...

Vergeten groente: kervelknol

door | 24 feb 2015 | Borrel, Glutenvrij, Recepten, vergeten groenten, wortels

Print Friendly, PDF & Email

De komende weken zet gastblogger Chantal iedere dinsdag een vergeten groente in het zonnetje met een bijbehorend recept. Deze week kervelknol met een creatief recept voor groente frietjes met hazelnootmayonaise.

Familie van…
Kervelknol is een vergeten groente waarvan je als je de naam hoort denkt dat het familie is van kervel. Maar… dit is niet het geval! Waarschijnlijk komt deze groente aan zijn naam omdat het blad van de wortels lijkt op dat van de bladeren van de kervelplant. Het verschil met kervel is dat de bladeren van de kervelknol licht giftig zijn. Kervelknol staat ook wel bekend onder de naam knolribzaad. Hoort de plant dan thuis bij de familie van de knollen? Ook dat is niet het geval. Kervelknol is familie van de pastinaak en de peen. De groente is lichtbruinig, grijs tot zwart aan de buitenkant en witgeel van binnen.

Intrede in Europa
De oorsprong van de kervelknol ligt in het berggebied de Kaukasus. In de oudheid werd de groente al gegeten in het Zuidoosten van Europa. Monniken hebben de kervelknol meegenomen op hun reizen naar Midden en Noord Europa. Vanaf de 16e eeuw kreeg de kervelknol bekendheid in Oostenrijk en werd het een veel gegeten groente. Zoveel zelfs dat Wenen bekend werd om de kervelknol! Rond 1850 werd het geïntroduceerd in de Franse keuken en vanuit daar raakte de rest van Europa bekend met deze groente. Ook in Nederland werd knolkervel redelijk veel verbouwd. Echter in het begin van de 19e eeuw daalde hij in populariteit door de komst van de aardappel en nu hoort de kervelknol thuis in het rijtje vergeten groenten. Knolkervel heeft een nootachtige smaak wat lijkt op die van kastanjes. Je kan knolkervel niet rauw eten, maar gekookt smaakt het heerlijk.

Recept: groene frites met hazelnootmayonaise

Ingrediënten (voor 4 personen)
400 gram kervelknol
700 gram winterpeen
4 eetlepels olijfolie
1 eetlepel grot zeezout
2 eetlepels hazelnoten
4 eetlepels Griekse yoghurt (of echte mayo)
2 eetlepels crème fraîche
1 theelepel zwarte peperkorrels

Bereiding
Verwarm de overn voor op 200 graden. Schil de kervelknollen en de winterpenen. Snijd de kervelknol en de winterpeen in frieten van ca 8 mm dik en 10 cm lang en verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel ze met de olijfolie en bestrooi met zout. Bak de ‘groene’ frits het in het midden van de oven in circa 25 minuten gaar. Rooster ondertussen de hazelnoten in een koekenpan zonder olie of boter in ongeveer 3 minuten goudbruin en laat ze afkoelen op een bord. Meng vervolgens de Griekse yoghurt (of mayo) met de crème fraîche. Maal de hazelnoten en de peperkorrels in een vijzel of keukenmachine en schep dit door het mengsel. Haal de groentefrites uit de oven en serveer met de hazelnootmayonaise. Eet smakelijk!

Door gastblogger Chantal Pleune

Summary
recipe image
Recipe Name
Vergeten groenten: kervelknol: vegetarische frites met hazelnootmayo
Published On
Average Rating
0.51stargraygraygraygray Based on 3 Review(s)
Chantal Pleune
Volg Chantal

Chantal Pleune

Eigenaar en diëtist at Diëtistenpraktijk Chantal Pleune
Chantal heeft ruim twaalf jaar als diëtist in een ziekenhuis in Amsterdam gewerkt, en is sinds kort haar eigen praktijk gestart. Hier adviseert ze mensen in alle leeftijdscategorieen graag over goede en gezonde voeding in verschillende situaties zoals bij (chronische) ziekte of voedselallergie. Naast haar werk is Chantal dol op koken, experimenteren met verschillende (vergeten) groenten en het verbouwen van deze groenten in haar eigen achtertuintje in de stad.
Chantal Pleune
Volg Chantal

Latest posts by Chantal Pleune (see all)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt