...

Vergeten groente: rammenas

door | 31 mrt 2015 | aardappel, Glutenvrij, rammenas, Recepten, Soep, Vegan, vergeten groenten

Print Friendly, PDF & Email

De komende weken zet gastblogger Chantal iedere dinsdag een vergeten groente in het zonnetje met een bijbehorend recept. Deze week rammenas met een snel recept voor een heerlijke rammenas soep.

Egyptisch medicijn
Rammenas komt oorspronkelijk uit het oostelijke deel van het Middellandse Zeegebied. Het is een zeer oud gewas dat al rond 4000 v.Chr. door de Oude Egyptenaren werd gekweekt. De rammenas werd al afgebeeld op veel Egyptische wandschilderingen en graven, zoals op de piramide van Cheops. Het schijnt dat Piramidebouwers gerechten met rammenas en rauwe knoflook voorgeschoteld kregen ter stimulering van lichaam en geest. Rammenas werd ook gebruikt als medicijn, zo zou het helpen tegen hoest, vastzittend slijm en gal afdrijvend werken.

Grote radijs
Rammenas heeft een pittige peperachtige smaak en lijkt op een radijs, maar is een maatje groter. Het wordt wel net als de radijs vaak rauw gegeten. In Europa kreeg de rammenas vanaf de 15e eeuw bekendheid en was een veel gegeten groente, mede door zijn toegeschreven medicinale werking. Vaak at men het zelfs als broodbeleg. Er zijn door de jaren heen veel verschillende vormen en kleuren gekweekt. Tegenwoordig wordt rammenas in Nederland nog maar weinig geteeld en is eigenlijk min of meer in vergetelheid geraakt. In Duitsland is het nog wel een gangbaar geteeld gewas.

Recept: soep van rammenas

Ingrediënten (voor 4 personen):
300 gram rammenas
300 gram bloemige aardappels
200 ml room of (plantaardige) melk
1 liter tuinkruidenbouillon
125 ml witte wijn
1 ui
2 tenen knoflook
olijfolie, peper en zout
handje verse bieslook

Bereiding:
Schil en snijd de ui in kleine stukjes en haal de knoflook door de koflookpers. Schil de aardappels en snijd ze in kleine blokjes. Verhit wat olijfolie in een pan en fruit hierin de ui en de knoflook tot de ui glazig begint te worden. Voeg dan de aardappelblokjes toe en bak het geheel nog een minuut of twee. Blus daarna alles af met de witte wijn. Laat de wijn verdampen zodat de alcohol verdwenen is en voeg dan de bouillon toe. Laat de soep ongeveer 25 minuten zachtjes doorkoken op laag vuur. Schil ondertussen de rammenas en snijd deze in dunne plakjes. Voeg de plakjes rammenas toe aan de soep, op een paar plakjes na (deze heb je nodig voor de garnering) en breng de soep op smaak met wat peper en zout. Laat de soep nog een minuut of 5 zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en pureer de soep met en staafmixer. Voeg de melk/room toe en zet de soep weer op het vuur. Laat de soep langzaam weer warm worden. Zorg ervoor dat soep niet aan de kook raakt, om zo het schiften van de room te voorkomen. Verdeel de soep vervolgens over vier borden en garneer met enkele plakjes rammenas en wat vers gehakte bieslook.

Eet smakelijk!

Door gastblogger Chantal Pleune

Summary
recipe image
Recipe Name
Vergeten groente: rammenas
Published On
Average Rating
2.51star1star1stargraygray Based on 3 Review(s)
Chantal Pleune
Volg Chantal

Chantal Pleune

Eigenaar en diëtist at Diëtistenpraktijk Chantal Pleune
Chantal heeft ruim twaalf jaar als diëtist in een ziekenhuis in Amsterdam gewerkt, en is sinds kort haar eigen praktijk gestart. Hier adviseert ze mensen in alle leeftijdscategorieen graag over goede en gezonde voeding in verschillende situaties zoals bij (chronische) ziekte of voedselallergie. Naast haar werk is Chantal dol op koken, experimenteren met verschillende (vergeten) groenten en het verbouwen van deze groenten in haar eigen achtertuintje in de stad.
Chantal Pleune
Volg Chantal

Latest posts by Chantal Pleune (see all)

1 Reactie

  1. Lyanne

    In Frankrijk eten ze rammenas gesneden in dunne plakken gedoopt in boter en zeezout. Heerlijk hapje voor bij het aperitief 🙂

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt