Vergeten groente: zeekraal met zilte aardappelen
Chantal Pleune

Vergeten groente: zeekraal met zilte aardappelen

donderdag 23 juli 2020
Zeekraal. Ken je deze groente? Het is een vergeten groente, maar sinds circa 15 jaar weer meer bekend. Bij de bevolking van Zeeland en de Waddeneilanden is deze groente eigenlijk nooit een vergeten groente geweest. Het is een plant die van nature groeit op stukken grond die met zeewater overspoeld worden zoals kwelders, schorren en slikken. Van oorsprong groeide zeekraal in het gebied rondom de Zwarte Zee. Vanuit daar heeft het zich verder verspreid door zelfbestuiving. Sindsdien zijn er allerlei zeekraalsoorten wereldwijd te vinden. Zeekraal is een eenjarige plant die behoort tot de uitgebreide familie van de ganzenvoeten. Hiertoe behoren ook de biet, snijbiet, spinazie en… quinoa.

Zeekraal bijnamen
In Nederland heeft zeekraal ook wel de bijnamen hanepoot, kraalkruid, krabbekruid, zeegrappe, geknoopte kali en lang zoutkruid. In het Duits wordt het wel Meeresspargel genoemd, wat zeeasperge betekent. En het is daar ook bekend onder de naam Glasschmelz. Dit heeft betrekking op het feit dat zeekraal ook gebruikt wordt om het smeltpunt van glas te verhogen: want vroeger werd de as van zeekraal gebruikt voor het fabriceren van Venetiaans glas. Daarnaast was de as van zeekraal een ingrediënt voor zeep. In Engeland is de gangbare naam van zeekraal glasswort, wat glaskruid betekent. In Frankrijk tot slot is zeekraal bekend onder de naam Salicorne, aldaar is het nog steeds een populaire groente die nog regelmatig geteeld wordt in Bretagne en Normandië.

Cactusje
Zeekraal heeft het uiterlijk van een kleine asperge of een cactusje. Het lijkt erop dat zeekraal geen blaadjes heeft, maar schijn bedriegt: de blaadjes zitten als kleine schubben plat langs de steeltjes. Vandaar ook de bijnaam hanepoot. Zeekraal heeft een ziltige smaak (tja…hoe kan het ook anders…), dus het zoutvaatje kan je achterwege laten bij de bereiding van de groente. Zeekraal kan je eten op verschillende manieren: rauw, gepocheerd, gekookt, gesmoord en na het speuren op internet kwam ik zelfs zeekraalsoep tegen.

Recept: zilte aardappelen met zeekraal
Een heerlijk simple recept uit Onvergetelijke groenten door Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe en Han de Kroon

Ingrediënten
voor 4 personen
350 gram zilte aardappelen
1 blokje groentebouillon
2 eetlepels zeekraal
1 dl Griekse yoghurt (of mayo)
2 tenen fijngehakte gerookte knoflook
0,5 eetlepel olijfolie
zout en peper

Bereidingswijze

  1. Doe de aardappelen in een pan water met een blokje groentebouillon. Laat ze met het deksel op de pan 15 minuten zachtjes koken. Schakel het vuur uit en laat de aardappelen nog 15 minuten afgedekt in het water staan. Giet de aardappelen daarna af en snijd ze in plakjes of blokjes.

  2. Blancheer nu de zeekraal kort in kokend water en laat uitlekken. Roer ondertussen in een schaal de Griekse yoghurt met de knoflook door elkaar. Klop het daarna los met een beetje olijfolie en maak eventueel op smaak met zout en peper. Schep de aardappeltjes voorzichtig door de romige yoghurtsaus en roer de zeekraal erdoor. Eet smakelijk!


Heb jij dit recept met zeekraal gemaakt? Of een recept met andere vergeten groenten? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

Door gastblogger Chantal Pleune

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.