...

Vergeten groente: Tomatillo

door | 24 mrt 2015 | Borrel, Pasta, Recepten, vergeten groenten

Print Friendly, PDF & Email

De komende weken zet gastblogger Chantal iedere dinsdag een vergeten groente in het zonnetje met een bijbehorend recept. Deze week tomatillo met een klassiek recept voor overheerlijke Mexicaanse salsa verde, lekker pittig en met vegetarisch gehakt.

Familie van de tomaat
In tegenstelling tot de tomaat, is de tomatillo nooit echt ingeburgerd geraakt. Terwijl deze vrucht tot dezelfde familie behoort, namelijk van het geslacht nachtschade. Waarschijnlijk komt dit omdat de tomaat wat breder toepasbaar is in de keuken, maar dat maakt de tomatillo niet minder interessant. De tomatillo is afkomstig uit Mexico en Centraal-Amerika. Vermoedelijk waren het de Maya’s en de Azteken die de groentesoort verbouwden, voordat het geïntroduceerd werd in Europa.

Familie van de kruisbes
De tomatillo is ook verwant met de Kaapse kruisbes: je weet wel “die gele bes met jasje” die vaak bij desserts wordt gepresenteerd. En dat zie je ook qua uiterlijk, want de tomatillo is net als de kruisbes een lampionplant, met het verschil dat de tomatillo in een groene en een paarse variant voorkomt in plaats van geel/oranje. Beide kleurvarianten hebben dezelfde groeieigenschappen en er is nauwelijks smaakverschil. Wel is het zo dat de paarse variant iets zoeter smaakt dan de groene variant. Dit maakt de tomatillo in Mexico een belangrijk ingrediënt voor de saus salsa verde.

Lekker zelf kweken
Tomatillo’s zijn makkelijk zelf te kweken in de tuin of op je balkon, mits je ze een zonnige en beschutte plek geeft. De plant heeft vochtige aarde nodig, maar zorg ervoor dat het niet te nat is, want daar kan de plant niet tegen en krijgt schimmel de overhand. Ook voor deze plant geldt: plant medio mei, anders is het nog te koud. De plant doet het ook goed als sierplant vanwege de mooie lampionbloemen. En is de plant eenmaal goed geworteld in de tuin, dan groeit hij als kool en kan de plant wel 1,5 meter hoog worden.

Recept: Salsa verde

Ingrediënten (voor 4 personen)
500 gram tomatillo’s
500 gram vegetarisch gehakt
1 rode ui
2 knoflookteentjes
1 chilipeper
½ limoen het sap
1 bosje koriander
olijfolie, zout en peper

Bereiding
Was de tomatillo’s en snijd ze in kwarten. Snipper een rode ui en twee teentjes knoflook fijn. Verwijder de pitjes uit de chilipeper en snipper ook deze fijn. Verhit een beetje olijfolie in een pan, voeg het vegetarisch gehakt toe en zout en peper naar smaak. Roerbak het gehakt gedurende 5-8 minuten. Voeg de tomatillo’s, de rode ui, de knoflook en de chilipeper toe en laat het 20 minuten zachtjes pruttelen. Breng het op smaak met wat zout en limoensap en laat afkoelen. Roer als laatste de fijngehakte koriander door het mengsel. Serveer als dipsaus bij tortillachips of als eenvoudige pastasaus.

Eet smakelijk!

Door gastblogger Chantal Pleune

Summary
recipe image
Recipe Name
Vergeten groente: Tomatillo
Published On
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 6 Review(s)
Chantal Pleune
Volg Chantal

Chantal Pleune

Eigenaar en diëtist at Diëtistenpraktijk Chantal Pleune
Chantal heeft ruim twaalf jaar als diëtist in een ziekenhuis in Amsterdam gewerkt, en is sinds kort haar eigen praktijk gestart. Hier adviseert ze mensen in alle leeftijdscategorieen graag over goede en gezonde voeding in verschillende situaties zoals bij (chronische) ziekte of voedselallergie. Naast haar werk is Chantal dol op koken, experimenteren met verschillende (vergeten) groenten en het verbouwen van deze groenten in haar eigen achtertuintje in de stad.
Chantal Pleune
Volg Chantal

Latest posts by Chantal Pleune (see all)

10 Reacties

 1. Quinta

  Aan het koken as we speak (type)! Vraag me alleen af wanneer het limoensap toegevoegd mag worden: aan het eind?

  Antwoord
  • Bibian Berkhout

   Hi Quinta,

   Wat leuk!
   Je mag het naar smaak toevoegen aan het eind, geniet ervan.

   Liefs,

   Bibian

   Antwoord
 2. Carine

  Hallo, mag ik zo vrij zijn een kleine verbetering te maken op uw tekst. Tomatillo is geen vergeten groente, ze was hier 20 jaar geleden nooit aanwezig en is een groente die opkomt en door de klimaatopwarming ook bij ons groeit.
  Ook wil ik benadrukken dat tomatillo GEEN familie is van de tomaten, heeft niks met tomaten te maken.
  Tomatillo = physalis ixocarpa
  Tomaat = solanum lycopersicum
  Wel is de tomatillo lid van de nachtschadefamilie (solonacea) zoals vele andere groenten bv aardappel, aubergine, paprika, peper, okra.
  Vr grt carine

  Antwoord
  • Bloes

   Hahaha klimaatopwarming… want zonder opwarming zou het hier te koud zijn geweest?! Kom op!

   Antwoord
 3. T. Maring

  Voor zover ik weet is de tomatillo geen “vergeten groente” maar hier in Nederland een uitheemse groente.
  Wij hebben deze vrucht al enkele jaren in de tuin en hebben destijds het zaad gekocht bij Vreeken in Dordrecht.
  Nu winnen we het zaad meestal uit een goed rijpe tomatillo.

  Antwoord
 4. anja van lieshout

  waar kan ik de zaden voor de vergeten groenten kopen??

  Antwoord
  • Isabel Boerdam

   Hi Anja, je kan ze via het internet kopen of bij de beter geselecteerde tuinderszaken of speciaalzaken voor zaden. Succes!

   Antwoord
 5. trudy

  Je kunt ze makkelijk zelf kweken! Had afgelopen zomer kilo’s tomatillos, en veel salsa!

  Antwoord
 6. Miranda

  Wat een leuke tip deze Tomatillo, ik hoop dat ik deze op de markt of bij de groenteman kan krijgen anders moet ik zelf aan de slag 🙂 dank voor de tip Chantal!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt