.
Stap 3
Doe ondertussen de ingrediënten voor het beslag in een keukenmachine en mix tot een glad en vloeibaar beslag. Breng op smaak met zout en peper.
Stap 4
Verhit wat olie in een koekenpan op middelhoge temperatuur en giet een laagje van het beslag in de pan. Verdeel dan afwisselend de aardappelplakjes, ui en spinazie over het mengsel en eindig met de rest van het beslag. Smeer de bovenkant uit zodat deze glad is. Dek af met een deksel en laat de tortilla 8-10 minuten zachtjes garen totdat het beslag aan de bovenkant begint te stollen.
Stap 5
Maak de randen van de Spaanse tortilla voorzichtig los met een spatel. Leg een groot bord ondersteboven op de pan en keer het geheel in een snelle beweging om zodat de tortilla ondersteboven op het bord terecht komt.
Stap 6
Verhit opnieuw wat olijfolie in de koekenpan en plaats de tortilla andersom in de pan voor 4-5 minuten zodat ook de andere kant kan garen.
Stap 7
Garneer de Spaanse tortilla met de krulpeterselie en serveer warm of op kamertemperatuur.
Dit recept dient perfect als hoofdgerecht tijdens een Spaanse thema-avond. Je kunt er naar eigen smaak groente aan toe voegen. Zo zou bijvoorbeeld paprika ook erg lekker zijn. Wil jij nu een borrel of voorgerecht vooraf doen? Bekijk dan eens onze favoriete tapas recepten! Bereid alles en zet het op tafel. Eet smakelijk!
Heb jij dit recept voor een Spaanse tortilla gemaakt?
Of heb jij je eigen variatie gemaakt, bijvoorbeeld met paprika? Laat het ons weten in een reactie op Facebook, Instagram, Pinterest of onder dit recept. Wij zijn benieuwd!
Lees ook

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.