Vergeten groente: Kardoen- aubergine cake
Chantal Pleune

Vergeten groente: Kardoen- aubergine cake

dinsdag 27 januari 2015
Kardoen… Ooit van gehoord? Of bij de groenteboer gezien? De kans dat je dit in Nederland op de markt of bij de groenteboer bent tegengekomen is klein, want deze groentesoort valt in de categorie ‘vergeten groente’.

Dubieuze plant
Het is een groentesoort die familie is van de artisjok en oorspronkelijk afkomstig is uit het Middellands zeegebied. Bij de Romeinen en de Grieken stond kardoen regelmatig op het menu. In Noord-Europa is kardoen vandaag de dag een vergeten groente, maar in Italië, Spanje en Frankrijk is het nog steeds een populaire groentesoort en gemakkelijk verkrijgbaar. Ook in Zuid-Amerika, Argentinië bijvoorbeeld, komt kardoen veelvuldig voor, maar dan als onkruid! De pampa's zijn bezaaid met deze plant en het wordt het niet gebruikt in de keuken. Ook in Noord-Amerika en Australië is het een veelvoorkomende onkruidsoort. Een dubieuze groente dus!

Multifunctionele groente
Hoe ziet de kardoen er eigenlijk uit? De plant lijkt qua uiterlijk op een struik bleekselderij, maar dan vele malen groter in omvang. De smaak lijkt op artisjok (het is immers familie), maar het verschil is dat je van de artisjok de bloemknop eet en bij kardoen juist de stengel. Met name de binnenste stengels van de struik zijn qua smaak het aantrekkelijkst. De buitenste stengels hebben een wat bittere smaak in tegenstelling tot de binnenste stengels. De bloemen van kardoen worden verkocht als snijbloemen en een deel van de plant wordt gebruikt als stremsel voor vegetarische kazen. Ik zeg: ‘deze multi-inzetbare groentesoort is ten onrechte een vergeten groente!’

Recept: kardoen- aubergine cake
Recept uit Onvergetelijke groenten door Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe en Han de Kroon

Ingrediënten (voor 4 personen)
1 aubergine
3 eetlepels olijfolie
4 stengels kardoen
4 eieren, losgeklopt
1 eetlepel crème fraiche
snufje gerookt paprikapoeder
handje tijm
zout en peper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de hele aubergine in de oven totdat hij zacht is, draai de aubergine een paar maal om zodat deze aan alle kanten gegaard wordt. Trek voorzichtig de schil van de aubergine af en pureer het vruchtvlees met de olijfolie. Laat de puree in de koelkast afkoelen. Haal de bladeren van de kardoen en snijd de jonge stelen in dunne stukjes. Stoom de kardoenstelen in 10-15 minuten gaar, spoel ze af en laat afkoelen. Pureer de kardoen en meng de puree met de auberginepuree. Voeg de eieren en de crème fraiche toe. Breng op smaak met peper, zout, tijm en evt. nog wat gerookt paprikapoeder. Vet een cakevorm in met olijfolie en schenk het mengsel erin. Bak de cake in de oven in circa 50 minuten gaar. Serveer met (zelfgemaakte) warme tomatensaus of warme tomatenpuree. Eetsmakelijk!

Door gastblogger Chantal Pleune

6 Reacties

Ik heb kardoen sinds dit jaar in de moestuin staan. Een fascinerende plant om te zien, maar wat kan ik daar mee in de keuken? Gisteren je recept geprobeerd. Het was heerlijk! Kardoen heeft een ouderwets bittere smaak na het stomen, die in het gerecht niet meer opvalt. De combinatie met een pittige tomatensaus was echt goed.

12:18 19 januari 2024

Hi Ronique, Wat leuk dat je die in je moestuin hebt staan! Leuk om te lezen dat het ook een succes is in de keuken. Liefs, Bibian

12:18 19 januari 2024

Vandaag voor de eerste keer gehoord en gezien, kardoen bij mijn Marokkaanse buurman in zijn tuin. Ik kreeg daar al een correcte uitleg en ben zeker van plan om eens een recept te proberen.

12:18 19 januari 2024

Leuke recepten en achterliggende informatie!

12:18 19 januari 2024

Dankjewel Angelique!

12:18 19 januari 2024

Het is een plant die je zelf kunt kweken. Ik heb ook een mooi exemplaar in de tuin staan. Ga het nu voor de eerste keer proberen. Zaden kun je bestellen bij de Bolster. Groet, Gerard

12:18 19 januari 2024

Dank voor de leuke tip Gerard!

12:18 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.