Vergeten groente: borsjt met krootjes
Chantal Pleune

Vergeten groente: borsjt met krootjes

dinsdag 18 februari 2014
Deze week is het de beurt aan de krootjes. Met krootjes bedoel ik rode bietjes, maar in België kan het ook een synoniem zijn voor voederbiet of (winter)peen. Het woord kroot is een verbastering van het Frans woord carotte (wortel), wat ook de Belgische benaming verklaart. Rode bietjes/krootjes zijn geen vergeten groente, maar het is wel één van de oudste groenten die we kennen in Nederland. Zelf ben ik opgegroeid met krootjes, we aten ze vaak heel traditioneel met aardappelen. Tegenwoordig worden de krootjes gebruikt in diverse soorten gerechten: ovenschotels, salades, sappen en soep, want krootjes bevatten veel foliumzuur en zijn een bron van vitamine C.

Borsjt met krootjes
Omdat deze periode in het teken staat van de Olympische winterspelen in Rusland, heb ik gekozen om ook een beetje mee te gaan in de hype en deze week een gerecht te maken wat populair is in Rusland, namelijk Borsjt. Borsjt wordt in bepaalde streken van Rusland veel gegeten en juist in die gebieden waar het regelmatig op het menu staat, halen de inwoners vaak een hoge leeftijd: 100 jaar is geen uitzondering. Men denkt dan ook dat er een verband is tussen het eten van krootjes en de hoge leeftijd. Want bietjes zouden ondermeer goed zijn voor het hart en de bloedvaten.
Borsjt komt in twee varianten voor; een koude en een warme variant. De koude variant wordt meestal in de zomer gegeten en de warme variant in de winter. Daarnaast kent elke regio zijn eigen recept. Dit is de mijne!

Wat heb je nodig? (voor 2 personen)
250 gram voorgekookte rode bietjes (niet uit een potje)
1 stengel bleekselderij
1 rode ui
1 takje dille
1 teentje knoflook
0,75 liter paddestoelenbouillon
1 el azijn
1 klein laurierblaadje
½ eetlepel citroensap
60 gram witte kool of spitskool
75 gram zure room
Zout  en peper
Roomboter

Hoe maak je het?
Snijd de bietjes in reepjes, de ui in kleine stukjes en de bleekselderij in dunne plakjes. Pers de knoflook met een knoflookpers of hak de knoflook fijn. Smelt vervolgens een klontje roomboter in een soeppan en fruit de ui en de knoflook. Voeg 200 gram rode bietjes toe (houd 50 gram apart) en de bleekselderij. Bak dit 5 minuten mee met de ui en de knoflook. Voeg de paddestoelenbouillon, de azijn, het laurierblaadje en ½ eetlepel citroensap toe. Roer het door elkaar, breng het aan de kook, doe een deksel op de pan en laat het cira 30 minuten zachtjes koken. Voeg dan de kool en de overige 50 gram bietjes toe en laat nog 10 minuten garen. Haal tot slot het laurierblaadje uit de soep, verdeel de borsjt over twee soepkommen en garneer het met zure room en dille. Lekker om te serveren met roggebrood!

Eet smakelijk!

Heb jij dit recept voor borsjt gemaakt? Of een ander gerecht met krootjes? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

Door gastblogger Chantal Pleune

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.