...

Vergeten groente: palmkool

door | 10 feb 2015 | Glutenvrij, kikkererwten, kool, Pasta, Recepten, vergeten groenten

Print Friendly, PDF & Email

Palmkool, ook wel bekend als ‘Cavolo Nero’, is afkomstig uit Toscane in het Middellandse Zeegebied. Het wordt tegenwoordig vooral veel gegeten in Italië en is een belangrijk ingrediënt van de minestrone en ribollita (Toscaanse soep). De kool wordt daar Cavolo Nero genoemd, omdat het blad van de plant zeer donker van kleur is (nero = zwart).

Miniatuur palmboom
In Nederland is de naam ‘palmkool’ te danken aan het uiterlijk: de kool heeft lange smalle bladeren en tijdens groei gaat de plant steeds meer op een miniatuur palmboompje lijken. Vooral in de bloeiperiode is de plant dus een aanwinst voor je siertuin. Vanaf de herfst tot ver in februari kan het blad van de palmkool geoogst worden.

Palmkool en boerenkool
Palmkool werd tot in de 19e eeuw volop in Nederland verbouwd, maar is door onduidelijke redenen verdrongen door de boerenkool. Sinds een paar jaar is palmkool weer wat makkelijker verkrijgbaar in Nederland. Mogelijk omdat een aantal sterrenkoks de koolsoort ‘herontdekt’ hebben en het gebruiken voor mooie en smakelijke recepten. Palmkool lijkt qua smaak op boerenkool, maar kan wat zoeter zijn als de vorst eroverheen is geweest. Het blad kan kort gekookt worden, maar is ook lekker om te roerbakken. De nerf in het blad is wat taaier en kun je het beste verwijderen.

Recept: pasta met cavalo nero, kikkererwten, pecorino en citroen
Hieronder een snel en niet te vergeten smakelijk recept, met dank aan de Ierse chefkok Denis Cotter (kookboek: Paradiso Seasons).

Ingrediënten (voor 4 personen):
3 bossen cavalo nero
2 citroenen: geraspte schil en het sap van een halve citroen
200 gram kikkererwten uit blik
125 gram Pecorino
500 gram tagliolini of tagliatelle
flinke scheut olijfolie
peper en zout

Bereiding:
Kook de pasta al dente volgens de gebruiksaanwijzing en giet deze af. Rasp ondertussen de schil van twee citroenen en pers een halve citroen uit. Ontdoe de cavalo nero van de dikke bladnerven, kook de koolbladeren in circa één minuut en hak ze daarna fijn. Verwarm de olijfolie in een pan en roerbak de cavalo nero op matig vuur terwijl je blijft roeren. Roer vervolgens de pasta door de cavalo nero, tezamen met de kikkererwten, geraspte citroenschil, het citroensap en de helft van de pecorino. Breng op smaak met peper en zout en serveer met de rest van de kaas. Eet smakelijk!

Door gastblogger Chantal Pleune

Kende jij deze vergeten groente al? Heb jij zelf een lekker recept dat je mij wilt aanraden? Of had je er juist nog nooit van gehoord? Laat het mij weten in een reactie!

Summary
Article Name
Vergeten groente: palmkool
Description
Op De Hippe Vegetarier komen alle soorten vergeten groente aan bod. Lees deze week over palmkool of cavolo nero, met een vegetarische pasta recept.
Author
Chantal Pleune
Volg Chantal

Chantal Pleune

Eigenaar en diëtist at Diëtistenpraktijk Chantal Pleune
Chantal heeft ruim twaalf jaar als diëtist in een ziekenhuis in Amsterdam gewerkt, en is sinds kort haar eigen praktijk gestart. Hier adviseert ze mensen in alle leeftijdscategorieen graag over goede en gezonde voeding in verschillende situaties zoals bij (chronische) ziekte of voedselallergie. Naast haar werk is Chantal dol op koken, experimenteren met verschillende (vergeten) groenten en het verbouwen van deze groenten in haar eigen achtertuintje in de stad.
Chantal Pleune
Volg Chantal

Latest posts by Chantal Pleune (see all)

26 Reacties

  1. Somo

    Leuke recepte. Maar je kook de pasta als de latste, niet de eerste.
    Eerst saus maken, als dat klaar is, dan pasta koken.
    Ik italie wij zekken dat de saus wacht op de pasta en niet andersom.

    Antwoord
    • Tessa Emmen

      Hi Somo,

      Dankjewel!
      Ja, je kan de pasta alvast koken en in die tijd alvast beginnen aan de pasta saus, dat scheelt tijd 🙂
      Maar op zich maakt het voor het recept niet uit wat je als eerst doet!

      Liefs,
      Tessa

      Antwoord
  2. Ineke

    hoeveel is drie bossen palmkool? Zegt mij niets, want ik haal de bladeren van mijn koolplanten af.
    Graag dus een duidelijker recept.

    Antwoord
    • Lieske van der Waals

      Hoi Ineke, als ik het recept zo lees dan denk ik dan 200 gram palmkool een goede hoeveelheid is voor dit recept. Eventueel kan je dit ook voorgesneden kopen in de supermarkt, bijvoorbeeld bij Albert Heijn https://www.ah.nl/producten/product/wi395955/ah-cavolo-nero Veel koolplezier!

