Vergeten groente: ovenschotel met rode en oranje wortel
Chantal Pleune

Vergeten groente: ovenschotel met rode en oranje wortel

dinsdag 11 maart 2014
Bij de groenteboer zag ik in een kratje groente liggen dat eruit zag als roodbruine pastinaak. Ik vroeg aan de groenteboer wat dit voor soort groente was. Hij antwoordde: rode wortel. Nieuwsgierig geworden kocht ik een paar exemplaren.

De herkomst van de wortel
De wortel werd al duizenden jaren geleden geteeld in Midden-Azië. Het was een veelgebruikte groente van de Romeinen en de Egyptenaren, die hem vooral aten vanwege de medicinale werking. Zij kenden de wortel echter niet in de oranje variant zoals wij deze kennen, want de wortels kwamen vroeger in verschillende kleuren voor: groen, geel, wit, paars en rood. Elke kleur wortel heeft zijn eigen specifieke smaak.

Van geel naar oranje
In de 14e en 15e eeuw werd de wortel geïntroduceerd in Noord-Europa. De gele wortel was het populairst in de keuken. Men heeft deze wortel in latere jaren verder veredeld totdat er een oranje wortel ontstond. Het verhaal gaat dat de oranje wortel in de 17e eeuw werd gekweekt als eerbetoon aan Willem van Oranje, die in 1584 door Balthasar Gerards werd vermoord in Delft. Dus naast “appeltjes van oranje”, kunnen we ook spreken van “worteltjes van oranje”.

Ovenschotel met rode en oranje wortel

Wat heb je nodig? (voor 2 personen)
400 gram rode wortel
200 gram oranje wortel
300 gram aardappelpartjes in de schil
150 gram hazelnoten (of pecannoten)
4 centimeter gember
4 gedroogde chilipepertjes
1,5 theelepel venkelzaadjes
olijfolie
handje verse muntblaadjes

Hoe maak je het?
Verwarm de over voor op 200 °C. Schrap de rode en oranje wortelen en snijd ze in grove stukken. Doe de wortelen in een ovenschaal en voeg de aardappelpartjes eraan toe. Stamp de venkelzaadjes met een vijzel fijn, verkruimel de gedroogde chilipepertjes en rasp de verse gember. Voeg de kruiden vervolgens toe aan de aardappelpartjes en de wortelen. Besprenkel het mengsel met olijfolie en bak de groenten in 30 minuten gaar. Rooster ondertussen in een koekenpan de hazelnoten. Haal tot slot het aardappel-wortelmengsel uit de oven, roer de hazelnoten erdoor en bestrooi de ovenschotel met verse muntblaadjes.

Eet smakelijk!

Door gastblogger Chantal Pleune

2 Reacties

ik mis iets, denk ik dan... er staat : " Besprenkel het mengsel met olijfolie en bak de groenten in 30 minuten gaar. " en even later "Haal tot slot het aardappel-wortelmengsel uit de oven" ... wat moet ik nu in 30 minuten gaar bakken ?

12:21 19 januari 2024

alles gemaakt inclusief alle ingrediënten en moet zeggen , lekker !

12:21 19 januari 2024

Hi Pierre! De groenten = het aardappelwortelmengsel. Dus die moet je 30 minuten gaar roosteren in de oven: de aardappels en de wortels. Succes!

12:21 19 januari 2024

Koken is nooit mijn sterkte kant geweest..... Maar dit rode wortel recept vond ik wel een uitdaging.... Aldus geschiedde vanavond en ik heb het een klein beetje creatief aangepast omdat ik niet alles in huis had. Ik heb er nog ruim een ons chorizo in blokjes doorheen gedaan en in plaats van venkelzaad heb ik sesamzaad gebruikt. Bovendien had ik geen hazelnoten, maar ongezouten cashewnoten leken me ook wel lekker..... Het resultaat is heel goed bevallen mevrouw Pleune! Ik dank u wel voor de inspiratie.

12:21 19 januari 2024

Leuk om te horen Francis, bedankt!

12:21 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.