Palmkool, ook wel bekend als ‘Cavolo Nero’, is afkomstig uit Toscane in het Middellandse Zeegebied. Het wordt tegenwoordig vooral veel gegeten in Italië en is een belangrijk ingrediënt van de minestrone en ribollita (Toscaanse soep). De kool wordt daar Cavolo Nero genoemd, omdat het blad van de plant zeer donker van kleur is (nero = zwart).
Miniatuur palmboom
In Nederland is de naam ‘palmkool’ te danken aan het uiterlijk: de kool heeft lange smalle bladeren en tijdens groei gaat de plant steeds meer op een miniatuur palmboompje lijken. Vooral in de bloeiperiode is de plant dus een aanwinst voor je siertuin. Vanaf de herfst tot ver in februari kan het blad van de palmkool geoogst worden.
Palmkool en boerenkool
Palmkool werd tot in de 19e eeuw volop in Nederland verbouwd, maar is door onduidelijke redenen verdrongen door de boerenkool. Sinds een paar jaar is palmkool weer wat makkelijker verkrijgbaar in Nederland. Mogelijk omdat een aantal sterrenkoks de koolsoort ‘herontdekt’ hebben en het gebruiken voor mooie en smakelijke recepten. Palmkool lijkt qua smaak op boerenkool, maar kan wat zoeter zijn als de vorst eroverheen is geweest. Het blad kan kort gekookt worden, maar is ook lekker om te roerbakken. De nerf in het blad is wat taaier en kun je het beste verwijderen.
Recept: pasta met cavalo nero, kikkererwten, pecorino en citroen
Hieronder een snel en niet te vergeten smakelijk recept, met dank aan de Ierse chefkok Denis Cotter (kookboek: Paradiso Seasons).
Ingrediënten (voor 4 personen):
3 bossen cavalo nero
2 citroenen: geraspte schil en het sap van een halve citroen
200 gram kikkererwten uit blik
125 gram Pecorino
500 gram tagliolini of tagliatelle
flinke scheut olijfolie
peper en zout
Bereiding:
Kook de pasta al dente volgens de gebruiksaanwijzing en giet deze af. Rasp ondertussen de schil van twee citroenen en pers een halve citroen uit. Ontdoe de cavalo nero van de dikke bladnerven, kook de koolbladeren in circa één minuut en hak ze daarna fijn. Verwarm de olijfolie in een pan en roerbak de cavalo nero op matig vuur terwijl je blijft roeren. Roer vervolgens de pasta door de cavalo nero, tezamen met de kikkererwten, geraspte citroenschil, het citroensap en de helft van de pecorino. Breng op smaak met peper en zout en serveer met de rest van de kaas. Eet smakelijk!
Door gastblogger Chantal Pleune
Kende jij deze vergeten groente al? Heb jij zelf een lekker recept dat je mij wilt aanraden? Of had je er juist nog nooit van gehoord? Laat het mij weten in een reactie!
Leuke recepte. Maar je kook de pasta als de latste, niet de eerste.
Eerst saus maken, als dat klaar is, dan pasta koken.
Ik italie wij zekken dat de saus wacht op de pasta en niet andersom.
Hi Somo,
Dankjewel!
Ja, je kan de pasta alvast koken en in die tijd alvast beginnen aan de pasta saus, dat scheelt tijd 🙂
Maar op zich maakt het voor het recept niet uit wat je als eerst doet!
Liefs,
Tessa
hoeveel is drie bossen palmkool? Zegt mij niets, want ik haal de bladeren van mijn koolplanten af.
Graag dus een duidelijker recept.
Hoi Ineke, als ik het recept zo lees dan denk ik dan 200 gram palmkool een goede hoeveelheid is voor dit recept. Eventueel kan je dit ook voorgesneden kopen in de supermarkt, bijvoorbeeld bij Albert Heijn https://www.ah.nl/producten/product/wi395955/ah-cavolo-nero Veel koolplezier!
Dag Chantal, in het recept staat 3 “bossen” palmkool. dat vind ik erg onduidleijk: hoeveel is een bos?
Hoeveel bladeren?
Origineel en lekker recept! Om het nog wat meer smaak te geven heb ik twee teentjes knoflook, twee rode uitjes en een pepertje gefruit en daar later de palmkool in geroerbakt. Omdat pecorino erg zout is, hebben we geen extra zout toegevoegd. De nerven hebben we niet uit het blad gesneden, maar de kool wel iets langer gekookt. En tenslotte bij het geheel nog flink wat olijfolie toegevoegd om het wat smeuïger te maken (een beetje kookvocht van de palmkool zou ook kunnen).
Hoi Froukje, wat klinkt dat lekker! 🙂
Kun je dit ook als boerenkool eten en er stamppot van maken?
Hi! Hier kun je zeker stamppot van maken! Eet smakelijk.
Lieve groet,
Jitske
Palmkool doet het perfect in een quiche. Nodig zijn: palmkool, hartig taartdeeg, een kleine ui, teentje knoflook, eieren, wat room of creme fraiche, oude kaas, kruiden, peper.
Voor wie pittiger wil: voeg een gesneden rode peper toe aan het roerbakmengsel.
Voor wie een topping wil: dun gesneden vruchtvlees van tomaat
Ontdooi het taartdeeg of maak het zelf van bloem en water en wat olie.
Snijd de ui en knoflook fijn en roerbak deze even in wat olie, voeg de palmkool in repen toe en roerbak deze 5 minuten mee. Voeg evt rode peper tijdens het roerbakken toe.
Beboter een kleine springvorm of overschaal en bekleed de wanden met het deeg. Stort het palmkoolmengsel erin.
Klop van de eieren, room, kaas en kruiden een mengsel en giet het over de palmkool. Beleg het eventueel met de plakjes tomaat.
Bak de quiche in 25 min in de oven op 200 graden.
Dank voor de leuke suggestie Joop!
Heerlijk gesmuld. Prachtige palmkool gekweekt van de AH moestuinzaadjes. Een paar dagen geleden enkele graadjes nachtvorst zo is de palmkool top. Gaan we zker nog eens klaarmaken.
Super leuk om te horen Gerlinde, dank!
Wreed hoor om een plant levend te bakken
Glutenvrij? En de tagliatelle?
Onze palmkool moest uitgedund worden en toen bleven er jonge plantjes over. Daar blijk je een verrukkelijke sla van te kunnen maken. Gewoon met een vinaigrette naar smaak. Volgend jaar zetten we er nog meer.
Op zoek naar cavolo nero inspiratie kwam ik dit recept tegen, aangezien ik gisteren al een pasta had gemaakt, ga ik het vanavond uitproberen met spelt couscous. Om de couscous een beetje te pimpen doe ik er wat pepperoncino en een sjalotje doorheen. Helaas geen pecorino in huis, dus dat wordt parmigiano…. ik laat je nog weten of dat ook lekker was. 😉 Vanavond dus Cuisine Mix ‘n Match.
Ben heeeeel benieuwd, haha super creatief 🙂 Heerlijk!
Vanavond voor het eerst palmkool gegeten, we vonden het beiden erg lekker! Een groente met heerlijk stevige beet. En het receptje is helemaal top, dus dat gaan we vaker eten!
Ontzettend leuk om te horen Mir, bedankt!
Vandaag palmkool uit eigen tuin gegeten. 20 minuten gekookt en smaakte heerlijk zoet en zacht. De vorst is er nu twee keer overheen geweest en ik denk dat dit de smaak nogal beinvloed en de malsheid om zo maar te zeggen. Boerenkool smaakt ook het lekkerst na vorst.
Vandaag het recept gemaakt van de palmkool met tagliatelle. Zoals in het recept beschreven stond heb ik de nerven weg gesneden en de palmkool een minuut laten koken.
De palmkool heb ik daarna extra lang laten smoren: maar bleef heel erg taai. Daardoor is het niet echt smakelijk geworden. De volgende keer langer laten koken?
BVD voor je reactie!
Dag Renate, wellicht is het een goede tip om de nerf uit de palmkool te snijden en dus de bladen er aan twee kanten af te snijden. De nerf is immerst het taaist. Een alternatief kan ook zijn om de palmkool bladeren eerst te roosteren in de oven, daar worden ze knapperig van (ook heerlijk als chipje met wat zout erop) en dan kan je ze daarna verwerken. veel succes!
leuk
Heerlijk, ik ben fan! Lekker in een quiche of smoothie maar het liefste maak ik er pasta pesto van. (recept staat op mijn site)
Wat leuk Amelie! Palmkool pesto, dat klinkt goed! Ga ik snel ook eens proberen 🙂