      Antwoord
  3. Ingrid

    Dag Chantal, in het recept staat 3 “bossen” palmkool. dat vind ik erg onduidleijk: hoeveel is een bos?
    Hoeveel bladeren?

    Antwoord
  4. Froukje

    Origineel en lekker recept! Om het nog wat meer smaak te geven heb ik twee teentjes knoflook, twee rode uitjes en een pepertje gefruit en daar later de palmkool in geroerbakt. Omdat pecorino erg zout is, hebben we geen extra zout toegevoegd. De nerven hebben we niet uit het blad gesneden, maar de kool wel iets langer gekookt. En tenslotte bij het geheel nog flink wat olijfolie toegevoegd om het wat smeuïger te maken (een beetje kookvocht van de palmkool zou ook kunnen).

    Antwoord
    • Lieske van der Waals

      Hoi Froukje, wat klinkt dat lekker! 🙂

      Antwoord
      • DC van Barneveld

        Kun je dit ook als boerenkool eten en er stamppot van maken?

        Antwoord
        • Jitske IJlstra

          Hi! Hier kun je zeker stamppot van maken! Eet smakelijk.

          Lieve groet,

          Jitske

          Antwoord
  5. Joop van den Berg

    Palmkool doet het perfect in een quiche. Nodig zijn: palmkool, hartig taartdeeg, een kleine ui, teentje knoflook, eieren, wat room of creme fraiche, oude kaas, kruiden, peper.
    Voor wie pittiger wil: voeg een gesneden rode peper toe aan het roerbakmengsel.
    Voor wie een topping wil: dun gesneden vruchtvlees van tomaat

    Ontdooi het taartdeeg of maak het zelf van bloem en water en wat olie.
    Snijd de ui en knoflook fijn en roerbak deze even in wat olie, voeg de palmkool in repen toe en roerbak deze 5 minuten mee. Voeg evt rode peper tijdens het roerbakken toe.
    Beboter een kleine springvorm of overschaal en bekleed de wanden met het deeg. Stort het palmkoolmengsel erin.
    Klop van de eieren, room, kaas en kruiden een mengsel en giet het over de palmkool. Beleg het eventueel met de plakjes tomaat.
    Bak de quiche in 25 min in de oven op 200 graden.

    Antwoord
  6. Van der Auwera Gerlinde

    Heerlijk gesmuld. Prachtige palmkool gekweekt van de AH moestuinzaadjes. Een paar dagen geleden enkele graadjes nachtvorst zo is de palmkool top. Gaan we zker nog eens klaarmaken.

    Antwoord
  7. Estelle

    Wreed hoor om een plant levend te bakken

    Antwoord
  8. J

    Glutenvrij? En de tagliatelle?

    Antwoord
  9. Silvia

    Onze palmkool moest uitgedund worden en toen bleven er jonge plantjes over. Daar blijk je een verrukkelijke sla van te kunnen maken. Gewoon met een vinaigrette naar smaak. Volgend jaar zetten we er nog meer.

    Antwoord
  10. Barbara

    Op zoek naar cavolo nero inspiratie kwam ik dit recept tegen, aangezien ik gisteren al een pasta had gemaakt, ga ik het vanavond uitproberen met spelt couscous. Om de couscous een beetje te pimpen doe ik er wat pepperoncino en een sjalotje doorheen. Helaas geen pecorino in huis, dus dat wordt parmigiano…. ik laat je nog weten of dat ook lekker was. 😉 Vanavond dus Cuisine Mix ‘n Match.

    Antwoord
  11. Mir

    Vanavond voor het eerst palmkool gegeten, we vonden het beiden erg lekker! Een groente met heerlijk stevige beet. En het receptje is helemaal top, dus dat gaan we vaker eten!

    Antwoord
  12. Goos

    Vandaag palmkool uit eigen tuin gegeten. 20 minuten gekookt en smaakte heerlijk zoet en zacht. De vorst is er nu twee keer overheen geweest en ik denk dat dit de smaak nogal beinvloed en de malsheid om zo maar te zeggen. Boerenkool smaakt ook het lekkerst na vorst.

    Antwoord
  13. Renate

    Vandaag het recept gemaakt van de palmkool met tagliatelle. Zoals in het recept beschreven stond heb ik de nerven weg gesneden en de palmkool een minuut laten koken.
    De palmkool heb ik daarna extra lang laten smoren: maar bleef heel erg taai. Daardoor is het niet echt smakelijk geworden. De volgende keer langer laten koken?
    BVD voor je reactie!

    Antwoord
    • Isabel Boerdam

      Dag Renate, wellicht is het een goede tip om de nerf uit de palmkool te snijden en dus de bladen er aan twee kanten af te snijden. De nerf is immerst het taaist. Een alternatief kan ook zijn om de palmkool bladeren eerst te roosteren in de oven, daar worden ze knapperig van (ook heerlijk als chipje met wat zout erop) en dan kan je ze daarna verwerken. veel succes!

      Antwoord
  14. ouissam

    leuk

    Antwoord
  15. Amélie

    Heerlijk, ik ben fan! Lekker in een quiche of smoothie maar het liefste maak ik er pasta pesto van. (recept staat op mijn site)

    Antwoord
    • Isabel Boerdam

      Wat leuk Amelie! Palmkool pesto, dat klinkt goed! Ga ik snel ook eens proberen 🙂

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt